Miksi kou­lu­al­tis­tuk­set eivät enää johda Oulussa ka­ran­tee­niin?

Puo­lus­tus­voi­mat: Käy­tet­ty­jen korkean suo­ja­ta­son hen­gi­tys­suo­jain­ten puh­dis­ta­mi­nen uu­del­leen­käyt­töön on­nis­tui

Testeissä saadut tulokset osoittavat, että hengityssuojaimet ovat käsittelyn jälkeen mikrobiologisesti puhtaita ja täyttävät suojainten tekniset ominaisuudet. Päivässä voitaisiin puhdistaa jopa kymmeniätuhansia suojaimia.

Puolustusvoimien johdolla tehty tutkimus ja kokeilu käytettyjen hengityssuojainten puhdistamisesta uuteen käyttöön on ollut menestyksekäs.

Puhdistamiskokeilu aloitettiin Ylöjärvellä pikavauhdilla koronakriisin pahentuessa kevättalvella.

Puhdistamista varten rakennettiin merikonttien avulla linjasto, ja itse puhdistus perustuu vetyperoksidikaasun käyttämiseen.

Testejä varten useammista sairaaloista kerättiin käytettyjä FFP2- ja FFP3-tason hengityssuojaimia, jotka riittävät antamaan suojaa viruksen kokoisia partikkeleita vastaan.

– Testeissä saadut tulokset osoittavat, että hengityssuojaimet ovat käsittelyn jälkeen mikrobiologisesti puhtaita ja täyttävät suojainten tekniset ominaisuudet, kuten suodatinmateriaalin suodatuskyvyn, suodattimen kiinnitysnauhojen toiminnan ja suojaimen venttiilien sekä tiivisteiden toiminnan, Puolustusvoimat tiedottaa.

Puolustusvoimien mukaan menetelmällä voitaisiin puhdistaa uuteen käyttöön jopa kymmeniätuhansia hengityssuojaimia päivässä. Testauksessa myös useita kertoja käytetyt ja puhdistetut hengityssuojaimet toimivat eli antoivat edelleen riittävän suojan.

Hengityssuojaimien lisäksi Puolustusvoimat on Sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä tutkinut mahdollisuutta puhdistaa terveydenhuollon henkilöstön käyttämiä suojatakkeja. Niistä on ollut myös Suomessa paheneva pula.

Takkien osalta testaaminen on vielä kesken.

– Tämä puhdistuslaitos on tehty todella nopeasti ja voimia säästämättä. Normaalioloissa tällaisen laitoksen synnyttäminen veisi vuosia, nyt poikkeusolojen vallitessa tämä saatiin muutamassa viikossa toimintakuntoiseksi. Mikäli tällainen suorituskyky katsotaan tarpeelliseksi, meillä on suunnitelma tuotantokäyttöön siirtymiseen yhteistyössä Puolustusvoimien strategisen kumppanin Millogin kanssa, toteaa projektia johtanut Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen johtaja, kommodori Marko Laaksonen.  

Testauskäyttö aloitetiin 23. huhtikuuta. Testausvaihe on päättymässä 8.5.2020.

Puolustusvoimat painottaa, ettei se tee päätöstä menetelmän mahdollisesta käyttöönotosta. Myöskään puhdistettuja suojaimia ei ole jaettu eteenpäin.