Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Puus­kai­nen tuuli riehui Oulussa yli 20 metriä se­kun­nis­sa – maas­to­pa­lot ja kaa­tu­neet puut työl­lis­ti­vät pe­las­tus­lai­tok­sia

Luoteistuulen puuskat nousivat Oulussa maanantaina 22 metriin sekunnissa. Ilmatieteen laitos antoi varoituksen vaarallisesta tuulesta maa-alueilla Pohjois-Pohjanmaalla.

Tuuli on kaatanut lukuisia puita Oulussa. Heinäpäässä puu oli kaatunut pyörätielle. Raju tuuli nosti hiekkamyrskyn Tyrnävällä. Tuuli kaatoi puun Etu-Nokelassa maanantaina aamupäivällä.
-
Kuva: Lukija

Luoteistuulen puuskat nousivat Oulussa maanantaina 22 metriin sekunnissa. Ilmatieteen laitos antoi varoituksen vaarallisesta tuulesta maa-alueilla Pohjois-Pohjanmaalla. 

Lukijat ovat lähettäneet kuvia tuulenpuuskien vaikutuksista.

Kova tuuli aiheutti Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselle noin 45 tehtävää maanantain aikana.

Päällikköpäivystäjä Petri Hintikka kertoo, että suurin osa tehtävistä on liittynyt kaatuneisiin puihin. Lisäksi joukossa on ollut muutamia tarkastustehtäviä rakennustyömailla. 

– Omaisuus- ja henkilövahingoilta on vältytty, Hintikka toteaa. 

Oulussa tuuli ei aiheuttanut pahempia vahinkoja. Pelastuslaitoksen väki on kävi raivaamassa päivän aikana useita kaatuneita puita Haukiputaalta Kempeleeseen ulottuvalla alueella. Talvikankaalla puu kaatui osittain talon päälle. Pääsiassa puut  olivat kaatuneet pyöräteille.

Myös Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella tuuli teki tuhojaan. Iltakymmeneen mennessä alueella oli ollut 45 pelastuslaitoksen tehtävää, josta keskisuuria maastopaloja oli 11. Paloista viisi oli Haapajärvellä ja kolme Pyhäjärvellä.

Alueella on raivattu useita kaatuneita puita ja muutamia rakennusten kattoja on repeytynyt irti tuulen voimasta. 

Pelastuslaitokselta kerrotaan, että sähkölinjojen päälle kaatuneiden puiden raivaus ja sähkölinjojen raivaus jatkuu sähköyhtiöiden toimesta yön ja tiistain ajan.

Raju tuuli nosti hiekkamyrskyn Tyrnävällä.
Raju tuuli nosti hiekkamyrskyn Tyrnävällä.
Kuva: Pauli Kinnunen

Sähkölinjoille kaatuneet puut ovat aiheuttaneet maastopaloja Pohjois-Pohjanmaalla ja eteläisessä Lapissa. Myös Oulussa on varauduttu maastopaloihin, vaikka niiltä on vielä maanantaina vältytty.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella Haapajärvellä ja Pyhäjärvellä on maanantain aikana sammutettu lukuisia sähkölinjojen päälle kaatuneiden puiden aiheuttamia paloja. Illalla puoli yhdeksän aikaan alueella sammutettiin yhtä aikaa viittä paloa.

Sähkölinjan päälle kaatunut puu sytytti maastopalon Haapajärvellä iltapäivällä kolmen aikaan. Tuntia myöhemmin katkennut voimalinja sytyttyi maastoa palamaan Raahessa. Tuli tuhosi maastoa noin 20 metriä pitkältä ja 10 metriä leveältä alueelta.

Samanlainen tapaus sattui myös Simossa. Sähkölinjan päälle kaatunut puu sytytti maastopalon, noin 25 kertaa 15 metrin kokoinen alue syttyi palamaan. Sähköyhtiö raivasi puun ja pelastuslaitos sammutti palon.

Tuuli kaatoi puun Etu-Nokelassa maanantaina aamupäivällä.
Tuuli kaatoi puun Etu-Nokelassa maanantaina aamupäivällä.
Kuva: Antti Putkonen

Ilmatieteen laitoksen varoituksessa kerrotaan, että Perämerellä esiintyy illasta alkaen kohtalaista aallokkoa, jossa merkitsevä aallonkorkeus ylittää 2,5 metriä. Ennusteen mukaan tuuli heikkenee huomisaamuna ja kääntyy pohjoiseen.

Lapissa navakan ja puuskaisen tuulen lisäksi on tunturialueille luvassa maanantaina mahdollisesti räntäsadetta.

Lähetä kuvia kovasta tuulesta tai sen aiheuttamista vahingoista numeroon 13222 tai verkkolomakkeen kautta.

Katso lukijoiden kuvia tuulenpuuskien vaikutuksista.

 

Tuuli riepottelee Suomen lippua Oulussa.
Video: Jantunen Timo