Ruot­sa­lais­ko­men­ta­ja: Varmat to­dis­teet su­kel­lus­ve­nees­tä - Suomen me­ri­val­von­taan ei tulossa muu­tok­sia

Ruotsin puolustusvoimien komentajan mukaan on täysin varmaa, että Ruotsin aluevesillä oli pienehkö sukellusvene lokakuussa.

Ruotsin puolustusvoimien komentajan mukaan armeijalla on varmat todisteet siitä, että Ruotsin aluevesillä oli pienehkö sukellusvene lokakuussa. Sverker Göranssonin mukaan on niin ikään mahdollista, että aluksia oli useita. Aluksen tai aluksien kansallisuutta ei sen sijaan ole pystytty varmistamaan.

Komentajan mukaan kansallisuuden varma tunnistaminen olisi vaatinut sen, että sukellusvene olisi saatu pakotettua pintaan.

Puolustusvoimien mukaan yksityishenkilön ottamassa kuvassa näkyvä valkoinen kuoha syntyy, kun sukellusveneen venttiileistä lasketaan pois vettä. Sukellusvene sukelsi nopeasti kuvan ottamisen jälkeen. Puolustusvoimat on myös löytänyt meren pohjasta sukellusveneen jättämän jäljen.

Göransson kertasi toistuvasti, ettei voi kertoa kaikkia tietoja tai miten niitä on hankittu, koska silloin hän joutuisi paljastamaan salaisia tietoja Ruotsin valmiudesta. Komentaja ei myöskään ottanut kantaa siihen, mitä sukellusvene oli alueella tekemässä.

Pääministeri Stefan Löfven muistutti, ettei Ruotsi voi hyväksyä aluevesiensä loukkaamista, ja aikoo vastata siihen tarvittaessa asein.

– Tulemme puolustamaan alueellista koskemattomuuttamme kaikin tarvittavin keinoin, pääministeri sanoi.

Kristillisdemokraattien puoluejohtaja Görän Hägglund kommentoi tietoa sukellusveneestä tuoreeltaan Facebookissa toteamalla olevansa erittäin turhautunut siitä, ettei tunkeutujan kansallisuutta pystytty selvittämään.

Haglund: Suomeen ei muutoksia

Suomen puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan Ruotsin kertoma vahvistus sukellusvenehavainnosta ei johda Suomen merivalvonnassa muutoksiin. Tieto saattaa sen sijaan ripeyttää Suomen ja Ruotsin suunnitelmia puolustusyhteistyön vahvistamisesta.

Hänestä Ruotsi teki oikein kertoessaan julkisuuteen, mihin lokakuinen suuri sukellusveneoperaatio perustui.

Haglund ei ollut saanut etukäteen tietoa siitä, että Ruotsi kertoo tänään todisteistaan alueloukkauksesta.