Mielipiteet: Kumpi tietää enemmän sek­suaa­li­suu­des­ta, sinä vai lap­se­si?

Oulu: Nal­li­ka­ris­sa edessä kym­me­nien mil­joo­nien in­ves­toin­ti­buu­mi

Ra­port­ti: Ranska kään­nyt­tää alai­käi­siä tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­ta ra­jal­taan kovin ottein, 12-vuo­tiaat telkien taakse

Ranska haluaa tiukentaa maahanmuuttolinjaansa, tähtäimessa siirtolaisten nopeampi maasta poistaminen.

Siirtolaiset kävelivät viime kesäkuussa Italian Ventimiglian lähellä sijaitsevaa Roja-jokea pitkin pyrkimyksenään ylittää Ranskan raja keskiyön jälkeen. Ranskan rajaviranomaiset käännyttävät ihmisiä takaisin Italian puolelle kovin ottein.
Siirtolaiset kävelivät viime kesäkuussa Italian Ventimiglian lähellä sijaitsevaa Roja-jokea pitkin pyrkimyksenään ylittää Ranskan raja keskiyön jälkeen. Ranskan rajaviranomaiset käännyttävät ihmisiä takaisin Italian puolelle kovin ottein.
Kuva: CHIARA CARENINI

Ranska haluaa tiukentaa maahanmuuttolinjaansa, tähtäimessa siirtolaisten nopeampi maasta poistaminen.

Välimerellä siirtolaisia hukkumiskuolemalta pelastavan Aquarius-aluksen kohtalo ratkesi sunnuntaina, kun Espanja suostui ottamaan aluksen vastaan. Valenciaan rantautuneista 630 ihmisestä puolet ilmoitti hakevansa turvapaikkaa Ranskasta, joka lupasi käsitellä heidän hakemuksensa.

Ranska teki lupauksensa kuitenkin pitkin hampain, sillä todellisuudessa maa tekee kaikkensa tehdäkseen siitä maahantulijoille vähemmän houkuttelevan.

Ranskasta turvapaikkaa hakevien määrä kasvoi viime vuonna yli viidenneksellä. Hakijoita oli Ranskan maahanmuuttoviraston mukaan yli 100 000, enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Kolmeksi kuukaudeksi säilöön

Maa on trumppimaiseen tapaan jopa valmis panemaan laittomasti maahan saapuvat vankilaan. Ranskan parlamentin ylähuone aloitti tänään tiistaina turvapaikanhakijoita uudistavan lainsäädännön käsittelyn, jonka kansalliskokous hyväksyi huhtikuussa, kertoo Le Point.

Laki kiristäisi hakemusten käsittelytahtia ja tuplaisi karkotettavien ihmisten säilöönottoajan 45 päivästä 90:een. Laittomasti maahan tulleet voisivat saada vuoden vankeustuomion.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tuominnut Ranskan toimet vaarallisina. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on puolustanut hanketta sanomalla, "ettei Ranska voi ottaa huolekseen koko maailman kurjuutta".

12-vuotiaat ruuatta selliin

Aquarius-aluksella matkusti yli sata alaikäistä ilman vanhempiaan, kertoi alukselta raportoinut ranskalainen LCI-televisiokanava.

Jos alus olisi rantautunut alkuperäisten suunnitelmien mukaan Italiaan, Ranskaan pyrkivien lasten matka olisi todennäköisesti tyssännyt viimeistään Italian ja Ranskan rajalla.

Ranskan rajaa vartioivat viranomaiset pysäyttävät maahan pyrkiviä siirtolaislapsia rutiininomaisesti, peukaloivat heidän papereitaan ja lähettävät nämä takaisin Italiaan, kertoo brittijärjestö Oxfamin tuore raportti. Sen mukaan lasten papereita on muokattu niin, että he näyttäisivät niiden mukaan ikäänsä vanhemmilta.

Ranska on myös pitänyt 12-vuotiaita lapsia yön yli sellissä ilman juotavaa, ruokaa ja makuualustoja. Rajavartijat ovat myös ottaneet lapsilta heidän puhelimiensa SIM-kortteja ja rikkoneet heidän kenkiään.

Aquarius lähdössä Valenciasta

Siirtolaiset pyrkivät Ranskaan Italian Pohjois-Italian Ventimigliasta, josta junamatka Ranskan puolelle kestää vain vartin.

Rynnäkkökiväärein varustetut, siirtolaisten papereita tarkistavat rajavartijat ovat nykyään junien vakiokalustoa, joten ihmiset pyrkivät ylittämään rajan myös jalan.

Viime vuoden elokuun ja tämän vuoden huhtikuun välillä Ventimiglian kautta kulki noin 16 500 siirtolaista, arvioi Oxfam.

Suurin osa heistä oli syyrialaisia, afganistanilaisia, sudanilaisia ja eritrelaisia, jotka pakenivat sotaa ja väkivaltaa. Osa pyrki Ranskan kautta Britanniaan, toiset Saksaan ja Ruotsiin.

Ranskan presidentti Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel tapaavat tänään valmistellakseen ensi viikolla järjestettävää EU-huippukokousta. Sen keskeinen kysymys on, miten EU-maat jatkossa suhtautuvat siirtolaisiin ja maahanmuuttoon.

Eurooppalaisilla avustusrahoilla toimivan SOS Méditerranée -järjestön Aquarius-alus ei kuitenkaan jää odottamaan linjausta, sillä se tviittasi äskettäin valmistautuvansa jälleen uudelle Välimeren-kierrokselle.

Minkä maan satamaan se saa seuraavan siirtolaislastinsa kanssa luvan rantautua, on täysin auki.