Päätoimittajan kolumni: Maailma muut­tuu, mutta median tehtävä on kirkas

Kaupat: Ou­lu­lai­nen ruo­ka­kaup­pa on herk­ku­ja pur­sua­va näh­tä­vyys, jota tullaan ih­met­te­le­mään kauem­paa­kin

Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Rans­ka­lais­leh­ti: Arevan ja Teol­li­suu­den Voiman neu­vot­te­lut edis­ty­vät

Ranskalaisen ydinvoimayhtiö Arevan ja Teollisuuden Voiman(TVO) neuvottelut Olkiluodon kolmosreaktorista edistyvät hyvässä hengessä, kirjoittaa ranskalainen...

Ranskalaisen ydinvoimayhtiö Arevan ja Teollisuuden Voiman

(TVO) neuvottelut Olkiluodon kolmosreaktorista edistyvät hyvässä hengessä, kirjoittaa ranskalainen talouslehti Les Echos.

Lehden tietojen mukaan neuvotteluja käydään tiiviisti, mutta ei ole varmaa, syntyykö tuloksia ennen kuin Areva julkaisee viime vuoden tilinpäätöksensä torstaina. TVO ei halunnut kommentoida lehden tietoja.

Ranskalainen sähköyhtiö EDF on ostamassa reaktoriliiketoiminnan suurissa vaikeuksissa kyntävältä Arevalta. Järjestelyssä Ranskan valtio on tärkeänä tekijänä mukana, sillä se on molempien yhtiöiden pääomistaja. TVO on ollut huolissaan, miten kaupassa käy Olkiluoto-hankkeelle, koska EDF ei ole halunnut ottaa kaupan myötä vastuulleen suuria tappioita aiheuttanutta työmaata. TVO:n puolella pelätään, että hanke jää tuuliajolle, jos se jää erilliseksi muusta Arevasta.

Ranskalaisten ajatus on, että Olkiluoto jäisi emo-Arevalle ja että EDF toimisi hankkeen valmiiksi saattamisessa alihankkijana. Les Echos kirjoittaa, että tämä malli on edelleen etusijalla. Lehden mukaan TVO suhtautuu ajatukseen aiempaa myönteisemmin, koska Ranskan valtio on vahvistanut Arevaa viiden miljardin euron pääomituksella.

- TVO ei halua heikentää ranskalaisen ydinsektorin julkista kuvaa enempää, Les Echos kirjoittaa.

Ranskan talousministeri Emmanuel Macron antoi 20. tammikuuta Arevalle ja TVO:lle kuukauden aikaa löytää edellytykset ulospääsylle kiistasta, mutta tuloksia ei ole toistaiseksi kuulunut.

Kolmosreaktorin rakennushanke on kymmenen vuotta myöhässä ja on aiheuttanut Arevalle jo 4,6 miljardin euron tappiot. Areva ja TVO vaativat toisiltaan miljardikorvauksia välimiesoikeudessa. Areva ja Siemens vaativat 3,5:tä miljardia, TVO 2,6:ta miljardia.

- Areva hakee kokonaisratkaisua TVO:n kanssa, lehti kirjoittaa.

Linkki juttuun