Ratinan taika rau­ke­si: Italia voitti Huuh­ka­jat lukemin 2–1 – Teemu Pukki teki en­sim­mäi­sen suo­ma­lais­osu­man Italian maaliin lähes 42 vuoteen

Suomi taisteli sinnikkäästi, mutta toivottua palkintoa ei lopulta tullut jalkapallon miesten EM-karsintaottelussa Italiaa vastaan Ratinan stadionin myöhäisillassa Tampereella.

Teemu Pukin tasoitusosumaa juhlittiin villisti Tampereen illassa. Teemu Pukki toi Suomen tasoihin 72. minuutilla ampumastaan rangaistuspotkusta. Suomen fanit tuulettivat villisti ennen ottelun alkua Tampereella Ratinan stadionilla.
Teemu Pukin tasoitusosumaa juhlittiin villisti Tampereen illassa.
Teemu Pukin tasoitusosumaa juhlittiin villisti Tampereen illassa.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Pukki teki Suomen ensimmäisen osuman italialaisverkkoon lähes 42 vuoteen.

Suomi taisteli sinnikkäästi, mutta toivottua palkintoa ei lopulta tullut jalkapallon miesten EM-karsintaottelussa Italiaa vastaan Ratinan stadionin myöhäisillassa Tampereella. Lohkokärki vei rutiinillaan pelin 2–1 ja jatkaa lohkossa pistemenetyksittä kuuden kierroksen jälkeen. Suomi on lohkokakkosena, ainoat häviöt ovat kaksi takaiskua Italialle.

Suomen tilanne on tappiosta huolimatta yhä hyvinkin valoisa, sillä Armenia voitti lohkon varhaispelissä Suomen pahimmaksi vastukseksi arvioidun Bosnia-Hertsegovinan. Suomi on kiinni EM-kisapaikassa, kolmen pisteen turvin Armeniaan ja viiden pisteen erolla Bosnia-Hertsegovinaan. Suomi kohtaa molemmat karsintojen jatkuessa lokakuussa.

Hradecky sai runsaasti töitä

Suomi lähti otteluun uusitulla kokoonpanolla ja ryhmityksellä. Viime pelit voittanut 4–4–2 kääntyi muotoon 5–4–1 tai ennemminkin 3–4–3, kun Sauli Väisänen tuli kolmen topparin linjaan ja laitapakit nostettiin ylemmäs.

Torstain Kreikka-voiton loukkaantumisen takia missannut Lassi Lappalainen tuli laitahyökkäykseen. Tavoitteena oli mitä ilmeisimmin pitää Italian keskeltä tulevat yritykset kurissa ja samalla saada entistä enemmän vastahyökkäysvoimaa.

Alku näytti, että muokkaukset olisivat toimivia. Huuhkajat käytti avautunutta tilaa rohkean ennakkoluulottomasti Italian ollessa ihmeissään "nousukkaiden" röyhkeästä pelkäämättömyydestä. Ja samalla Azzurri sai turhautua: yleensä tehokkaasti jauhava hyökkäys tyrehtyi sinipaitaisten kannalta usein jo alkuunsa.

Suomen fanit tuulettivat villisti ennen ottelun alkua Tampereella Ratinan stadionilla.
Suomen fanit tuulettivat villisti ennen ottelun alkua Tampereella Ratinan stadionilla.
Kuva: Mauri Ratilainen

Kohtuullisen kokemattomalla avauksella peliin lähtenyt Italia sai kuitenkin ajatuksensa koottua Suomen ravisteltua suosikkeja ensin parilla vaarallisella iskulla. Avausjakson viimeinen parikymmenminuuttinen oli jo tutumpaa italialaisjyrää, ja maalivahti Lukas Hradecky sai runsaasti töitä. Varsinkin mainio kurotus Stefano Sensin volley-vetoon ihastutti stadionyleisöä.

Italia vei jakson laukaukset 15–3, kohti maalia vedot 5–0 ja kuusi italialaiskutia jäi Suomen puolustuksen blokkaamaksi.

Suomen puolustus murtui jakson 14. minuutilla

Toisella puoliajalla painostus alkoi kasvaa nopeammin. Lopulta Suomen puolustus murtui jakson 14. minuutilla. Federico Chiesan keskitykseen ei Paulus Arajuuri aivan yltänyt, ja hänen päälakeaan hiponut pallo oli seuraavaksi Italian kärkimiehen Ciro Immobilen päässä.

Neljä nollapeliä putkeen torjunut Hradecky kaivoi pelivälineen verkostaan, italialaisfanit omassa katsomonurkassaan riemuitsivat ja Immobile sai ensimmäisen maajoukkuemaalinsa pariin vuoteen.

Katsomossa laulut eivät kuitenkaan loppuneet, ja palkinto tuli uskollisille. Sen toi ja loi mies, jonka "pitikin": Teemu Pukin vahvan raivoisa juoksu Italian rangaistusalueelle toi rangaistuspotkun Sensin kaadettua hyökkääjän, jota Italiassa pelättiin jo ennen peliä.

Teemu Pukki toi Suomen tasoihin 72. minuutilla ampumastaan rangaistuspotkusta.
Teemu Pukki toi Suomen tasoihin 72. minuutilla ampumastaan rangaistuspotkusta.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Tasoittavan maalin ja Suomen ensimmäisen osuman italialaisverkkoon lähes 42 vuoteen sai tehdä Pukki. Kova kuti keskelle maalia ei antanut Gianluigi Donnarummalle saumoja, vaikka vahti viskelikin käsiään turhautuneena Pukin tuuletellessa palvovalle yleisölle karsintojen viidettä maaliaan.

Ihan kaikki ei Huuhkajilta kuitenkaan mennyt nappiin. Seitsemän minuuttia tasoituksen jälkeen pallo oli Suomen maalilla, oltuaan ensin rangaistuspilkulla. Sauli Väisänen sai pallon käteensä italialaiskeskityksestä, ja ottelun skottituomari Robert Madden ei epäröinyt sen enempää kuin seitsemän minuuttia aiemmin. Pilkun laittoi tarkasti sisään Jorginho, Hradeckyn aavistaessa oikein, vaan ei riittävästi.

Voiton jälkeen Italia jatkaa lohkon kärjessä 18 pisteellä, Suomi (12) on toisena ja Armenia (9) kolmantena. Karsintalohkon kaksi parasta etenevät ensi kesän EM-kilpailuihin.

Huuhkajat esitti edellisessä EM-karsintaottelussaan vahvoja otteita, kun joukkue voitti Kreikan. Ottelu päättyi lukemiin 1–0. Pelin ainoasta maalista vastasi Teemu Pukki, jonka osuma syntyi rangaistuspotkusta.