Mainos

Riikka Ojanen ja Jenna An­tin­maa yh­dis­ti­vät voi­man­sa Cho­co­Som­nias­sa: Kriisi jalosti kä­sin­teh­tyä suk­laa­ta val­mis­ta­vas­sa yri­tyk­ses­sä roolit val­mis­tuk­seen ja mark­ki­noin­tiin

Riikka Ojanen ja Jenna Antinmaa päättivät yhdistää voimansa käsintehtyä suklaata valmistavassa ChocoSomnia-yrityksessä. Muutos vaati melkoisen elämänmullistuksen.

ChocoSomnian myynti- ja markkinointipäällikkö Jenna Antinmaa ja suklaamestari Riikka Ojanen ovat nauravaisia ja eloisia ihmisiä. He ovat saaneet paljon hyvää palautetta värikkäästä otteestaan sosiaalisessa mediassa.
ChocoSomnian myynti- ja markkinointipäällikkö Jenna Antinmaa ja suklaamestari Riikka Ojanen ovat nauravaisia ja eloisia ihmisiä. He ovat saaneet paljon hyvää palautetta värikkäästä otteestaan sosiaalisessa mediassa.
Kuva: Anna-Tuulia Hautala

Riikka Ojanen ja Jenna Antinmaa tutustuivat nelisen vuotta sitten Nuorten Yrittäjien toiminnassa.

”Meillä synkkasi heti. Sovimme, että tuuletamme onnistumisia ja jaamme murheita keskenämme. Yksinyrittäjänä molemmat käänteet haluaa jakaa jonkun kanssa, joka ymmärtää”, Ojanen ja Antinmaa kertovat.

Tuolloin Ojanen oli vasta perustanut ChocoSomnian. Antinmaa taas luotsasi juhlia ja tapahtumia järjestävää yritystään. Sitten, viime joulukuussa, Antinmaalla todettiin rintasyöpä.

”Yritystoiminta jäi tauolle. Puoli vuotta meni hoitoihin, kunnes kesällä sain terveen paperit. Aloin miettiä, mitä teen seuraavaksi. Juhlien järjestäminen on melko työlästä, ja olin ehtinyt tehdä sitä pitkään. Jos näin voi sanoa, syöpä sattui oikeaan aikaan”, Antinmaa naurahtaa.

Ojanen oli juuri miettinyt puolisen vuotta, että tarvitsisi apua yrityksen pyörittämiseen. Suklaafanaatikkona Antinmaata oli aina kiehtonut Ojasen yritys. Niinpä naiset päättivät lyödä hynttyyt yhteen. Antinmaa myi yrityksensä entisille työntekijöilleen ja osti puolet ChocoSomniasta loppukesästä.

ChocoSomniassa on tarjolla suklaalevyjen ja konvehtien lisäksi suklaamaisteluita ja suklaatyöpaja.
ChocoSomniassa on tarjolla suklaalevyjen ja konvehtien lisäksi suklaamaisteluita ja suklaatyöpaja.
Kuva: Anna-Tuulia Hautala

1+1 on enemmän kuin kolme

Ojanen ja Antinmaa toimivat tasavertaisina yrittäjinä ChocoSomniassa. Osa Ojasen tuttavista hämmästeli, miten hän uskaltaa ottaa ulkopuolisen omaan yritykseensä.

”Toinen tuo oman panoksensa mukanaan. Tässä tapauksessa 1+1 on enemmän kuin kolme”, Ojanen hymyilee.

Antinmaa ottikin mukaan laajat verkostonsa, jotka oli koonnut aiemman yrityksensä aikana. Nyt molemmat pystyvät keskittymään siihen, mitä parhaiten osaavat: Ojanen suklaaseen, Antinmaa myyntiin ja markkinointiin.

Naiset haluavat rohkaista muita yksinyrittäjiä yhdistymään.

”Murheet ovat puolta pienempiä kaksistaan. Samalla usko on kovempi”, Antinmaa tiivistää.

”On tervetullutta, että kaksi päätä miettii tarjouksia ja hinnoittelua”, Ojanen lisää.

Yhteistä yritystä ei kannata kuitenkaan perustaa kenen tahansa kanssa. On hyvä tulla toimeen keskenään.

”Sanomme asiat suoraan emmekä loukkaannu toisen kommenteista”, yrittäjät kertovat.

Yhteistyön myötä molemmat ovat saaneet myös maistaa uutta jännittävää asiaa – vapaa-aikaa.
”Minulla oli ensimmäinen syysloma tänä vuonna!” Ojanen ilakoi.

Pitää uskaltaa kasvattaa toimintaa

Yhteiselo on alkanut hyvin. Ojanen on ottanut ilolla vastaan Antinmaan kehitysehdotukset.

”Yrittäjänä sokeutuu helposti asioille. Huomasin heti ison mahdollisuuden somessa. Olen myös kehittänyt myymäläpuolta. Uskon Riikan tuotteisin, niissä on iso potentiaali. Vaikka kakun sisältö on hyvä, pitää kuorrutus saada kohdalleen”, Antinmaa selittää.

”Toinen näkee muutostarpeen paremmin. Jenna tuo somessa mahtavasti suklaayrittäjän arkea esiin”, Ojanen kiittelee.

Tammikuussa Ojanen ja Antinmaa pääsevät viettämään ensimmäisiä pikkujoulujaan. Alkuvuosi on tyypillisesti hiljaista aikaa joulun herkuttelun jälkeen. Silloin yrittäjät aikovat pitää aivoriihtä tulevasta.

”Tavoitteena on levitä valtakunnallisesti ja mahdollisesti ulkomaille. Muistan edelleen neuvon, että pienyrittäjänä kasvu pelottaa. Silti pitää uskaltaa kasvattaa toimintaa”, Ojanen pohtii.

”Haemme vahvaa kasvua yhdessä”, Antinmaa lisää.

-
Kuva: Anna-Tuulia Hautala