Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Pääkirjoitus: Tuore tut­ki­mus tuo esiin Oulun monet arkiset vah­vuu­det, ja siksi kiel­tei­sis­sä mie­li­ku­vis­sa ry­pe­mis­tä kan­nat­taa jo hillitä

Mielenterveys: Kuinka nuorta val­vo­taan OYSin psy­kiat­ri­sel­la osas­tol­la, jossa on muun muassa tu­pak­ka­paik­ka ja psy­koo­si­po­ti­lai­ta?

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Kolumni
Tilaajille

Raketit ja len­to­ko­neet vii­len­nys­toi­miin – Il­mas­ton­muok­kaus olisi mah­dol­lis­ta peilien ja pien­hiuk­kas­ten­kin avulla

"Useimmat tutkimukset viittaavat siihen, että globaalin keskilämpötilan alentaminen jopa muutamalla asteella olisi mahdollista."


Kirjoitin tällä palstalla kuukausi sitten tulivuorten ilmastovaikutuksista, ja niin kutsutusta ydintalvesta, joka on laajamittaisemman ydinsodan seuraus. Molemmissa on kyse siitä, että stratosfääriin, eli 15–50 km korkeudella olevaan hyvin puhtaaseen ilmakerrokseen tulee yhtäkkisesti suuria määriä pienhiukkasia, jotka vuosien ajan estävät auringonvalon pääsyä maanpinnalle. Auringonvalon blokkaukseen perustuvat myös monet ilmastonmuokkausideat.

Ilmastonmuokkaustermin alle kuuluu toki muutakin kuin auringonvalon heijastamista takaisin avaruuteen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.