Pääkirjoitus: Tuore tut­ki­mus tuo esiin Oulun monet arkiset vah­vuu­det, ja siksi kiel­tei­sis­sä mie­li­ku­vis­sa ry­pe­mis­tä kan­nat­taa jo hillitä

Mielenterveys: Kuinka nuorta val­vo­taan OYSin psy­kiat­ri­sel­la osas­tol­la, jossa on muun muassa tu­pak­ka­paik­ka ja psy­koo­si­po­ti­lai­ta?

Jääkiekko: SM-sar­jan par­haa­na pe­laa­ja­na pal­ki­tun Markus Loposen te­ho­ket­ju johtaa Kärpät kul­ta­jah­tiin

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Reu­ters: Yh­dys­val­lois­sa tut­ki­taan kahta ta­paus­ta, joissa po­lii­sit pai­noi­vat pi­dä­tet­ty­jä kau­las­ta pol­vel­la maahan


George Floyd menehtyi Minneapolisissa poliisin painettua tätä polvella kaulasta maahan pidätyksen yhteydessä. Tapaus laukaisi maailmanlaajuisia mielenosoituksia, joissa on vaadittu poliisiväkivallan loppumista ja kyseisen voimankäyttömenetelmän kieltämistä.
George Floyd menehtyi Minneapolisissa poliisin painettua tätä polvella kaulasta maahan pidätyksen yhteydessä. Tapaus laukaisi maailmanlaajuisia mielenosoituksia, joissa on vaadittu poliisiväkivallan loppumista ja kyseisen voimankäyttömenetelmän kieltämistä.
Kuva: CRAIG LASSIG

Viranomaiset tutkivat kahdessa yhdysvaltalaiskaupungissa viikonloppuna sattuneita tapauksia, joissa poliisit polvistuivat pidätettyjen kaulan päälle samankaltaisella tavalla, kuin poliisi joka piteli maassa George Floydia ennen tämän menehtymistä. Asiasta kertoo Reuters.

Allentownissa Pennsylvaniassa tutkitaan tapausta, jossa poliisin nähdään kännykkävideolla polvistuneena kasvot maassa makaavan miehen niskan päällä sairaalan ulkopuolella lauantaina.

– Tämän tapauksen tutkinta edistyy sukkelasti, kaupungin poliisitiedotteessa sanotaan ja huomautetaan, että tutkinnan käy läpi paikallinen piirisyyttäjä.

Poliisilaitokselta on kerrottu, että tapaukseen osallistuneet poliisit pidättelivät miestä, joka oksenteli ja hoiperteli, ennen kuin alkoi huutaa ja sylkeä näitä kohti. Tunnistamaton mies vietiin sairaalaan, missä tämä hoidettiin ja myöhemmin vapautettiin.

Tapaus sai aikaan mielenosoituksen myöhemmin samana iltana. Protestoijat toistivat Floydin nimeä marssiessaan.

Tummaihoinen Floyd kuoli valkoisen poliisin painaessa tätä kaulasta polvella maahan Minneapolisissa toukokuussa. Tapaus laukaisi maailmanlaajuisia mielenosoituksia ihonväriin liittyvää epätasa-arvoa vastaan. Protesteissa vaadittiin tapauksissa nähtyjen voimankäyttötekniikoiden kieltämistä.

Samankaltaisessa tapauksessa Baton Rougessa Louisianassa kännykällä kuvattu video näyttää, kuinka poliisi painoi tummahoista teinipoikaa niskasta maahan sunnuntaina, ennen kuin poika nostettiin ylös ja vietiin pois paikalta käsiraudoissa.

Baton Rougen kaupunginjohtaja Sharon Weston Broome kertoi Advocate-lehdelle, että kaupungin poliisilaitoksella on käynnistetty tapauksesta selvitys.

Teinipojan pidätyksen syy ei ole tiedossa. Poliisiviranomaiset eivät vastanneet välittömästi Reutersin kommenttipyyntöön.