Sää: Aika vaihtaa tal­vi­ren­kaat Oulun seu­dul­la: Ennuste lupaa kes­ki­vii­kol­le vuo­ro­kau­des­sa 15 senttiä lunta

Saa­rik­ko tor­jui­si työ­voi­ma­pu­laa opis­ke­li­joi­den, elä­ke­läis­ten ja maa­han­muut­ta­jien avulla

"Ilman muualta tulevaa osaajien joukkoa tämä maa näivettyy. Omin voimin emme pidä pystyssä hyvinvointiyhteiskuntaa."

Seinäjoki
Annika Saarikko (kesk.) haluaa muuttaa eläkeläisten verotusta reilummaksi niille eläkeläisille, jotka vastaanottavat työtä eläkkeen oheen. Arkistokuva.
Annika Saarikko (kesk.) haluaa muuttaa eläkeläisten verotusta reilummaksi niille eläkeläisille, jotka vastaanottavat työtä eläkkeen oheen. Arkistokuva.
Kuva: Mauri Ratilainen

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko haluaa torjua Suomea uhkaavaa työvoimapulaa opiskelijoiden, eläkeläisten ja maahanmuuttajien avulla.

Saarikko esitteli keinojaan työvoimapulan torjumiseksi puheessaan keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Seinäjoella.

Saarikko ehdottaa, että opiskelijoiden opintotukeen liittyviä tulorajoja korotetaan, mikä mahdollistaisi työnteon lisäämisen opiskelujen ohessa.

– Niille, joilla voimia ja halua on, pitää olla mahdollisuus työhön opiskeluiden lomassa, Saarikko sanoi.

Hänen mukaansa lisätöiden teko ei kuitenkaan saisi hidastaa opintojen etenemistä.

Saarikko haluaa myös muuttaa eläkeläisten verotusta reilummaksi niille eläkeläisille, jotka vastaanottavat työtä eläkkeen oheen.

– Vaikka palkka vaihtuu eläkkeeseen, eivät taidot ja into katoa yhdessä yössä. Kun puhutaan osaajapulasta, eläkkeellä on totisesti osaajia, Saarikko sanoi.

Lisäksi Saarikon mukaan muuttamista työn perässä Suomeen pitää helpottaa.

– Ilman muualta tulevaa osaajien joukkoa tämä maa näivettyy. Omin voimin emme pidä pystyssä hyvinvointiyhteiskuntaa, Saarikko painotti.

"Osaajista on huutava pula"

Saarikon mukaan syksyn budjettiriihen tärkein asia on varmistaa, että työpaikoille löytyy työntekijöitä. Jos ei ole työntekijöitä, ei ole kasvua, valtiovarainministeri painottaa.

– Kiertäessäni Suomea kuuluu joka maakunnasta sama viesti: osaajista on huutava pula. Yrityksillä olisi halu kasvaa ja työllistää, mutta työ ei vaan löydä tekijäänsä, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan työvoimapula rajoittaa yritysten kasvua ja toimintaa monilla aloilla jopa niin paljon, että joissakin yrityksissä on jouduttu kieltäytymään urakoista osaajien puutteen vuoksi.

– Yrityksiin tarvitaan myyjiä, terveyskeskuksiin tarvitaan hoitajia. Mikäli emme tätä yhtälöä ratkaise, nyt käynnistynyt kasvu kuivuu oraalle, Saarikko summasi.