Rau­tiai­sen si­sa­ruk­set jakavat ny­kyi­sin yhdessä tuo­mioi­ta – "Pieni sävy on edel­leen jäl­jel­lä, kun Jymyn ot­te­lui­ta tuo­ma­roi, mutta se vähenee koko ajan"

Pelaajauransa lopettaneet Rautiaiset ovat edelleen tuttu näky pesäpallokentän laidalla.

Oulu
Kosti (vas.), Heta ja Immo Rautiainen nauttivat ”eläkepäivistään” pesäpallokentällä.
Kosti (vas.), Heta ja Immo Rautiainen nauttivat ”eläkepäivistään” pesäpallokentällä.
Kuva: Niina Hentilä

– Ei nämä mahtuisikaan meidän joukkueeseen, ohikulkija louskuttaa leukojaan nähdessään pesäpallokonkarit Raksilan stadionin lehte­reillä.

Sisarukset Heta, Immo ja Kosti Rautiainen ovat tuttu näky kentän laidalla, vaikka oma urheilu-ura onkin jokaisella jo päättynyt.

Immolla ja Kostilla on alkamassa kolmas kesä tuomariparina miesten Superpesiksen otteluissa. Pikkusisko Heta täydentää kokoonpanoa kakkospesällä.

Aleksi-isoveljen peliura jatkuu vielä tänä vuonna Joensuun Mailassa, mutta sisarukset eivät usko, että hänet nähtäisiin vielä joku päivä tuomaroimassa heidän kanssaan.

– Sellainen näytösottelu olisi kyllä hauska järjestää, että Aleksikin olisi tuomarina. Sitten pitäisi pyytää kyllä isä takarajalle, Immo hymyilee.

Halu olla mukana

Immo ja Kosti ovat tuomaroineet pesäpallouransa ohessa enemmän tai vähemmän juniori-ikäisestä asti. Aktiivisempi tuomarointi alkoi viitisen vuotta sitten, pelaajauran loppumisen kynnyksellä.

– Edelleen on vahva halu olla pelissä mukana. Kiva, että sitä voi harrastaa eri roolissa. Tuomarina on vähän erilaisen paineen alla, mutta siinäkin pitää onnistua ja siihen täytyy valmistautua, Kosti sanoo.

Kaksoset tunnetaan siitä, että he saapuvat pelipaikalle hyvissä ajoin ennen ottelun alkua ja hoitavat tuomarityönsä pieteetillä, pienetkin yksityiskohdat huomioiden.

– Meillä on hyvät rutiinit ennen peliä. Demoamme otteluissa tulevia tapahtumia: katsomme syöttöjä, pesäkilpailuja, koppeja. Kerrat jäävät niin vähäisiksi, että yritämme ennen pelejä harjoitella eri tilanteita, jotta niitä kesässä tulisi enemmän, Kosti kertoo.

Sävy vielä jäljellä

Kaudessa kolmikolle kertyy 15–20 peliä ja muutama harjoitusottelu. Tuomarit aistivat pelin tunnelatauksen, ja Heta myöntää jopa jännittäneensä joitain tuomarointeja.

Viime kesänä myös Immoa ja Kostia tutisutti, kun edessä oli ensimmäinen tuomarointi Sotkamossa, missä kaksoset voittivat muun muassa seitsemän Suomen mestaruutta.

– Ekana vuonna ei vielä ollut mielekästä tuomaroida Sotkamon pelejä, mutta viime kesänä ajattelimme, että miksi ei. Pieni sävy on edelleen jäljellä, kun Jymyn otteluita tuomaroi, mutta se vähenee koko ajan, Immo ­sanoo.

Kaksikko ei ole kokenut, että heitä olisi psyykattu taustansa vuoksi erityisesti.

– Jonkin verran on kuulunut, että ”tuolla pelaajataustalla olisi pitänyt osata tuomita”, mutta muuten se on ollut samanlaista tupinaa kuin muillekin.

Immon ja Kostin roolit ovat luonnostaan asettuneet niin, että Immo toimii syöttötuomarina ja Kosti pelituomarina. Identtiset kaksoset ovat kuitenkin niin samannäköisiä, että suurelta yleisöltä menisi täydestä, vaikka kaksikko vaihtaisi rooleja kesken pelin. He itse ovat kuitenkin eri mieltä.

– Minä olen niin surkea syöttötuomari, että siitä kyllä jäätäisiin kiinni, Kosti ­nauraa.

Rautiaiset

Syntyneet Tohmajärvellä.

Kosti Rautiainen voitti Sotkamon Jymyssä vuosina 2005–2017 7 SM-kultaa, 4 SM-hopeaa ja 2 SM-pronssia.

Immo Rautiainen edusti Sotkamon Jymyä vuosina 2006–2017 ja voitti urallaan yhden pronssin vähemmän kuin Kosti.

Heta Rautiainen on edustanut muun muassa Vuokatin Vetoa ja Kempeleen Kiriä.

Sisaruskatraan vanhin, Aleksi Rautiainen, pelaa edelleen Joensuun Mailassa.