Koronatartunnat: Qstoc­kin vai­ku­tus ko­ro­na­tar­tun­to­jen määrään näkyy ai­kai­sin­taan lop­pu­vii­kos­ta

Maastopalot: Ka­la­joen maas­to­pa­los­ta tulossa satojen tu­han­sien eurojen tappiot

Mainos

Haa­vei­let­ko ke­sä­mö­kis­tä? Pidä mie­les­sä nämä kri­tee­rit tontin va­lin­nas­sa

Mitä asioita kannattaa huomioida vapaa-ajan tontin valinnassa? LKV Rantamökki Oy:n kokenut välittäjä Raimo Petäsnoro kertaa huomionarvoisimmat tekijät, samalla muistuttaen ensivaikutelman tärkeydestä.

Tontin valinnassa ensisijaista on, mitä tuntemuksia tontti herättää.
Tontin valinnassa ensisijaista on, mitä tuntemuksia tontti herättää.

”Tontti on mökin sielu”, toteaa tontin valinnasta Raimo Petäsnoro, LKV Rantamökin vastaava välittäjä ja toimitusjohtaja. Hän antaa haastattelun omalta rakkaalta mökiltään käsin, josta peräisin ovat tämän jutun kauniit valokuvatkin.

Kesämökkihaaveilijan tulisi Petäsnoron mukaan aloittaa tontin hankkimisesta, eikä rakentamisaikeitakaan tarvitse vielä olla.

”Rantaviivaa ei rakenneta lisää ja parhaat paikat on jo kaavoitettu tai myyty. Joten tontti on ykkösjuttu vapaa-ajan asunnon hankkimisessa.”

Tässä jutussa Petäsnoro kertoo kaikille omaa mökkiä kaipaaville, mille asioille tontin valinnassa tulisi antaa painoarvoa – ja missä suhteessa. Esimerkiksi sijainti on tärkeämpi kriteeri kuin kiinteä sähköverkosto, mistä lisää tuonnempana.

”Ensivaikutelma on erittäin tärkeä: kun menee tontille, tuntuuko siellä sydänalassa että tässä on meidän juttu”, Petäsnoro kuvailee. ”Pitää pystyä kuvittelemaan viettävänsä aikaa siellä.”

Mutta mihin asioihin pitää kiinnittää huomiota tuntemusten jälkeen?

Sijaintiin kannattaa panostaa tontin etsinnässä.
Sijaintiin kannattaa panostaa tontin etsinnässä.

Sijainti on investointi

”Tontin valinnassa sijainti on tärkein kriteeri”, Petäsnoro lataa apteekin hyllyltä. ”Mistäpäin Suomea, minkä järven rannalta, millä etäisyydellä kotoa… Tukeeko se omien harrastusten harrastamista, onko lähettyvillä palveluita?”

Sijainti on myös oleellinen siinä vaiheessa, jos mökistään joutuu joskus luopumaan: hyväsijaintiset vapaa-ajan asunnot menestyvät markkinoilla paremmin. Näin tontista voi saada omansa takaisin.

”Mitä lähempänä matkailu- tai asuinkeskusta tontti on, sen kalliimpi se tuppaa olemaan. Mutta tässä pitää ottaa huomioon investointinäkökulma”, Petäsnoro painottaa. ”Sellainen tontti ja mökki saattaa olla varmempi vuokrata, eikä vuokraamistakaan kannata pelätä: mitä nätimpi paikka, sitä enemmän vuokralaisetkin kunnioittavat taloa ja tonttia.”

Petäsnoron mukaan lopullinen valinta on kuitenkin yleensä kompromissi sijainnin ja tontin laadukkuuden välillä.

Vesi- ja viemäriverkostot eivät yleensä paina päätöksessä yhtä paljon kuin tontin sijainti ja laatu.
Vesi- ja viemäriverkostot eivät yleensä paina päätöksessä yhtä paljon kuin tontin sijainti ja laatu.

Laatu: näe tontti puskilta

”Kun sanotaan, että pitää nähdä metsä puilta – tontin valinnassa voisi sanoa, että pitää nähdä tontti puskilta”, Petäsnoro naurahtaa. ”Puita ja muuta kasvustoa on aina helpompi vähentää kuin lisätä: täällä meidän tontilla 15 vuotta sitten istutetut männyt on vasta kolme-neljämetrisiä.”

Metsikköistä tonttia harkitessa kannattaa siis pitää mielessä, että puiden kaataminen käy ajallisesti sutjakammin kuin niiden kasvattaminen. Ja millaisten puiden?

”Mänty on oma suosikkini. Mänty ja koivu ovat kestävämpää lajia kuin kuusi, joka kaatuu helpommin myrskyssä.”

Pääsääntöisesti tontin hintakin korreloi laadun kanssa, muistuttaa tämä kokenut välittäjä.

”Jos tontti on hyvin edullinen, sille on usein jokin syy. Näistä kannattaa haastaa välittäjää – ja totta kai välittäjä on laillisesti velvoitettu ilmoittamaan ostajalle kaikesta, mistä hän on itse tietoinen tonttia koskien.”

Tonteissa hinta yleensä korreloi laadun kanssa.
Tonteissa hinta yleensä korreloi laadun kanssa.

Mahdollisuudet ja mukavuudet

Aurinko paistaa kaikille tonteille, kun puustoa harvennetaan.

”Peruslähtökohta olisi, että tonttia ei kannata ostaa käymättä siellä – eikä mielellään talvella”, Petäsnoro toteaa.

Näin siis voi varmistua omin silmin tontin mahdollisuuksista. Ranta, muoto, törmän korkeus ja rannan pohja ovat järvimaisemassa olennaisimpia asioita, ainakin jos maisemastaan haluaa nauttia sekä maalla että vedessä.

”Tontille pitää olla hyvä rakentaa. Rakennusoikeudet on määritelty, eli minkä tahansa kokoisia rakennuksia ei tonteille saa rakentaa. Tähän tulee kiinnittää huomiota tonttia valitessa, ettei jää myöhemmin harmittamaan määräysten rajat.”

Entä se sähköverkosto sekä vesi- ja viemäriasiat?

”Jos mökki on pääsääntöisesti kesäasumus, kiinteä sähköverkko ei ole mielestäni niin tärkeä. Tilapäiseen tarpeeseen lämmitys onnistuu vaikkapa moderneilla takoilla, öljy- tai kaasulämmittimillä, aurinkosähköä unohtamatta. Vedessä taas oma kaivo on aina paras ratkaisu. Jätevedestä ja sen kuljettamisesta ei paljon kustannuksia tule, enemmän niitä kertyy kiinteästä vesiverkosta.”

LKV Rantamökki Oy:
  • Perustettu 1993
  • Vapaa-ajan asuntoihin, lomarakennuspaikkoihin ja metsäpalstoihin erikoistunut kiinteistönvälitysliike
  • Toimistot Oulussa ja Rovaniemellä
  • Myytävänä yli 600 tonttia Savosta Lappiin
  • LKV Rantamökin myynnissä olevia kohteita voi selata yrityksen nettisivuilta