Koronatilanne: Epi­de­mia pa­hen­tu­nut sel­väs­ti Oulussa

Ra­vi­ur­hei­lu palasi ka­vio­ural­le Joen­suus­sa – "Tär­kein­tä oli saada toi­min­ta käyn­tiin"

Testikilpailuissa katsotaan, kuinka turvallisesti kisatapahtumien järjestäminen onnistuu.

Ohjastaja-valmentaja Antti Ojanperä pääsi pitkästä aikaa tositoimiin maanantaina Joensuussa.
Ohjastaja-valmentaja Antti Ojanperä pääsi pitkästä aikaa tositoimiin maanantaina Joensuussa.
Kuva: Gerard Forni/Suomen Hippoksen arkisto

Ravikansan harras toive täyttyi maanantaina ainakin puoliksi. Koronapandemian takia Suomessa pari kuukautta tauolla ollut raviurheilu palasi kaviouralle, kun hevosvoimat päästettiin valloilleen Joensuun Linnunlahden radalla.

Ravi-ilta toteutettiin poikkeusjärjestelyin, jotta tapahtuma saatiin vietyä läpi vastuullisesti ja turvallisesti.

Yleisöä ei paikalle päästetty, ja varikkoalueelle laskettiin sisään vain välttämättömät henkilöt. Nyrkkisääntö oli, ettei saanut syntyä yli kymmenen henkilön kokoontumisia. Lähtöä kohti maksimimäärä oli kymmenen hevosta.

Jännitystä oli ilmassa siinä määrin, että avauslähtö keskeytettiin takasuoralla vaaratilanteen vuoksi. Lämminveristen 2 140 metrin tasoitusajon ja 1 000 euron pääpotin voitti lopulta Antti Ojanperän ohjastama Silenos Deanston.

– Minusta kaikki meni hyvin. Olin juttusilla Suomen Hippoksen ja maa- ja metsätalousministeriön tarkkailijoiden kanssa, eikä heillä ollut huomauttamista, kuvaili iltaa Joensuun raviradan toimitusjohtaja Pasi Pykäläinen.

Joensuun-kisa avasi kuuden testikilpailun sarjan, jossa parin viikon aikana katsotaan, kuinka sujuvasti ja turvallisesti ravit palaavat tapahtumakartalle.

– Meillä kävi tuuri, kun saimme kevään avauskilpailun. Tärkeintä oli saada toiminta käyntiin, että raviammattilaiset pääsivät vihdoin harjoittamaan elinkeinoaan, Pykäläinen kertoi.

Pitkä kilpailutauko lisäsi odotetusti mielenkiintoa Joensuun kisatapahtumaa kohtaan. Raveihin ilmoitettiin yhteensä 135 hevosta, joista koronarajoitusten perusteella oli karsittava 36.

– Tarjontaa oli, paljon, kaikki halukkaat eivät nyt päässeet mukaan.

Seuraavaksi testiravit järjestetään tiistaina Lahden Jokimaalla ja keskiviikkona Helsingin Vermossa. Virallisesti kilpailukauden on määrä jatkua 1. kesäkuuta Kuopion Sorsasalossa.

Joensuussa avauslähdön voittanut Ojanperä on vielä tunnetumpi valmentajana kuin ohjastajana. Hänen ässähevosistaan Linnunlahdella piti kylmäveristen päivän päätöslähdössä nähdä 2015 ravikuninkuuden juuri Joensuussa voittanut Jokivarren Kunkku ja Siirin Älli, mutta ne jäivät pois lievien loukkaantumishuolten takia. Niiden on määrä olla radalla kesäkuun alussa Kuopiossa.

Ruotsissa ravit ovat muista Euroopan maista poiketen jatkuneet taukoamatta pitkin kevättä, toki ilman yleisöä. Samaa olisi Suomessa toivonut Ojanperäkin.

– Mielestäni raveja olisi voitu turvallisesti järjestää. Ratojen liepeillä on hehtaareja tilaa. Tartuntariski olisi ollut aika pieni, Ojanperä sanoi.

Ruotsin koronalinjaukset ovat tunnetusti Suomea lievempiä, mutta ravien jatkumiselle oli länsinaapurissa omat syynsä.

– Raviurheilu katsotaan Ruotsissa enemmän elinkeinoksi kuin meillä. Kuitenkin Suomessa on pelkästään ammattivalmentajia muutama sata. Meidän tallissa tästä ottaa leipänsä seitsemän ihmistä, muistutti Keski-Suomen Pihtiputaalla asuva Ojanperä, jolla on tallissaan noin 40 hevosta.