Mainos

Ranuan uudet ope­tus­ti­lat tukevat lasten ja nuorten luon­to­yh­teyt­tä

Ranualle on tulossa uudet päiväkoti-, koulu- ja lukiotilat. Niissä luontoa hyödynnetään niin arkkitehtuurissa, tilaratkaisuissa kuin opetuksessakin. Luonnosta ammentava kasvatus nähdään Ranualla merkittävimpänä opetuskulttuurin muutoksena sitten perusopetuksen tulon.

Ranuan uuden lukion rakentamisessa käytetään lehtikuusilajiketta, joka sulautuu ympäröivään luontoon.
Ranuan uuden lukion rakentamisessa käytetään lehtikuusilajiketta, joka sulautuu ympäröivään luontoon.

Suomen useissa kunnissa on yleistynyt ilmiö, jossa koulut houkuttelevat oppilaita erikoistarjonnallaan, kuten musiikki- tai muilla ainekokonaisuuksilla. Kehityksen on pelätty johtavan “koulushoppailuun” ja oppilaiden eriarvoistumiseen.

Ranualla tätä huolta ei ole, vakuuttaa Ranuan lukion rehtori Petteri Mertala. Sen sijaan kunta profiloituu luontokasvatukseen. Se tulee esille rakenteilla olevissa varhaiskasvatuksen, peruskoulun ja lukion tiloissa.

– Uusissa tiloissa luonto näkyy jo arkkitehtuurissa. Rakennusmateriaalina käytetään lehtikuusilajiketta, joka tukee lappalaista luonnonmaisemaa. Pihapiirissä oppilaiden käytössä on lisäksi kota. Näin voimme toteuttaa opetusta mahdollisimman paljon luonnossa, Mertala kertoo.

Luonto tulee esille myös opetussisällöissä, sillä Ranuan lukiossa kurssien teemoina toistuvat luonto ja yrittäjyys. Paikallisten luontokokemusten rinnalla kulkee kansainvälisyys.

– Ajatuksena on, että kun nuoret lähtevät aikuistuttuaan ulkopaikkakunnalle tai maailmalle, on heillä sieltä palattuaan valmiudet ryhtyä yrittäjiksi Ranualla. Tätä tuemme kurssitarjonnalla, johon kuuluu valokuvausta, luontopalvelu- ja eräopastaitoja sekä yrittäjämatematiikaa. Ne ovat saaneet kiitosta niin oppilailta kuin paikallisilta yrittäjiltäkin, Mertala sanoo.

Ranuan uusi päiväkoti valmistuu keväällä 2024. Sisältä löytyy löytyy kuraeteiset ja kuivauskaapit sekä "toiminnallinen seinä".
Ranuan uusi päiväkoti valmistuu keväällä 2024. Sisältä löytyy löytyy kuraeteiset ja kuivauskaapit sekä "toiminnallinen seinä".

Tilaa liikkua ja aikaa rauhoittua

Ensi keväänä Ranua saa myös uuden päiväkodin. Käytännölliset tilat tarjoavat tilaa kaikille ryhmille, ja niissä korostuu ympäristön ja luonnon kasvatuksellinen potentiaali, tunnistaa varhaiskasvatuksen johtaja Katja Paakki.

– Esteettömyys on huomioitu. Ulkona lapset voivat liikkua ja harjoittaa motorisia taitoja. Kulku ulos käy takapihan kautta, mikä lisää turvallisuutta. Pihalta pääsee suoraan metsään, jonne voidaan lähteä retkelle. Lisäksi pihalle on tulossa verstas, jossa lapset voivat tehdä puutöitä.

Päiväkotiin tulee myös kuraeteiset ja kuivauskaapit, jotka mahdollistavat pitkät pihaleikit. Sisällä lapsille taas on tarjolla luontoaiheinen toiminnallinen seinä, jonka sisällä he voivat viettää aikaa.

– Seinässä on koloja ja nurkkauksia, joihin lapset voivat tehdä oman pesän. Jos lapsi kaipaa taukoa leikeistä, hän voi mennä sinne rauhoittumaan tai vaikkapa lukemaan kirjaa aikuisten kanssa, Paakki lisää.

Sivistystoimenjohtaja Juha Siitonen näkee, että luontolähtöinen pedagogiikka kehittää oppilaiden minäkuvaa.
Sivistystoimenjohtaja Juha Siitonen näkee, että luontolähtöinen pedagogiikka kehittää oppilaiden minäkuvaa.
Kuva: Harri Tarvainen

Yhtenäinen toimintakulttuuri kantaa pitkälle

Luontolähtöistä kasvatusta on tuettu Ranualla jo vuosia. Sivistystoimenjohtaja Juha Siitonen tunnistaa sen lisäävän lasten ja nuorten voimaantumisen kokemuksia kaikilla opetusasteilla.

– Luontolähtöinen pedagogiikka kehittää oppilaiden minäkuvaa. Varhaiskasvatuksesta lukioon se tarjoaa yhtenäisen toimintakulttuurin, jossa kunnioitetaan oppilaiden ja koko yhteisön loukkaamattomia arvoja. Tuloksena syntyy tilaa antavaa ja elvyttävää kasvatusta, josta saadaan eväitä työelämään asti. Yhtenäisen toimintakulttuurin luomista yhdistyneenä luontolähtöisyyteen voidaan pitää jopa merkittävimpänä uudistuksena sitten peruskoulun tulon, Siitonen kokee.

Info

Ranuan uudet opetustilat

  • Ranuan lukion ja peruskoulun tilojen rakentaminen alkoi kesällä 2023 ja niiden on määrä valmistua vuoden 2025 alussa. 
  • Kampusalue tarjoaa edellytyksiä yrittäjyydelle. Opiskelija pääsee konkreettisesti “luonnon helmaan” teoreettisen opiskelun vastapainoksi.
  • Ranua saa keväällä 2024 myös uuden päiväkodin. Sisältä löytyy kuraeteiset ja kuivauskaapit sekä “toiminnallinen seinä”.
  • Luonnossa oppiminen on osa Ranuan kunnan yhtenäistä toimintakulttuuria, jossa luonto lisää oppilaan hyvinvointia päiväkodista lukioon ja aina työelämään asti.