Re­von­tu­let lei­mua­vat ja Sirius tuikkii jou­lu­kuun tai­vaal­la

Oulun yliopiston lähiavaruuden tutkijat arvioivat, että revontulia näkyy etenkin itsenäisyyspäivän viikolla ja jouluviikolla.

Ensi viikolla on mahdollisuus nähdä komeita revontulia.
Ensi viikolla on mahdollisuus nähdä komeita revontulia.
Kuva: Heikki Ketola

Joulukuun pimeinä iltoina kannattaa katsella taivaalle, sillä sieltä voi bongata on revontulten leiskuntaa, tähtiä ja planeettoja.

Oulun yliopiston lähiavaruuden tutkijat arvioivat, että revontulia näkyy etenkin itsenäisyyspäivän viikolla ja jouluviikolla. 

Avaruusfysiikan professori Kalevi Mursulan mukaan Aurinko on siirtymässä vähitellen aktiivisesta kaudesta rauhallisempaan vaiheeseen, mikä tarkoittaa merkittävien massapurkausten vähenemistä. Auringon koronassa on kuitenkin aukkoja, joiden yhteydessä esiintyy edelleen nopeita aurinkotuulivirtauksia. Virtausten hiukkasten törmätessä Maan magnetosfääriin odotettavissa on erityisen näyttäviä revontulia etenkin Pohjois-Suomessa.

Revontulia on mahdollisuus seurata reaaliaikaisesti Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorion All-Sky-revontulikameralla, joka päivittyy kahden minuutin välein.

– Aktiiviset revontulet ovat leimuavia, kirkkaita ja nopeasti liikkuvia säteitä ja poimuilevia kaaria, joita näkee parhaiten kello 21-01 aikoihin. Jos vain jaksaa valvoa, niiden jälkeen syttyvät aamuyöllä niin sanotut sykkivät revontulet, jotka ovat kuin diskovaloja taivaalla, nopeasti syttyviä laikkuja tai yli taivaanrannan pyyhkiviä kaaria, dosentti ja johtaja Esa Turunen Sodankylän geofysiikan observatoriosta kuvailee.

Joulukuussa taivaan kirkkain "iltatähti" on planeetta Venus, joka on helppo havaita matalalla etelätaivaalla. Melko lähellä sitä näkyy vähän himmeämpänä Mars. Aamutaivaalla voi nähdä etelässä myös Jupiterin.

"Joulun tähdeksi" voidaan kuitenkin nimetä hyvin kirkas Sirius, joka näkyy jouluna puolen yön aikaan melko alhaalla etelässä, Orionin tähtikuviosta itään. Tähtitieteen dosentin Pertti Rautiaisen mukaan Auringon jälkeen taivaan kirkkain tähti Sirius on helppo tunnistaa sen voimakkaasta välkkymisestä, joka johtuu ilmakehän väreilystä.

Illalla kello 21 aikoihin on hyvä kiinnittää huomio Orionin tähtikuvioon, joka näkyy kaakossa. Tähtikuvion tunnistaa kolmen lähes tasavälein sijaitsevan tähden muodostamasta jonosta, Orionin vyöstä.