Saa­ri­nen hiihtää myös pää­tös­mat­kan MM-ki­sois­sa, huoltoa kri­ti­soi­neen Kyl­lö­sen kisat ohi

Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski ja Aino-Kaisa Saarinen hiihtävät huomenna 30 kilometrin kilpailun Lahden MM-hiihdoissa.

Aino-Kaisa Saarinen (kesk.) nähdään myös 30 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa lauantaina. Aino Kaisa Saarinen, Krista Pärmäkoski, Laura Mononen ja Kerttu Niskanen juhlivat viestipronssia torstaina. Nelikko nähdään myös Lahden MM-kisojen päätösmatkalla.
Aino-Kaisa Saarinen (kesk.) nähdään myös 30 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa lauantaina.
Aino-Kaisa Saarinen (kesk.) nähdään myös 30 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa lauantaina.
Kuva: PEKKA SIPOLA

Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski ja Aino-Kaisa Saarinen hiihtävät huomenna 30 kilometrin kilpailun Lahden MM-hiihdoissa. Kilpailu hiihdetään vapaalla hiihtotavalla yhteislähtönä.

Suomen joukkue on sama, joka hiihti eilen pronssia viestissä. Anne Kyllösen kisat päättyivät tiistaina hiihdettyyn kymppiin, jonka jälkeen hän haukkui huoltomiehensä. Kyllösen mielestä suksihuoltaja Are Metsin virhe pilasi häneltä Lahden MM-hiihtojen pääkilpailun.

Tänään Iltalehdessä hiihdon huoltopäällikkö Matti Haavisto kiisti Kyllösen väitteen joidenkin urheilijoiden suosimisesta. Lehden mukaan Haavisto sanoi myös, ettei "Kyllösen suksiin voi laittaa moottoria".

Haavisto on rauhallinen mies, joka on puheissaan yleensä sovitteleva. Valmennettavansa Pärmäkosken mukaan Haavisto ei ole ikinä hermostunut hänelle, vaikka ajoittain olisi ollut aihetta.

- Mitä Mattia tunnen, hän ei nosta ketään erityisarvoon.

- Koska hän on minun valmentajani, hän ei laita minun suksiani, Pärmäkoski korosti.

Haavisto ei ole yhdenkään urheilijan henkilökohtainen suksihuoltaja.

Päävalmentaja Reijo Jylhä ei koe Kyllösen ja suksihuollon kiistaa poikkeukselliseksi maajoukkueessa, mutta se pitää käsitellä.

- Jos urheilija kokee, että hän on epätasa-arvoinen joukkueessa, se pitää selvittää. Tärkeää on kuunnella, Jylhä sanoi.

Virolaista suksihuoltaja Metsiä Jylhä arvostaa kovan tason ammattilaisena. Hänen aiempi työnantajansa oli Puolan tähti Justyna Kowalczyk, jonka vaatimustaso on Jylhän mukaan vielä korkeampi kuin suomalaisten.

- Koomisinta on se, että Anne arvostaa Area tosi paljon huoltajana. Monet asiat ovat saaneet kohtuuttoman isot mittasuhteet, Jylhä totesi.

Kyllönen jatkaa Lahden MM-hiihtojen jälkeen normaalisti loppukauden maailmancupissa ja lähtee ensi viikolla Drammenin maailmancupiin.

Saarinen ansaitsi paikan

Päävalmentaja Jylhän mukaan Kyllösen kiivaus suksiasiassa ei vaikuttanut Saarisen valintaan 30 kilometrille.

- Valinnat tehtiin maailmancupin kisojen perusteella. Aino-Kaisan ja Annen sijoitukset ratkaisivat tämän Aino-Kaisan eduksi, Jylhä sanoi ja kertoi painottaneensa vapaan hiihtotavan sijoituksia.

Kummankaan sijat eivät ole vapaalla häikäisseet, mutta Saarinen on ollut cupissa Kyllöstä useammin 20:n parhaan joukossa.

30 kilometrin kisa päättää naisten maastohiihdot näissä MM-kisoissa.

Sunnuntaina on miesten 50 kilometrin kisa vapaalla hiihtotavalla.

KatsoLahden MM-kisojen ohjelma ja aikataulu.

Kaikki maailmanmestaruuskisojen jutut löydät MM-hiihtojen aihesivulta.