Riisit luok­ka­ku­vas­sa

Jos lähettää ensikertalaisen kauppaan ostamaan riisiä, voi saada tuomisena melkein mitä vain. Riisiä on pitkää ja pyöreää, on luonnonriisiä ja kiillotettua, on puuroutumatonta ja puuroutuvaa, on tummaa ja täysjyvää. Hyllyä täydentävät vielä tuoksuvat basmatit ja jasmiinit, japanilaisesta sushi-riisistä puhumattakaan.

Riisit järjestyksessä. Kuvan riisit ovat: pitkäjyväinen riisi (vasemmalla ylhäällä), basmatiriisi (vasemmalla keskellä), tumma riisi (vasemmalla alhaalla), puuroriisi (oikealla ylhäällä), pitkäjyväisen ja villiriisin sekoitus (oikealla keskellä) ja jasmiiniriisi (oikealla alhaalla).
Riisit järjestyksessä. Kuvan riisit ovat: pitkäjyväinen riisi (vasemmalla ylhäällä), basmatiriisi (vasemmalla keskellä), tumma riisi (vasemmalla alhaalla), puuroriisi (oikealla ylhäällä), pitkäjyväisen ja villiriisin sekoitus (oikealla keskellä) ja jasmiiniriisi (oikealla alhaalla).
Kuva: Heikki Westergård

Jos lähettää ensikertalaisen kauppaan ostamaan riisiä, voi saada tuomisena melkein mitä vain. Riisiä on pitkää ja pyöreää, on luonnonriisiä ja kiillotettua, on puuroutumatonta ja puuroutuvaa, on tummaa ja täysjyvää. Hyllyä täydentävät vielä tuoksuvat basmatit ja jasmiinit, japanilaisesta sushi-riisistä puhumattakaan.

Riisi on maailman vanhin viljakasvi, joka on Aasiasta lähdettyään valloittanut koko maailman. Riisiä voi huoletta pitää myös maailman tärkeimpänä viljakasvina, vaikka vehnää kulutetaankin kiloissa eniten. Me länsimaalaiset pidämme siitä huolen.

Maapallon ihmisistä joka kolmas elää miltei pelkällä riisillä. Jos kaikki riisiä edes silloin tällöin syövät lasketaan mukaan, päädytään koko ihmiskunnan suuruiseen lukemaan.

Eurooppaan riisi saapui Aleksanteri Suuren sotaretkien tuomisena. Portugalilaiset puolestaan veivät riisin 1500-luvulla Brasiliaan ja Länsi-Afrikkaan.

1600-luvulla riisi kulkeutui siirtolaisten mukana Pohjois-Amerikkaan. Riisinviljely on uudessa maailmassa kasvattanut suosiotaan niin, että suomalaisetkin syövät useimmiten amerikkalaista riisiä.

Maailmanlaajuisesti suurimmat tuottajat ovat Kiina ja Intia, mutta suurin osa maiden tuotannosta menee omaan kulutukseen.Villiä, hiottua...


Pyöreäjyväiset riisit ovat yleensä puuroutuvia, pehmeitä riisejä ja pitkäjyväiset taas puuroutumattomia irtonaisia riisilajikkeita. Villiriisi ei ole edes riisi, vaan Pohjois-Amerikassa villinä kasvava vesikasvi, jota nykyisin myös viljellään.

Vaalea puuroutumaton riisi on parboil-riisiä, josta on tavallisen puuroriisin tapaan hiottu pois sekä kuori- että alkiokerrokset.

Parboil-menetelmä tarkoittaa valmistustapaa, jossa hiomatonta jyvää käsitellään höyryn ja paineen avulla niin, että osa sen kuorikerrosten ravintoaineista imeytyy jyvän ytimeen.

Riisin sisältämät kivennäisaineet ja vitamiinit ovat kuorikerroksissa. Ytimessä ei ilman käsittelyä ole muuta kuin tärkkelystä ja proteiinia.

Kiillotetun riisin tuntee pakkauksen sanasta polished. Kiillotus poistaa jyvästä leseen ja alkion sekä - valitettavasti - myös lähes kaikki hyödylliset ravintoaineet.

Converted eli muunnettu riisi puolestaan kypsyy nopeammin kuin tavallinen riisi. Muunnettaessa jyvät jäädytetään hitaasti niin, että tärkkelyksen rakenne muuttuu huokoiseksi, nopeammin kypsyväksi.Pitkäjyväinen riisi


Pitkäjyväinen riisi ei puuroudu, vaan pysyy keitettäessä irtonaisena. Osa kuoriosan vitamiineista on parboil-käsittelyn vuoksi tallessa jyvän ytimessä.

Pitkäjyväistä riisiä käytetään useimmiten lisäkkeenä, pataruoissa, salaateissa ja jälkiruoissa.Basmatiriisi


Kapeajyväisen basmatiriisin hienostunut aromaattinen maku on kehittynyt usean kuukauden kypsyttämisen aikana.

Basmatia käytetään etenkin Intiassa ja Pakistanissa. Sopii tuomaan eksoottista vivahdetta moniin erilaisiin riisiruokiin. Sopii erityisesti kermapohjaisiin ja itämaisiin riisiruokiin.Tumma riisi


Väriltään ruskehtava, pitkäjyväinen riisi on kevyesti hiottu, mutta mukana on myös kuoriosien arvokkaita ravintoaineita. Tummassa riisissä on lievä pähkinäinen maku.

Tummaa riisiä myydään myös täysjyväisenä riisinä tai luonnonriisinä, jossa on enemmän ravintoaineita kuin valkoisessa riisissä.Puuroriisi


Pyöreäjyväinen, valkoiseksi hiottu puuroriisi sopii puuroihin, laatikkoruokiin, leivonnaisten täytteisiin ja jälkiruokiin. Puuroriisiä voi keittää myös kiinalaisen tai japanilaisen ruoan lisäkkeeksi.

Huuhtele riisi ja liota ainakin vartti, huuhtele vielä niin, että huuhteluvesi pysyy kirkkaana. Keitä varovasti hauduttaen kansi päällä kymmenisen minuuttia. Varo, ettei kiehu yli. Anna hautua vielä hetki ilman kantta.Villiriisi


Villiriisi on meillä myytävistä riiseistä kallein, mutta sitä on saatavissa myös pitkäjyväiseen riisiin sekoitettuna. Villiriisi on käsitelty niin, että se kypsyy samassa ajassa kuin pitkäriisi.

Intiaaniriisiksikin sanottu villiriisi on peräisin eräästä vedessä kasvavasta heinäkasvista. Se sisältää runsaasti proteiinia ja maistuu pähkinäiseltä. Villiriisi sopii hyvin hedelmien, sienten tai riistan lisäkkeeksi.Jasmiiniriisi


Kevyesti hennon kukkaiselta tuoksuvan jasmiiniriisin hienostunut maku ja tuoksu kehittyvät sen kypsyessä. Se on tyypillinen Pohjois-Thaimaan ylänköjen lajike. Jasmiiniriisi on hiukan tarttuvampaa kuin tavallinen pitkäjyväinen riisi. Sopii hyvin lisäkkeeksi kevyempien, perinteisten riisiruokien kera sekä itämaisiin ruokiin. Jasmiiniriisi tunnetaan myös nimillä thairiisi tai Thai Fragrant.Hedelmällisyys ja riisi


Ei ihme, että morsiusparin päälle heitetään riisinjyviä. Riisi on hedelmällisyyden vertauskuva monissa kulttuureissa. Indonesiassa uskottiin, että rii

sillä on sielu.

Vielä nykyään balilaiset naiset ja tytöt asettelevat riisinjyviä eri paikkoihin lepyttelemään hyviä ja pahoja henkiä. Kiinassa riisiä uhrattiin jumalille ja Japanissa siitä puhuttiin äitinä. Malesiassa kukkivaa riisiä kohdeltiin kuin raskaana olevaa naista. Talon riisikupin tahallinen kaataminen oli vakava loukkaus. Jos riisikuppi kaatui vahingossa, se oli huonon onnen enne.Riisinjyvä


Jyvä koostuu kuorikerroksista, alkiosta ja ytimestä, joista kuori- ja alkiokerrokset sisältävät kivennäisaineita ja vitamiineja. Ytimessä on ainoastaan tärkkelystä ja proteiinia. Tärkeimmät riisin sisältämät kivennäisaineet ja vitamiinit ovat kalium, rauta, fosfori ja B- vitamiinit.Risottoon ja paellaan


Patna riisi on lumenvalkoista, pitkälle käsiteltyä amerikkalaista riisiä. Tahma- eli gluteeniriisi on itämaista riisiä, joka puuroutuu herkästi puikoilla syötäväksi. Ei sisällä nimestään huolimatta gluteenia. Risottoriisilajikkeita ovat esimerkiksi arborio, vialone, carnaroli. Espanjalaiset käyttävät paellassa calasparra-riisiä.