Pääkirjoitus: Talous kasvaa, työl­li­syys kohenee – mutta uhkia on ker­ty­mäs­sä me­nes­tyk­sen tielle

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Puo­lus­tus­voi­mat aloitti sodan sa­vut­te­lua vastaan

Puolustusvoimat yrittää vähentää varusmiesten tupakointia, Pohjois-Suomessa synkimmät luvut.

Puolustusvoimat yrittää vähentää varusmiesten tupakointia.
Puolustusvoimat yrittää vähentää varusmiesten tupakointia.
Kuva: Kimmo Rauatmaa

Puolustusvoimat aloitti vuodenvaihteessa sodan savuttelua vastaan. Nyt armeija kertoo vuoteen 2017 jatkuvan taistelun tavoitteeksi, että tupakointi ja nuuskaaminen vähenisivät intissä vähintään viidesosan verran.

Tavoite on kova, mutta aseet eivät ole raskaita. Pakottamista on tarkoitus välttää. Puolustusvoimat ei myöskään näillä näkymin jaa varusmiehille nikotiinipurkkaa tai maksa muuta korvaushoitoa.

Sotilaskodeissa korvausvalmisteet halutaan kuitenkin helposti saataville, ja halukkaille aiotaan tarjota vieroitustukea.

Suunnitelluista keinoista tärkein on romuttaa tupakointiperinne. Suunnitelmissa on myös vähentää tupakointipaikkoja, etenkin katettuja sellaisia.

Korvaavaa tekemistä tupakoinnille Puolustusvoimat kertoo kehittävänsä yhdessä varusmiesten ja varusmiestoimikuntien kanssa. Konkreettisia esityksiä ei vielä ole.

Kampanjointia on tehty tähän mennessä etenkin sotilaskodeissa. Kampanjaan liittyy myös Facebook-sivu Game Over Tupakka, joka on kuitenkin kerännyt vasta 80 tykkäystä.

Palvelustupakointi on vähentynyt jo ennen kampanjaa huomattavasti – viimeisen kymmenen vuoden aikana yli neljäsosalla.

Silti varusmiehistä vielä lähes yksi kolmesta tupakoi päivittäin. Sakeinta savu on Pohjois-Suomen kasarmeilla, joissa lähes puolet varusmiehistä polttaa joka päivä.