Raju viesti Be­mer-te­ra­piaa ar­vos­tel­leel­le pro­fes­so­ril­le: "10 päivää aikaa vaieta"

Aalto-yliopiston fysiikan professori Tapio Ala-Nissilä on saanut kirjeen kritisoimaltaan liechtensteinilaisen Bemer-yrityksen käyttämältä lakimieheltä.

Aalto-yliopiston fysiikan professori Tapio Ala-Nissilä (vas.) ja lääketekniikan opiskelija Eetu Pursiainen tutkivat Bemer-mikroverisuoniterapialaitetta Espoossa fysiikan laitoksella. Ala-Nissilän ja Pursiaisen mukaan laitteen muodostama magneettikenttä ja signaali ovat niin mitättömän suuruisia, että ne eivät voi vaikuttaa ihmiseen.
Aalto-yliopiston fysiikan professori Tapio Ala-Nissilä (vas.) ja lääketekniikan opiskelija Eetu Pursiainen tutkivat Bemer-mikroverisuoniterapialaitetta Espoossa fysiikan laitoksella. Ala-Nissilän ja Pursiaisen mukaan laitteen muodostama magneettikenttä ja signaali ovat niin mitättömän suuruisia, että ne eivät voi vaikuttaa ihmiseen.
Kuva: Joel Maisalmi

Aalto-yliopiston fysiikan professori Tapio Ala-Nissilä on saanut kirjeen Tero Pitkämäkeä sponsoroivan liechtensteinilaisen yrityksen käyttämältä lakimieheltä.

Ala-Nissilä kritisoi Lännen Median sunnuntaina ilmestyneessä pitkässä jutussa Bemer-nimisen yrityksen verisuoniterapiaa. Terapia on Ala-Nissilän mukaan jopa huijausta, jos sillä väitetään olevan terveyshyötyjä. Bemerin edustajien mukaan kriitikot eivät ymmärrä signaalin vaikutusta ihmiskehoon.

Bemerin käyttämä saksalainen lakimies lähestyi loppuviikolla Ala-Nissilää ja Aalto-yliopiston johtoa kolmesivuisella kirjeellä, jossa väitetään, että professori levittäisi valheellista tietoa Bemerin laitteista.

Kirjeessä Ala-Nissilälle annettiin ”10 päivää aikaa vaieta ja lopettaa valheellisten väitteiden levittäminen”. Jos Ala-Nissilän kommentointi jatkuisi, siitä seuraisi oikeudellisia toimia.

Lakimiehen toimittamassa kirjeessä viitataan Ala-Nissilän olympiakomitealle lähettämään selvitykseen ja Ympyrätalon apteekille lähettämään viestiin, jossa professori kertoo, että laitteen väitetyt terveysvaikutukset ovat huijausta.

– Tässä on malliesimerkki siitä, miten puolueeton asiantuntija yritetään vaientaa, kun mitään tieteellisiä vasta-argumentteja ei löydy, Ala-Nissilä sanoo.

Bemeriä maahantuova Bemer Nordic ei kommentoi asiaa, sillä tapaus on heidän mukaansa Bemer Internationalin ja Aalto-yliopiston välinen.

Bemer Internationalin toimitusjohtaja Nik Gleim kertoo tekstiviestillä, että hänen mielestään Ala-Nissilä on toimillaan vahingoittanut Bemerin liiketoimintaa ja pitää professorin toimintaa laittomana.

Aalto-yliopisto suhtautuu uhkauskirjeeseen vakavasti. Yliopiston lakimies lähetti Bemerille vastauskirjeen, jossa se huomauttaa, että Bemer on asettanut itsensä alttiiksi tieteelliselle tarkastelulle ja kritiikille, kun se esittää väitteitä myymiensä laitteiden tehosta.

Vastauskirjeessä huomautetaan tieteen- ja sananvapaudesta, jotka ovat perustuslaillisia oikeuksia. Kirjeessä huomautetaan, että oikeampi tapa vastata kritiikkiin olisi keskittyä todistamaan laitteen väitetty toimintamekanismi ja osallistua tieteelliseen keskusteluun.

Tiedeyhteisö on huolestunut siitä, että Bemerin suosio on kasvanut kaikessa hiljaisuudessa. Bemerillä on maahantuojan mukaan jo yli 10 000 käyttäjää. Myös muutamat yksityissairaalat ovat ottaneet laitteen hoitokäyttöön.

Aalto-yliopiston lääketekniikan opiskelija avasi Bemerin laitteen. Tutkimuksen mukaan laitteen tuottama sähkökenttä oli liian pieni vaikuttaakseen ihmiseen.