Ruot­sis­sa kou­lun­käyn­ti ja las­ket­te­lu jatkuu ko­ro­na­vi­rus­ai­ka­na – valittu vapaa linja ei vakuuta maiden rajalla työs­ken­te­le­vää suo­ma­lais­lää­kä­riä: "Suo­mes­sa on us­kal­let­tu tehdä pää­tök­siä"

Liikkumista ei ole rajoitettu, koulut ja ravintolat pidetään auki, jopa laskettelukeskuksiin voi mennä pääsiäisenä. Terveysviranomaisten antamien vapaaehtoisten suositusten linjaa myös kritisoidaan.

Rajavartijat Henri Saapunki ja Henna Heinonen pysäyttävät Ruotsista Suomeen tulevia henkilöautoja. Normaalisti Helsingissä lentokentällä työskentelevät rajavartijat pitävät komennusta länsirajalle mukavana vaihteluna, vaikka vakavien asioiden kanssa ollaankin liikkeellä. Gunhild Lindbäck (oik.) ja Christine Andersson kävivät Haaparannalla ruokaostoksilla. Epävarmuus vaivaa. Ei oikein tiedä, mitä tietoa uskoisi. Perhettä ja naapureita pyritään suojelemaan, mutta kauppaostokset on tehtävä, sanoo Christine Andersson.
Rajavartijat Henri Saapunki ja Henna Heinonen pysäyttävät Ruotsista Suomeen tulevia henkilöautoja. Normaalisti Helsingissä lentokentällä työskentelevät rajavartijat pitävät komennusta länsirajalle mukavana vaihteluna, vaikka vakavien asioiden kanssa ollaankin liikkeellä.
Rajavartijat Henri Saapunki ja Henna Heinonen pysäyttävät Ruotsista Suomeen tulevia henkilöautoja. Normaalisti Helsingissä lentokentällä työskentelevät rajavartijat pitävät komennusta länsirajalle mukavana vaihteluna, vaikka vakavien asioiden kanssa ollaankin liikkeellä.

Liikkumista ei ole rajoitettu, koulut ja ravintolat pidetään auki, jopa laskettelukeskuksiin voi mennä pääsiäisenä. Terveysviranomaisten antamien vapaaehtoisten suositusten linjaa myös kritisoidaan.

Maailman vapain raja on nyt kiinni, mutta ei Ruotsin vaan Suomen päätöksellä.

– Onhan sitä taivasteltu täällä, vastaa kaffepaussella istuva Ruotsin Matarengin ja Övertorneån kuntien johtava lääkäri Jari Havela.

Havela on käynyt Ruotsissa töissä vuosikausia, asunutkin lapsuutensa Kiirunassa. Nyt hän asuu Suomen puolella Pellossa niin kuin 11 muutakin työtoveriaan.

Joka päivä suomalaiset rajavartijat vaativat mennen tullen todistuksen, miksi heidän pitää päästä Ruotsiin. Ruotsin puolella ei sellaista kukaan kysele.

Muutoinkin Ruotsissa suhtaudutaan koronaepidemiaan aivan eri tavalla kuin Suomessa, tai toisessa naapurimaassa Norjassa. Jopa 500 ihmisen kokoontumiset sallitaan, ala- ja yläkoulut ovat toiminnassa, baarit ja ravintolat ovat auki - tosin vain pöytiintarjoilu on sallittua.

Gunhild Lindbäck (oik.) ja Christine Andersson kävivät Haaparannalla ruokaostoksilla. Epävarmuus vaivaa. Ei oikein tiedä, mitä tietoa uskoisi. Perhettä ja naapureita pyritään suojelemaan, mutta kauppaostokset on tehtävä, sanoo Christine Andersson.
Gunhild Lindbäck (oik.) ja Christine Andersson kävivät Haaparannalla ruokaostoksilla. Epävarmuus vaivaa. Ei oikein tiedä, mitä tietoa uskoisi. Perhettä ja naapureita pyritään suojelemaan, mutta kauppaostokset on tehtävä, sanoo Christine Andersson.

Jopa laskettelukeskukset ovat auki, eikä niitä aiota sulkea edes pääsiäiseksi. Kiellettyä ovat vain after ski-baarit.

– Suomi on uskaltanut tehdä päätöksiä. Sanoisin, että Suomen linjaukset ovat järkeenkäypiä, sanoo Jari Havela.

Silti hän ei ole erityisen huolissaan Norrbottenin koronatilanteesta. Ruotsin pohjoisimmassa läänissä oli torstain tilanteen mukaan tehohoidossa 10 henkilöä. Norrbottenissa on myös yksi, hyvin iäkäs henkilö kuollut koronavirukseen.

– Terveyskeskuksen toiminta on normaalia. Ikäihmiset ovat tosin vaihtaneet käyntiaikojaan puhelinajoiksi. Norrbottenin sairaaloissa on lykätty ei-kiireellisiä leikkauksia, Havela kertoo.

Havela johtaa väestöpohjaltaan 4500 asukkaan kolmen terveyskeskuksen toimintaa. Norrbottenissa on kaikkiaan viisi sairaalaa ja lisäksi kahteen niistä ollaan varustamassa infektio-osastoja koronapotilaita varten.

"Ei oikein tiedä, ketä uskoisi", sanoo kahden pienen lapsen äiti Haaparannalla

Haaparannalla ison päivittäistavaramarketin pihalla ostoksiaan pakkaavat naapurukset 85-vuotias Gunhild Lindbäck ja Christine Andersson. He ovat tulleet 25 kilometrin päästä Säiviksestä ruokaostoksille.

– Olen tilannut kotiin ruokaa myös lähikaupasta Seskaröstä. Se toimii hyvin. Tarvitsin nyt käteistä, joten tulin käymään automaatilla. Varsinaisesti korona ei pelota, kun normaaliarjessa olen yksin kotosalla, Gunhild Lindbäck sanoo pyyhkiessään käsiä desinfiointipyyhkeellä.

Kahden pienen lapsen äiti Christine Andersson myöntää miettivänsä liikkumista tavallista enemmän.

– Epävarmuus vaivaa. Ei oikein tiedä mitä tietoa uskoisi. Perhettä ja naapureita pyritään suojelemaan, mutta kauppaostokset on tehtävä. Nyt ostin useamman päivän tarvikkeet varastoon. Oman perheen kohdalla mietityttää miten pitkään lapsen esikoulu jatkuu.

Ruotsilla perinne tarjota omia ratkaisujaan malliksi maailmalle

Kukaan ei osaa sanoa, onko Suomen ja Norjan valitsema kovempien rajoitusten linja vai Ruotsin koronavirustie loppujen lopuksi parempi.

Tosin Ruotsissakin koronaviruksen torjunnasta vastaavan Folkhälsomyndighetenin valtionepidemiologi Anders Tegnellin linja alkaa saada kritiikkiä.

Tukholman terveysjohtaja Björn Eriksson luonnehti pääkaupungin tilannetta torstaina Ruotsin Svt:n haastattelussa: Myrsky on jo täällä. Tukholmassa kuoli koronavirukseen yhden päivän aikana 18 ihmistä.

Ruotsissa oli torstaina iltapäivällä laboratoriotestattuja koronavirustartunnan saaneita 2809, joista tehohoidossa on hoidettu 178:aa. Koronavirukseen on Ruotsissa kuollut 66 henkilöä.

Tegnell ei ole kuitenkaan - ainakaan torstaina - aikonut muuttaa suosituksiin perustuvaa linjaansa.

– Emme ole käyneet mitään keskusteluja siitä, että Tukholma pitäisi asettaa karanteeniin, sanoi Tegnell Svt:n mukaan torstaina Folkhälsomyndighetenin järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Svt:n ulkomaantoimittaja Erika Bjerström selittää analyysissaan Ruotsin käyttäytymistä tunnetulla anekdootilla, jossa kansainvälisen kokouksen ruotsalainen osanottaja ottaa puheenvuoron ja sanoo. "Meillä Ruotsissa on tähän ratkaisu".

Bjerström kirjoittaa, että koskaan ennen ruotsalaisten paha tapa tuputtaa ratkaisujaan muille ei joudu niin kovaan testiin kuin nyt.

Tosin ruotsalaisen ratkaisun järkevyys tällä kertaa selviää vasta - jälkikäteen.

Ruotsi karkasi omalle tielleen

Ruotsin valitsema tie koronaviruspandemiasta selviämiseksi ei poikkea vain Suomen tiestä. Se poikkeaa lähes kaikkien muidenkin Euroopan maiden peruslinjasta.

Lähtökohtaisesti Ruotsin linja ei perustu kieltoihin, vaan kansalaisille annettuihin suosituksiin muuttaa tottumuksiaan. Ruotsissa vedotaan kansalaisten vastuuseen, muualla Euroopassa määräysten rikkojia uhataan sakoilla tai pahimmassa tapauksessa vankeusrangaistuksella.

Ruotsissa siis saa edelleen pitää 500 henkilön kokouksia. Suomessa raja on 10, Saksassa, Puolassa ja Britanniassa se on kaksi.

Ruotsissa ovat ala- ja yläkoulut auki, liikkumista ei ole rajoitettu, ravintoloissa ja baareissa voi käydä, samoin kun kuntosaleilla.

Ruotsi ei ole myöskään sulkenut rajojaan niin kuin naapurimaat Suomi, Norja ja Tanska ovat tehneet. Ruotsi rajoittaa ainoastaan EU:n ulkopuolelta tulevien maahantuloa.

Yhdessä asiassa Ruotsi on samalla linjalla kuin Suomi: 70 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia kehotetaan pysymään kotonaan.