Nato-jäsenyys: Turkki tukee Suomen Na­to-jä­se­nyyt­tä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Saa­rik­ko ei lupaa Suomeen Ruotsin kal­tais­ta tu­ki­pa­ket­tia au­toi­li­joil­le – am­mat­ti­lii­ken­teen tu­ke­mi­nen on mie­tin­näs­sä

Ruotsi kertoi maanantaina laskevansa polttoaineveroa väliaikaisesti.

Helsinki/Bryssel
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ei tässä vaiheessa lupaa autoilijoille tukipakettia. Arkistokuva.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ei tässä vaiheessa lupaa autoilijoille tukipakettia. Arkistokuva.
Kuva: KIMMO BRANDT

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ei suoraan lupaa Suomeen samanlaista polttoaineen veroalea, josta Ruotsin hallitus ilmoitti maanantaina. Saarikko kertoo keskittyvänsä nyt ensisijaisesti siihen, miten ammattiliikenteen ahdinkoa voisi helpottaa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut polttoaineen kallistumaan voimakkaasti ympäri Euroopan.

Ruotsissa polttoaineveroa lasketaan kesäkuun alusta lokakuun loppuun asti, ja ruotsalaiset autoilijat saavat myös vajaan 100 euron suoran korvauksen polttoaineen kallistumisesta. Maaseudulla asuvilla autoilijoilla tuki on noin 150 euroa.

Saarikko osallistui tiistaina Brysselissä EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvoston kokoukseen. Hän kertoi käyvänsä Ruotsin valtiovarainministerin Mikael Dambergin kanssa läpi sitä, miten Ruotsi päätyi päätökseensä. Saarikko sanoi olettavansa, että vastaava keskustelu on rantautumassa myös Suomeen.

– Nyt on tarkkaan harkittava ottaen huomioon Suomen talouden oma tilanne, joka ei ole yhtä hyvä kuin vaikkapa Ruotsissa, että mihin me pystymme näitä panoksia kohdentamaan, Saarikko totesi.

– En lupaa suoraan samanlaisia päätöksiä kuin Ruotsissa.

Ministeriö keskustelee kuljetusalan kanssa

Hallitus päätti helmikuussa toimista autoilijoiden tukemiseksi kallistuneen polttoaineen takia. Tuolloin satsaukset kohdistuivat etenkin työmatkaliikkujiin, kun henkilöautojen matkakuluvähennystä korotettiin määräaikaisesti 25 sentistä 30 senttiin kilometriä kohden.

– Oma huomioni juuri nyt ensimmäisenä kohdistuu liikenteen puolella tähän ammattiliikenteeseen, joka pitää Suomen liikkeessä, kuljettaa tavarat ja ihmiset ja on osa myös huoltovarmuuttamme, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan valtiovarainministeriö käy parhaillaan tiivistä ajatustenvaihtoa kuljetusalan kanssa.

Hän huomautti, että Brysselissä osa EU-maiden valtiovarainministereistä korosti päinvastaista politiikkaa kuin Ruotsi ja katsoi, että kaikki suorat veronalennukset polttoaineeseen ovat tukea fossiilisen maailman jatkumiselle.