Tulipalot: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ri­kos­oi­keu­del­li­sen vastuun ikä­ra­jaa las­ket­ta­va – näin nuoret op­pi­si­vat ym­mär­tä­mään, että kai­kil­la teoilla on seu­rauk­set

"Hengailin kaupungin keskustassa, kun sain turpaan 14-vuotiaalta nuorelta, jolle en ollut tehnyt mitään. Nenäni murtui ja makasin sairaalassa useita päiviä.

Pahoinpitelijäni sanktiot olivat naurettavan pienet. Hänen ei tarvinnut maksaa minulle mitään korvauksia. Riitti, että hakkaaja kävi vain kerran juttelemassa sosiaalityöntekijän kanssa. Miten tällainen voi edes olla mahdollista?"

Nykyään alle 15-vuotiaiden nuorten keskuudessa tapahtuu päivittäin samankaltaisia väkivaltaisia tekoja. Harvoin tekijät kuitenkaan ottavat kunnolla vastuuta tekemisistään.

Jos henkilöllä ei ole ikänsä puolesta rikosoikeudellista vastuuta, hän pääsee pälkähästä kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Hänestä tehdään ehkä ilmoitus vanhemmille ja lastensuojeluun, jossa keskustellaan teosta jonkun kanssa. Tuskinpa tuollainen keskustelu kovinkaan paljon nyky-yhteiskunnan nuorta hetkauttaa.

Yhteiskunta sysää alle 15-vuotiaiden rankaisemisen lähes kokonaan vanhempien vastuulle. Se on huolestuttavaa, sillä liian usein vanhemmat jättävät nuoren kokonaan rankaisematta, koska he joko ajattelevat sen olevan nuorelle haitaksi, tai sitten heitä ei vain yksinkertaisesti kiinnosta.

"Ikärajan laskeminen olisi kaikille etu, etenkin itse nuorille."

Toisaalta, kyllä jotkut vanhemmat rankaisevat lapsiaan esimerkiksi kotiarestilla, ja haluavat heidän ymmärtävän tekojensa vakavuuden. Tämä on kuitenkin valitettavasti yhä harvinaisempaa.

On totta, että kasvava nuori ei välttämättä aina pysty ymmärtämää mikä on oikein ja mikä ei, mutta jos pystyy tekemään noin vakavia tekoja, niin kyllä täytyy myös kyetä ottamaan niistä vastuu, ja kärsiä saamistaan rangaistuksista.

Ikärajan laskeminen olisi kaikille etu, etenkin itse nuorille. He oppisivat ottamaan vastuuta jo nuorena sekä ymmärtämään, että kaikilla teoilla on seuraukset.

Kirjoitus on kirjoitettu nuorten omien kokemusten perusteella.

Kahdeksasluokkalaisia Kempeleestä

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.