Rami Jaber palasi Suo­meen, vir­ka­val­ta vas­tas­sa len­to­ase­mal­la – Oulun poliisi kuu­lus­te­li ta­lous­ri­kok­sis­ta epäil­tyä ”p­rins­siä”

Poliisi epäilee, että Rami Jaber on syyllistynyt useisiin törkeisiin talousrikoksiin.

Rami Jaber on ollut poliisin kuultavana epäiltynä talousrikoksista. Arkistokuva.
Rami Jaber on ollut poliisin kuultavana epäiltynä talousrikoksista. Arkistokuva.
Kuva: Leinonen Jukka

Poliisi on kuulustellut rikoksista epäiltyä, palestiinalaiseksi "prinssiksi" julkisuudessa kutsuttua Rami Jaberia.

Poliisi epäilee, että Jaber olisi syyllistynyt useisiin törkeisiin talousrikoksiin.

Kalevan saamien tietojen mukaan Jaber saapui ulkomailta Suomeen lauantaina lentämällä. Poliisi oli häntä vastassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Jaber otettiin kiinni ja kuljetettiin Ouluun. 

Oulun poliisista vahvistetaan, että Jaberia kuulusteltiin rikosepäilyjen vuoksi maanantaina. Tiistaina hänet vapautettiin, sillä poliisilla ei ollut enää perusteita pitää häntä vapautensa menettäneenä. 

Poliisin mukaan Jaber on ollut yhteistyöhaluinen ja yhteistyökykyinen. Poliisi ei ota kantaa siihen, onko Jaber kiistänyt vai myöntänyt häneen kohdistuvat rikosepäilyt.  

Kuulusteluja on määrä jatkaa myöhemmin tällä viikolla. 

Jopa neljä vuotta vankeutta

Poliisi epäilee, että Rami Jaber olisi syyllistynyt törkeään velallisen epärehellisyyteen ja törkeään kirjanpitorikokseen. Lisäksi häntä epäillään törkeästä veropetoksesta. Ne ovat kaikki rikoksia, joista voi rikoslain mukaan saada kustakin neljästä kuukaudesta neljään vuotta vankeutta. Rikosepäilyt ajoittuvat vuosiin 2015–2016. 

Rikosepäilyt liittyvät RNG Group Oy:n toimintaan. Jaber toimi sen toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana. Oulun käräjäoikeus asetti sen konkurssin joulukuussa 2016, mutta joulukuussa 2017 konkurssi raukesi varojen puutteen vuoksi. 

Jaberin lisäksi poliisi epäilee vyyhdessä rikoksista myös toista henkilöä. Hänkin toimi vastuuasemassa samaisessa yhtiössä.

Poliisista arvioidaan, että kokonaisuuden esitutkinta saadaan valmiiksi kesään mennessä.

Oulussa asunut Jaber nousi julkisuuteen muun muassa kullanväriseksi teipatun autonsa ja rallivideoidensa vuoksi. Oulun kaupungin liikelaitos Business Oulu teki RNG Groupin kanssa yhteistyösopimuksen The Great Escape -nimellä kuvattuun lyhytelokuvaan. Useat oululaiset yritykset Kaleva mukaan lukien osallistuivat elokuvan yhteismarkkinointiin.

Rami Jaber on AC Oulun hallituksen jäsen. 

Rami Daoud Jaber on käyttänyt myös nimeä Prince Al Husseini. Suomen tuomioistuimissa on käsitelty muun muassa hänen lapsensa huoltoon ja avioeroon liittyviä asioita.

Vuonna 2012 hän oli vangittuna, sillä Moldova oli pyytänyt hänen luovuttamistaan. Hänen epäiltiin vieneen vuonna 2007 lapsensa Moldovan kansainvälisen lentokentän kautta laittomasti maasta. Hän kiisti epäilyt. Poliisi löysi Jaberin hallusta Suomen ja Palestiinan passien lisäksi useilla eri nimillä olevia passeja.