
Kun sveitsiläiset vuoristopaimenet sulattivat juustoa nuotion loimussa ja kaapivat sitä leipiensä päälle, oli keksitty racletten valmistustapa.
Ruokalajin nimi tuleekin juuri tästä, ranskaksi ”racler” tarkoittaa kaapia.
Sveitsissä voi päästä nauttimaan raclette-juustoa takkatulen loisteessa, jolloin isäntä vuolee tulen ääressä lämmennyttä juustoa vieraidensa lautasille keitettyjen perunoiden päälle.
Kotioloissa raclette valmistuu kätevästi sähköisessä raclette-grillissä.
Raclette-grillit on varustettu usein kuudella, kahdeksalla tai jopa 12 pannulla ja puisilla lastoilla, joilla voi kaapia sulaneen juuston lautaselle.
Grillin kantena on joko tefloninen tai kivinen, usein graniittinen lämpölevy, jonka päällä voi ruoka-aineita pitää lämpiminä.
Termostaatti säätää kuumuuden sopivaksi.
Raclette-grillin äärellä voi kokoontua siis vaikka kahdeksan hengen joukko, eikä etukäteisvalmisteluja paljon tarvita.
Keität vain perunat ja kuorit ne sekä pilkot kasvikset ja laitat kaikki ainekset kulhoihin grillin ympärille.
Perinteinen raclette-juusto on puolikova, sisältä kypsytetty ja täysrasvainen lehmänmaidosta valmistettu kolmesta kuuteen kuukauteen kypsytetty juusto.
Raclette-juustoa myydään myös savustettuna ja valmiiksi siivutettuna. Kokeile myös muita täysrasvaisia juustoja.
Kun suolaisen nälkä on tyydytetty, niin voit tarjota kermassa haudutettua juustoleipää hillon kera.
Perinteinen raclette
raclette- tai muuta rasvaista juustoa (200-250 g/annos)
keitettyjä pieniä ja kiinteitä perunoita
hillosipuleita
pieniä maustekurkkuja
ilmakuivattua kinkkua
(prosciutto)
tuoremakkaroita tai salamia
viipaloituja kasviksia
(esimerkiksi paprikaa, sipulia)
kirsikkatomaatteja
herkkusieniä
patonkia tai hyvää maalaisleipää
mustapippuria myllystä
Valmistele raclette-lisäkkeet: keitä ja kuori perunat sekä pilko kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Nosta ainekset pieniin kulhoihin raclette-grillin viereen.
Leikkaa raclette-juusto noin 4 x 4 -senttisiksi viipaleiksi.
Tämän jälkeen jokainen ruokailija voi laittaa grillipannuun juustoviipaleen ja valita grillattavat lisukkeet oman makunsa mukaan sekä kypsentää ne grillin ylätasolla.
Kun juusto on sulanut ja hiukan ruskistunut grillin hehkussa, se kaavitaan puulastalla grillattujen lisukkeiden päälle.
Rouhaise vielä mustapippuria päälle ja nauti.
Tarjoile joko patonkia tai kunnon maalaisleipää annosten kera.
Kermassa haudutettua leipäjuustoa
leipäjuusto
kuohukermaa tai valmista vaniljakastiketta
suomuuraimia tai hilloa
Paloittele leipäjuusto annospaloiksi ja laita paloja raclette-pannuun.
Kaada leipäjuuston päälle hieman kuohukermaa tai vaniljakastiketta. Voit maustaa myös kuohukerman ripauksella vaniljasokeria ja hienoasokeria.
Kuumenna 2–3 minuuttia raclette-grillissä. Nauti lakkojen tai erilaisten hillojen kera.