
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoo, että sote-uudistuksessa oli meneillään riskienhallintaan liittyvää pohdinta erityisesti keväällä 2018.
– Vastuuministereinä koimme, että ulkopuolinen sparraus ja apu tilanteen analysointiin ja lakikokonaisuuden etenemisen tueksi oli tarpeellista. Tästä kävin keskusteluja myös tuolloin juuri tehtävässä aloittaneen valtioneuvoston viestintäjohtajan Päivi Anttikosken kanssa, Saarikko kertoo toimitukselle sähköpostitse.
Lännen Media uutisoi torstaina, että tilauksen aikaan perhe- ja peruspalveluministerina toiminut Saarikko tilasi yhdessä silloisen kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen kanssa kriisiviestinnän palveluita Tekir Oy:lta. Suorahankintana huhtikuussa 2018 tilattu konsultointi maksoi arvonlisäveroineen noin 19 500 euroa.
Tilauksen pohjalta Tekir toimitti valtiovarainministeriöön 17- ja 48-sivuiset kalvosarjat. Ensimmäisessä kalvosarjassa soten riskeiksi listattiin muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön sisältä tuleva kritiikki, ministeriöiden keskinäinen riitely, epäonnistuneet sote-kokeilut kunnissa, Heikki Niemeläinen sekä Vapaavuoren ja "yllättävän liittolaisen" ulostulo.
"Lain puitteissa toteutettu"
Niemeläisellä tarkoitettiin kalvoissa mitä ilmeisemmin kuntien takauskeskuksen toimitusjohtajaa Heikki Niemeläistä, joka on varoittanut soteen liittyvistä kuluriskeistä. Vapaavuori on sotea kritisoinut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.).
– Tunnistettua ja tunnustettua oli, että alan toimijoista Tekirillä oli kokemusta ja osaamista kyseisestä konsultaatiosta, Saarikko perustelee hankintaa.
Sote-uudistuksessa johto käytti Saarikon mukaan myös muiden ulkopuolisten tahojen palveluja.
– Esimerkiksi STM:n viestinnän virkajohto tilasi käsittääkseni juuri Ellun Kanoilta palveluita viestinnän tueksi. Näiden yksityiskohtia tai ajankohtaa en tunne tarkemmin.
Hän kertoi aiemmin pitävänsä Tekiriltä hankittua konsultointia "hintavana" jälkikäteen ajateltuna.
Tekisitkö vastaavan tilauksen nyt samalla tavoin, mikäli asia tulisi uudestaan harkittavaksi?
– Lain puitteissa toteutettu ja hankittu, tunnetuilta ja laajasti arvostetuilta toimijoilta hankittu apu valtionhallinnolle on minusta perusteltua, myös silloin kun se koskee kunkin hallituksen suurimpien uudistushankkeiden edistämistä, Saarikko toteaa.
Valtiovarainministeriön talouspäällikkö Jan Holmbergin mukaan valtionhallinnolla oli tilaushetkellä voimassa puitesopimus viestintä- ja markkinointipalveluista muun muassa viestintätoimisto Drumin ja Ellun Kanojen kanssa. Tekir ei kuulunut puitesopimuskumppaneihin.
Tekirin kokoluokan tilaus olisi voitu tilata suoraan puitesopimuskumppanilta eli esimerkiksi Drumilta tai kokoomustaustaiselta Ellun Kanoilta.
– Tuon kokoiset tilaukset voidaan hankkia suoraan puitesopimuskumppanilta, Holmberg vahvistaa.
Tekir-tilauksesta ei laadittu kirjallisia dokumentteja. Suorahankinnan peruste ei ole tiedossa.
Arvonlisäverollinen tuntihinta vaihteli laskussa 280 eurosta yli 700 euroon. Tunteja kertyi kaikkiaan 37,5. Korkeinta yli 700 euron tuntihintaa konsultoinnista laskutti Harri Saukkomaa.