Ruotsi jatkaa et­sin­tö­jä - ve­nä­läi­nen tut­ki­mus­alus seilaa edes­ta­kai­sin Itä­me­rel­lä

Osa Tukholman saariston etsintäoperaatioon osallistuneista Ruotsin laivaston aluksista palaa satamaan huoltoa varten.

Osa Tukholman saariston etsintäoperaatioon osallistuneista Ruotsin laivaston aluksista palaa satamaan huoltoa varten. Ruotsin puolustusvoimien mukaan operaatio kuitenkin jatkuu.

- Kyse ei ole operaation rajoittamisesta. Suoritamme tehtävän käytettävissä olevilla voimavaroilla, sanoi puolustusvoimien tiedottaja.

Alusten miehistöt pysyvät valmiudessa. Puolustusvoimat pitää edelleen todennäköisenä, että Tukholman saaristossa on meneillään vieraan vallan vedenalaista toimintaa.

- Olemme työskennelleet Tukholman saaristossa perjantai-iltapäivästä lähtien, yötä päivää. Tässä tarvitaan kärsivällisyyttä, kärsivällisyyttä ja kärsivällisyyttä, sanoi korvetti HMS Visbyn päällikkö Per Öhrstedt.

Puolustusvoimat ei vahvista, että eilisen jälkeen olisi saatu uusia havaintoja. Operaatioon osallistuu nyt noin 200 ihmistä.

Venäläinen tutkimusalus
Puolan tasolla

Venäläinen tutkimusalus Professor Logatshev on kääntynyt takaisin Tanskan vesiltä, kertoi Suomenlahden meripuolustusalueen komentaja, kommodori Markus Aarnio STT:lle.

- Alus on eteläisellä Itämerellä, kansainvälisillä vesillä, suurin piirtein Puolan, (Liettuan) Klaipedan tasolla. Se ei aja nyt mitään vakisuuntaa, vaan kääntyilee edestakaisin. En todellakaan tiedä, mistä on kysymys, Aarnio sanoi.

Professor Logatshev on erikoistunut vedenalaiseen etsintään ja merenpohjan kartoitukseen. Alus lähti Pietarista viikonloppuna.

Laiva ei kuitenkaan silloin suunnannut kohti Tukholman saaristoa, vaan ohitti Ruotsin ja jatkoi matkaansa kohti Tanskan salmia. Alus jäi sittenkin Gdanskin ja Kaliningradin edustalle, vaikka sen virallinen määränpää oli Las Palmas Kanariansaarilla. Expressen-lehti uutisoi laivan muuttuneesta suunnasta tänään.

Laiva lähti kohti Ruotsia sen jälkeen, kun mahdollisen sukellusveneen saattoalukseksi epäilty NS Concord -tankkeri lähti Tukholman edustalta kohti Venäjää. Meriliikennettä seuraavan MarineTraffic -nettipalvelun mukaan tankkeri oli varhain aamulla Suomenlahdella hieman Helsingin itäpuolella. Sen nopeus oli yli kymmenen solmua ja määränpää Primorskin eli Koiviston öljysatama Suomenlahden pohjukassa.

Sen sijaan Professor Logatshevista palveluun ei ole päivittynyt tietoja sunnuntain jälkeen.