Saa­ri­nen ja Nis­ka­nen ho­peal­le pa­risp­rin­tis­sä, Nor­jal­le yli­voi­mai­nen voitto

Kerttu Niskanen ja Aino-Kaisa Saarinen hiihtivät hopealle naisten parisprintissä Sotshissa keskiviikkona.

Suomen Aino-Kaisa Saarinen ja Kerttu Niskanen ovat hiihtäneet toiseksi Sotshin olympiakisojen pariviestissä. Kultaa voitti Norjan kaksikko Marit Björgen–Ingvild Östberg.

Ensimmäinen osuus mentiin tasatahtiin. Norjan Björgen karkasi muutaman sekunnin muilta toisella osuudella. Saarinen hiihti Östbergin lähes kiinni kolmannella osuudella ja jätti samalla Ruotsia ja muita joukkueita.

Niskanen pääsi neljännellä osuudella Björgenin peesiin, mutta norjalainen repi jälleen eroa suomalaiseen. Niskanen oli vaihtoon tullessaan viisi sekuntia Björgenin perässä. Saksa, Ruotsi ja Puola olivat jääneet Suomesta samaiset viisi sekuntia.

Saarinen ei saanut Björgeniä kiinni, sillä ero ankkuriosuudelle lähtiessä oli edelleen 4,5 sekuntia. Suomen ero taaksepäin oli kuitenkin venähtänyt kahdeksaan sekuntiin.

Östberg ankkuroi Norjan kultamitalille. Niskanen ei onnistunut kaventamaan eroa. Suomi hiihti kuitenkin kolmeasti toiseksi. Kolmanneksi tuli Ruotsi.

Pariviesti oli ennakkoon yksi Suomen varmimmista mitalimatkoista. Jopa kultamitaliin oli täydet mahdollisuudet. Suomi oli Norjan ohella pariviestin suurin suosikki. Kun Norjalla oli ollut aiemmin kisoissa suuria ongelmia suksien kanssa, oli Suomen kulta entistä lähempänä. Olosuhteet olivat kuitenkin nyt aiempaa paremmat ja Norja oli saanut suksensa kulkemaan.

Olympiamitali oli Saariselle viides. Sotshissa hän voitti aiemmin viestihopeaa. Vancouverissa neljä vuotta sitten Saarinen saalisti kolme pronssia, joista yhden henkilökohtaisella matkalla.

Niskaselle Sotshin kisat ovat ensimmäiset olympialaiset. Myös hän kuului Suomen hopeaa voittaneeseen viestinelikkoon, joten hänellä on nyt kaksi olympiahopeaa.

Mitali oli Suomelle kolmas. Aiemmin Suomeen on tullut kaksi hopeaa.