Mainos

Ra­ken­tai­sin­ko oman mökin? Asian­tun­ti­ja kertaa on­nis­tu­neen mök­ki­pro­jek­tin pää­koh­dat: ”Sääs­tyy pet­ty­myk­sil­tä”

Mitä on pidettävä mielessä, kun tonttikaupat ovat takanapäin ja edessä siintää haave laiturin nokassa loikoilusta? Kokenut välittäjä korostaa tiettyjä valintoja ylitse muiden.

Käytä paukkuja hyvään suunnitteluun.
Käytä paukkuja hyvään suunnitteluun.

Kun unelmien tontti on hankittu, on aika suunnata katseet mökkiprojektiin. Raimo Petäsnoro, LKV Rantamökin vastaava välittäjä ja toimitusjohtaja, kertaa vuosien kokemuksella oleellisimmat tekijät onnistuneeseen vapaa-ajan asunnon rakentamiseen.

Mistä lähdetään liikkeelle?

”Tontin hankkimisen jälkeen tehdään projektisuunnitelma. Millä budjetilla ja aikataululla tehdään, rakennatko itse vai otatko talopaketin, montako rakennusta, palkkaatko arkkitehdin ja niin edelleen”, Petäsnoro toteaa.

Suunnitteluun kannattaa laittaa paljon paukkuja jo siksikin, että säästää omia hermojaan ja oman elämäntilanteensa kestävyyttä pitkänkin projektin aikana.

”Kokenut arkkitehti esimerkiksi osaa ajatella monia asioita, mitä itse ei välttämättä muistaisi. Kun jo suunnitteluvaiheessa pystytään luomaan varmasti onnistuvia ratkaisuja, ei tule eteen tilannetta, jossa rakentamisen aikana huomataan korjaustarpeita. Säästyy pettymyksiltä, ylimääräisiltä kuluilta ja kompromisseilta.”

Automaatiojärjestelmät voivat olla yllättävän tärkeitä tänä päivänä.
Automaatiojärjestelmät voivat olla yllättävän tärkeitä tänä päivänä.

Sähkö ja vesi – kaikki mukavuudet?

Ihmisillä saattaa olla erilaiset käsitykset mökkiolosuhteista: toiset ovat tottuneet kantamaan vettä järvestä ja lataamaan vara-akut etukäteen, toisille mökki on kuin tavallinen asunto.

Sähköverkko ja viemäröinti eivät ole tarpeellisia kaikille mökkeilijöille.

”Hyvin harvoilla tonttialueilla on valmista vesi-ja viemäriverkostoa olemassa. Oma kaivo on hyvä ratkaisu – jos porakaivo onnistuu niin samalla voi vetää maalämmönkin. Kokenut porakaivourakoitsija auttaa päättämään”, Petäsnoro toteaa.

Jos kaava ei vaadi viemäriverkkoon liittymistä, niin viemäröinnissä kannattaa suosia kaksivesijärjestelmää.

”Jos on sisävessa, sen säiliö tyhjennetään tarpeen mukaan. Harmaiden vesien osalta taas maaperän imeyttämiskentät ovat turvallinen ja pitkällä tähtäimellä edullisinkin ratkaisu.”

Sähkön suhteen on olemassa monia moderneja ratkaisuja, joita tulee markkinoille koko ajan lisää. Niiden harkitseminen kannattaa, sillä jos kiinteää sähköä ei saa valmiista liittymästä alle kilometrin päästä, pelkän liittymän vetäminen omalle tontille voi maksaa yli 10 000 euroa.

”Silloin mennään aika nopeasti hybridiratkaisuihin: aurinkopaneelia, akustoa, generaattoria, ynnä muuta. Hybridi voi olla edullisempi, mutta mökki ei tule silloin olemaan aina lämmin vaan vain tarvittaessa, esimerkiksi kauko-ohjattavilla öljykamiinoilla.”

Automaatio on Petäsnoron mukaan tärkeä palanen onnistunutta mökkeilykokemusta.

”Ulko-oveen voi esimerkiksi asentaa koodilla toimivan sähkölukon: jos avaimet unohtuvat sadan kilometrin päähän, säästyy aika paljolta sadattelulta. Ja mökin lämmityksessäkin voidaan käyttää kätevää etäohjausta, jolla alkulämpö saadaan nousemaan ennen mökille lähtöä. Ei mene kolmea päivää hytistessä.”


Rakentamisessa mukana oleminen on usein unohtumaton kokemus.
Rakentamisessa mukana oleminen on usein unohtumaton kokemus.

Rakentamisessa unelma konkretisoituu

”Kun tontin on löytänyt ja mökkeilemään tahtoisi päästä, niin vuosi ei riitä rakentamiseen”, Petäsnoro muistuttaa. ”Kaksi vuotta on ehkä sellainen realistinen aika tontin valinnasta valmiiseen vapaa-ajan asuntoon.”

Rakentamisessakin on monia vaihtoehtoja: joku haluaa tehdä mahdollisimman paljon itse, joku haluaa tilata valmiin talopaketin kiintokalusteita myöten.

Riippumatta siitä, tekeekö itse vai teettääkö ammattilaisilla, yksi asia on hyvä pitää mielessä.

”Oman elämän pitää kestää mökkiunelman rakentaminen”, tietää Petäsnoro.

Lopulta on aina päätettävä, kumpaa haluaa tai voi säästää: aikaa vaiko rahaa. Petäsnoron mukaan rakennuttajaksi eli työnantajaksi ryhtymistäkään ei kannata pelätä.

”Yksi iso osa projektia on sen johtaminen ja seuraaminen. On aivan huippujuttu, jos pääsee sahalle näkemään, että näistä hirsistä meidän mökkimme tulee. Alkaa tuntua konkreettiselta, että unelma on toteutumassa.”

Lisäksi rakennuttajana toimiessa voi sopia rakentajien kanssa siitä, mitä itse tekee samalla kun käy rakennustyömaalla seuraamassa sen edistymistä.

Itselle tai perheelle voi olla unohtumaton kokemus vaikkapa päästä maalaamaan oman mökin ikkunankarmeja tai ruuvaamaan terassilautoja paikoilleen.

”Rakennusten kulkureitit kannattaa tehdä talvisin koneella aurattaviksi. Ja jos suomalainen voi oikaista pari metriä, sen hän tekee – samalla muodostuu uusia polkuja rakennusten välille”, Petäsnoro naurahtaa.

LKV Rantamökki Oy:
  • Perustettu 1993
  • Vapaa-ajan asuntoihin, lomarakennuspaikkoihin ja metsäpalstoihin erikoistunut kiinteistönvälitysliike
  • Toimistot Oulussa ja Rovaniemellä
  • LKV Rantamökin myynnissä olevia kohteita voi selata yrityksen nettisivuilta.