Oulun kaupunki: Oulu hakee kult­tuu­ri­joh­ta­jaa no­peal­la ai­ka­tau­lul­la

Pääkirjoitus: Net­ti­hui­jaus­ten tor­ju­mi­sek­si voi­tai­siin tehdä enemmän

Queen-elo­ku­va Bo­he­mian Rhap­so­dy on nos­tal­gi­nen ai­ka­mat­ka men­nei­syy­teen – Rami Malek loistaa Freddie Mer­cu­ry­nä

Bohemian Rhapsody, Yhdysvallat/Iso-Britannia 2018. Ohjaus: Bryan Singer. Käsikirjoitus: Anthony McCarten.

Rami Malek tekee ikimuistoisen roolisuorituksen edesmenneenä Freddie Mercuryna Queen-yhtyettä kuvaavassa filmatisoinnissa Bohemian Rhapsody.
Rami Malek tekee ikimuistoisen roolisuorituksen edesmenneenä Freddie Mercuryna Queen-yhtyettä kuvaavassa filmatisoinnissa Bohemian Rhapsody.
Kuva: Nick Delany

Bohemian Rhapsody, Yhdysvallat/Iso-Britannia 2018. Ohjaus: Bryan Singer. Käsikirjoitus: Anthony McCarten. Pääosissa: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joseph Mazzello, Aidan Gillen, Tom Hollander, Allen Leech, Mike Myers, Aaron McCusker, Dermot Murphy. Kesto 2 h 15 min. – Plaza & Star, Oulu.

Legendaarisesta Queen-yhtyeestä on suunniteltu jo pitkään filmatisointia. Muun muassa sokkikoomikko Sacha Baron Cohen (Borat) kehitteli elokuvaa Queenin jäsenien kanssa, mutta se kaatui ennen pitkää ”taiteellisiin erimielisyyksiin”.

Queenin legendaarinen keulahahmo, Farrokh Bulsara alias Freddie Mercury (1946–1991) oli karismaltaan vähintäänkin samaa luokkaa oleva laulaja ja lavaesiintyjä kuin Mick Jagger tai edesmenneet Elvis Presley, Michael Jackson ja Frank Sinatra.

Kuka tahansa räiskyvää Mercuryä esittäisikin valkokankaalla, hän hyppäisi erittäin vaativiin kenkiin.

ElokuvanaBohemian Rhapsody on varsin perinteinen kertomus. Kyseessä on rakkaudellinen ja nautinnollinen nostalgiatrippi 1970- ja 80-luvulle, joka kartoittaa nuoren Freddien (Rami Malek) ja hänen Queen-bändijäseniensä (Gwilym Lee, Ben Hardy ja Joe Mazzello) kunnianhimoisia pyrkimyksiä lyödä läpi musiikkimaailmassa.

Anthony McCartenin käsikirjoitus maalaa Freddie Mercurysta kuvan rautaisen tahdon omaavana, kapinallisena visionäärinä.

Freddie tiesi tarkkaan mitä tahtoi: hän viitoitti muun muassa vuonna 1975 kuusiminuuttisellaBohemian Rhapsody -kappaleellaan Queenille tietä kuolemattomaan pop-tähteyteen ja haistatti pitkät ison levy-yhtiön pomolle (Mike Myers).

Kun mainetta ja mammonaa kertyy, myös Mercuryn narsistiset piirteet alkavat näkyä ja kuulua.

Platoninen rakkaussuhde Mary Austiniin (Lucy Boynton) kuihtuu vähitellen, kun Freddien homoseksuaaliset taipumukset nostavat päätään.

Kuten aiemmin tuli todettua, Queen-elokuvan tie valkokankaalle ei ollut mutkaton.

Ohjaaja Bryan Singer ja päätähti Rami Malek eivät tulleet toimeen.

Ohjaajan pallille siirtyi Dexter Fletcher, vaikka Singer saakin lopullisen kunnian krediiteissä.

Elokuvan käsikirjoitus ottaa toisinaan isoja vapauksia tositapahtumien suhteen – eikä se aina tavoita sellaista syvyyttä Mercuryn hahmosta, mitä vaativampi katsoja tai Queen-fani olisi ehkä toivonut.

Huolimatta kerronnallisesta pintakiillosta, Bohemian Rhapsodyn suurin vahvuus on sen päätähteä esittävä Rami Malek (Mr. Robot).

Vaikka Malek on pienempi ja varsin erinäköinen kuin Freddie Mercury oli, hän suorastaan katoaa Queen-keulahahmon nahkoihin.

Malek osaa tuoda hyvin esiin Freddien luontaisen herkkyyden, mutta myös hänelle ominaisen oikuttelun ja elämää suuremman lavakarisman.

Mutkia toisinaan oikova Bohemian Rhapsody ei ole ehkä paras mahdollinen Queen-filmatisointi, mutta siinä on paljon hyvää: menneen ajan nostalgiaa, hiuksia nostattavan hyviä musiikkikohtauksia ja Rami Malekin mahtava tulkinta seksiä uhkuvana, mutta omaa seksuaalisuuttaan visusti varjelevana Freddie Mercuryna, joka anastettiin keskuudestamme aivan liian aikaisin.