Pohteen säästöt: Liminka me­net­tää ter­veys­kes­kuk­sen

Ravintolat: Tes­ta­sim­me Oulun Pekurin ra­men-pai­kan

Syyte: Tur­val­li­suus­alan opet­ta­ja kouri opis­ke­li­joi­ta ja uhkaili hak­kaa­mi­sel­la

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Rä­jäh­tä­nyt ammus oli sir­pa­le­kra­naat­ti - tur­mas­sa ai­nek­set isom­paan rä­jäh­dyk­seen

Poliisin mukaan menehtynyt mies oli käsitellyt sirpalekranaattia työkalulla. Siitä oli seurannut niin sanottu vajaa räjähdys.

Peräpohjolan poliisin mukaan Kemin räjähdyksessä oli ainekset suurempaan räjähdykseen. Tutkinnassa selvitetään tarkemmin, miten vaarallista kyseisten räjähteiden ja materiaalien säilytys ja käsittely oli. 

Kaikkiaan autotallista raivattiin noin sata erilaista ammusta. Pääosin ne olivat sytyttimiä ja erilaisia kranaatteja, kuten tykistön kranaatteja sekä panssari- ja sirpalekranaatteja.

Lisäksi löytyi muun muassa räjähdysainetta, sytyttimiä ja hyppymiinoja sekä tyhjä kertasinko.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Miia Lehtinen Peräpohjolan poliisista kertoo, että räjähdyksen uhrit olivat kahden vuoden ajan harrastaneet ammusten keräilyä. Apunaan he käyttivät muun muassa miinaharavaa.

"Kaverukset olivat keränneet kaikki ammukset itse Lapin metsistä. He eivät olleet ostaneet ammuksia tai myyneet niitä eteenpäin."

Lehtisen mukaan ammuksia oli niin paljon, että suuren onnettomuuden vaara oli todellinen.

Sirpalekranaattia käsiteltiin työkalulla

Poliisin mukaan menehtynyt mies oli käsitellyt sirpalekranaattia työkalulla. Siitä oli seurannut niin sanottu vajaa räjähdys, jonka vuoksi muutaman metrin päässä ollut toinen mies selvisi pienemmillä fyysisillä vammoilla. Hän on edelleen sairaalassa, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa.

Talossa oli räjähdyksen aikaan sisällä talossa asuvat nainen ja lapsi. He eivät loukkaantuneet. Haavoittunut mies oli perheen isä.

Puolustusvoimat kuljetti ammukset kahdella eri autolla pois paikalta jatkokäsittelyyn.

Ensimmäisessä pakettiautolla ja peräkärryllä viedyssä kuormassa kuljetettiin pienempää tavaraa, kuten sytyttimiä. Toisessa kuormassa kuljetettiin isompaa materiaalia kuorma-autolla.

Asiaa tutkitaan räjähderikoksena.