Mainos

Rädyn kiek­ko­vel­jek­set: ”Ou­lus­ta tulee kovia tree­naa­jia. Täällä tehdään asiat vii­mei­sen pääl­le.”

Oulun Kärppien Liiga-joukkueessa pelaavat Rädyn veljekset Aku, 19, ja Aatu, 18, tähyävät kohti NHL-kaukaloita. Ja mikäs on tähyillessä, kun Oulusta saa kiekkoammattilaisuuteen niin hyvät eväät!

”Mun Oulu on Raksila – ja jääkiekko”, sanovat Mun Oulu -kaupunkimedian 1-vuotisjuhlakampanjassa mukana olevat Aku (vas.) ja Aatu Räty.
”Mun Oulu on Raksila – ja jääkiekko”, sanovat Mun Oulu -kaupunkimedian 1-vuotisjuhlakampanjassa mukana olevat Aku (vas.) ja Aatu Räty.

Aku ja Aatu Räty ovat tiivis kaksikko. Veljeksillä on ikäeroa vain reilu vuosi, joten yhteinen kiekkotaival on kulkenut samaa reittiä Kärppien luistelukoulusta Liiga-peleihin asti.

Vuosien varrella he ovat pelanneet eri joukkueissa vain yhden kauden. Jokin aika sitten lapsuudenkodistaan pois muuttaneet veljekset asuvat nyt samassa kerrostalossa Raksilassa – omissa asunnoissaan kuitenkin.

Vaikka Rädyt ovat pelanneet samaa peliä lähes polvenkorkuisista asti, eivät he ole toisistaan riippuvaisia kaukalossa. Veljeys ei määritä kaksikon tekemisiä.

”Ei se vaikuta mihinkään muuhun kuin siihen, että syntyy vähemmän ympäristöpäästöjä, kun voi kulkea samalla kyydillä hallille”, kuittaa nuorempi veli Aatu.

MM-mitali ja NHL-unelmia

Aku Rädyn vuosi 2021 alkoi juhlavasti, kun hän voitti Nuorten Leijonien joukkueessa alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-pronssia Kanadan Edmontonissa 6. tammikuuta.

”Olihan se hieno kokemus. Minulla oli takana loukkaantumisia, joten voitosta sain puhtia, uutta tuntumaa ja itseluottamusta”, kuvailee Aku, jolla on NHL-varaus Arizona Coyotes -joukkueeseen.

”Kisoissa kun sai pelata NHL:ssä pelaavia vastaan, niin huomasi, ettei se taso enää niin kaukana ole”, hän pohtii.

Aatulle on uumoiltu NHL-varausta tämän vuoden varaustilaisuudessa.

”Vielä tuntuu kaukaiselta, että NHL:ssä pelaisin, mutta onhan se unelma, että lähitulevaisuudessa asiat niin olisivat”, Aatu sanoo.

Idolien kanssa jäällä

Esimerkiksi Jussi Jokinen, Mika Pyörälä, Juhamatti Aaltonen ja viime vuonna pelaajauransa lopettanut Lasse Kukkonen ovat Kärppä-esikuvia, joita Rädyt ovat pitkään ihailleet.

Nyt he ovat päässeet idoliensa kanssa samaan joukkueeseen. Rädyt pelaavat toista kauttaan ammattilaisina Liigassa.

”Heitä on fanitettu. Nuorempana tuli katsottua tv:stä, kun he tekivät maaleja ja nyt on kunnia pelata samassa joukkueessa”, Aatu toteaa.

Aku ja Aatu sanovat saaneensa Oulun Kärpistä hyvät eväät. Asiat tehdään viimeisen päälle hyvin aina alkulämmittelystä loppuverryttelyyn. Rätyjen mukaan Oulusta tulee kovia treenaajia.

”Muuallakin toki tehdään asiat hyvin, mutta Oulussa erinomaisesti. Oulussa on hyviä tyyppejä ja kaikilla on hyvä työmoraali.”

Mitä Rädyn veljekset jäävät Oulusta kaipaamaan, kun suuren maailman kiekkokaukalot kutsuvat?

”Tietysti kaikkia läheisiä ihmisiä ja kavereita. Ja Kaakkurin ulkojäätä. Sieltä on aloitettu”, Aku tuumaa.

”Kovia pakkasia ja vesisadetta”, heittää Aatu.

Kerro, mikä on Sun Oulu ja voita yö joki-iglussa! Osallistu osoitteessa munoulu.fi.

Aku Räty

Syntynyt 5.7.2001

Kolmivuotinen Liiga-sopimus Oulun Kärppien kanssa 2019–2022.

Sai kesällä 2019 NHL-varauksen Arizona Coyotes -seuraan (5. kierros, 151. pelaaja).

Voitti alle 20-vuotiaiden MM-pronssia tammikuussa 2021.

Kirjoittanut ylioppilaaksi Kastellin urheilulukiosta syksyllä 2020.


Aatu Räty

Syntynyt 14.11.2002

Kolmivuotinen Liiga-sopimus Oulun Kärppien kanssa 2019–2022.

Varataan NHL:ään tämän vuoden varaustilaisuudessa.

Käy Kastellin urheilulukiota.

Harrastaa golfia.