Rä­jäh­dys­vaa­ra jatkuu, asuk­kaat eva­kuoi­daan kou­lul­le ja päi­vä­kes­kuk­seen

Puolustusvoimien pommin purkamiseen tarkoitettu robotti on tutkinut aamusta saakka ruutitehtaan savuavaa jätekonttia.

Noin kaksi kolmasosaa Laukaan Vihtavuoren asukkaista on evakuoitu räjähdysvaaran vuoksi. Turvaetäisyys on 1,5 kilometriä räjähdysvaarapaikasta. Alueella on parituhatta asukasta. Pelastuslaitos arvioi aiemmin, että evakuoitavia olisi ollut jopa 4 000.

Asukkaat evakuoidaan Sydän-Laukaan koululle, ja huonokuntoiset vanhukset siirretään Laukaan päiväsairaalaan.

Evakuointi tehdään asunto asunnolta, ja alueella on linja-autoja evakuointipaikalle siirtymistä varten. Poliisin mukaan ihmiset voivat poistua asunnoista myös oma-aloitteisesti, jolloin heitä pyydetään siirtymään välittömästi pois taajaman alueelta.

Räjähdevalmistaja Forcitin mukaan räjähdyksen aiheuttama paineaalto voisi yltää noin 1,3 kilometrin päähän.

Suojavyöhykkeen vuoksi myös liikennejärjestelyjä on muutettu. Poliisi on saanut virka-apua evakuointiin ja liikenteenohjaukseen puolustusvoimilta.

Robotti tutkii konttia

Puolustusvoimien pommin purkamiseen tarkoitettu robotti on tutkinut aamusta saakka ruutitehtaan savuavaa jätekonttia.

Kyseinen kontti sijaitsee tehdasalueen takaosassa, johon on sijoitettu yhteensä 200 kontillista räjähdysainejätettä. Lisäksi konttien vieressä on räjähdysainevarasto, jossa on noin 40 tonnia räjähdysainetta. Yhteensä alueella on noin 150 tonnia räjähdysainetta.

Savuavan jätekontin vuoksi alueella on räjähdysvaara. Pelatuslaitoksen mukaan tilanne on tällä hetkellä epästabiili.

Onnettomuuden vaara alkoi kehittyä myöhään keskiviikkoiltana, kun yhdessä jätekontissa havaittiin vuoto.

Yön tunteina tilannetta tarkkailtiin muun muassa kauko-ohjattavan kopterin avulla, joka otti kuvia kontista. Pelastuslaitoksen mukaan tilanne paheni yön aikana, ja tehdasalueen evakuointi aloitettiin yöllä kello 2 aikaan.

Vihtavuoren tehdasalue on noin 300 hehtaarin laajuinen, ja siellä työskentelee kolme yritystä. Alueella valmistetaan muun muassa räjähteitä ja ammuksia.

Vielä ei ole tietoa siitä, mistä jätesäiliössä tapahtunut reaktio johtuu. Voi olla, että säiliöön on päätynyt sinne kuulumatonta ainetta.