Linnan juhlat: Oulun teat­te­rin Alma Leh­mus­kal­lio tiesi heti, kenen luo­muk­seen haluaa pu­keu­tua

Laskettelu: Rus­ko­tun­tu­ril­la las­ke­tel­laan jo täyttä häkää – Köyk­ky­ris­sä odo­tel­laan vielä lunta ja pak­ka­sia

Joko luit tämän: Raa­tis­sa ko­mei­le­va pop­pe­li­veis­tos kärsi oman elä­män­sä met­su­rin ti­hu­työs­tä

Mainos: Kalevan joulutarjous: Kaleva Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Rii­hi-sää­tiön jupakka ei horjuta Tytti Tup­pu­rai­sen asemaa

Tytti Tuppuraisen (sd.) asema ei horju Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuuston puheenjohtajana Riihi-säätiön apurahajupakan takia. Asiaa käsiteltiin maanantaina oikeudessa.

Tytti Tuppuraisen (sd.) asema ei horju Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuuston puheenjohtajana Riihi-säätiön apurahajupakan takia. Asiaa käsiteltiin maanantaina oikeudessa.

Tuppuraisen tapauksessa maanantaina tehtiin syyttämättä jättämispäätös siitä, että hän käytti Riihi-säätiöltä saamansa 3 000 euron stipendin oikeudenkäyntikuluihin häviämäänsä juttuun Taka-Lyötyn maakaupoista.

Juridisesti Tuppurainen, 32, siis selvisi asiasta, eikä hän pidä tapausta moraalisestikaan asemaansa horjuttavana. Hän korostaa, että koko jupakka on 7-10 vuotta vanha. Ensimmäisen apurahan hän sai vuonna 1998 ja viimeisen 2001.

"Jo viisi vuotta sitten kävin kertomassa poliisille samat asiat. Jos jotakin pitäisi moraalisesti harkita, tässä olisi ollut vuosikausia aikaa. Mitään en ole pitänyt salassa", Tuppurainen vakuuttaa.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja ja keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Mirja Vehkaperä sanoo, että Riihi-säätiöllä ei ole mitään kytköksiä Tuppuraisen asemaan maakuntaliitossa.

"Tytin mandaatti, niin kuin kaikkien muidenkin luottamushenkilöiden, on haettu äänestäjien kautta. Meillä muilla ei ole missään nimessä syytä ryhtyä mittauttamaan toisen luottamusta tai moraalisuutta", Vehkaperä painottaa.

Maakuntavaltuuston varapuheenjohtaja ja oululainen kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Esko Kurvinen katsoo, että Riihi-säätiön asiat ovat Tuppuraisen yksityisasioita, joilla ei ole vaikutusta hänen toimintaansa maakuntavaltuustossa eikä Oulun kaupunginvaltuustossa.

Tuppurainen kertoo odottaneensa maanantain päätöstä syyttämättä jättämisestä, joka olisi voitu tehdä paljon aikaisemminkin.

"Kyllä, hain apurahoja ja oletin, että hakemukseni käsitellään säätiössä asianmukaisesti. Myönnetyt apurahat olen käyttänyt niin kuin olen silloin parhaaksi nähnyt, koska niitä ei osoitettu käytettäviksi mihinkään tiettyihin kuluihin", Tuppurainen erittelee.

Hän sanoo käyttäneensä apurahat yhteiskunnalliseen harrastukseensa eli vaalikustannuksiin.

"Eikä se ole mikään rikos. Olin niihin aikoihin parikymppinen opiskelija ja toimin kuten sellainen toimii. Minun silloista ja nykyistä toimintaani ei voi verrata toisiinsa", Tuppurainen toteaa.

Hän arvelee päässeensä nykyiseen asemaansa osin sen takia, mitä on aikanaan kokenut.

"Olen koko ajan toivonut, että tämä asia selvitettäisiin perin pohjin. Aikaa on ollut aivan riittävästi selvittää, olenko syyllistynyt rikokseen. Ja rikokseenhan minä en ole syyllistynyt. Asia on tullut nyt päätepisteeseen", Tuppurainen sanoo.

Asia ei todennäköisesti vaikuta Tuppuraisen asemaan SDP:n Oulun piirin puheenjohtajana, johon hänet valittiin viime syksynä.