Lukijalta
Mielipide

Rekkojen ajaminen juniin ei ole kustannustehokasta – uusi konsepti konttien, vaihtokuormatilojen ja irtoperävaunujen pohjalle

Kalevassa oli juttu (5.5.) yhdistettyjen maantie- ja rautatiekuljetusten aloittamisesta uudelleen Etelä-Suomen ja Oulun välillä. Asia on kannatettava ja selvittämisen arvoinen, sitä pitää kuitenkin tarkastella mahdollisimman objektiivisesti ja suunnata katse riittävän kauas tulevaisuuteen.

Mielestäni nyt, kun yhdistettyjä kuljetuksia lämmitetään uudelleen henkiin, pitäisi niihin ottaa uusi ja tuore lähestymiskulma. ”Rekkojen” ajaminen juniin ei ole oikea eikä kustannustehokas tapa, vaan ajattelu tulisi suunnalta tulevaisuuteen ja rakentaa konsepti konttien ja vaihtokuormatilojen sekä niin sanottujen irtoperävaunujen pohjalle. Rekkoja kuljettajineen kuljetetaan kyllä junissa esimerkiksi Alppien ylittävässä liikenteessä. Tähän ovat kuitenkin syynä esimerkiksi yöajokiellot ja erilaiset ympäristömääräykset. Tällöin yleensä rautatiekuljetusta edeltää ja sitä seuraa pitkä maantiekuljetus.