Puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Kaik­ko­nen al-Ho­lis­ta Ylellä: Sydän sanoo, että vä­hin­tään lapsia pitäisi auttaa –  vä­hem­män ym­mär­rys­tä löytyy naisten aut­ta­mi­seen

Kaikkonen sanoi ymmärtävänsä vähemmän sitä, että leirillä olevia naisia autettaisiin.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo, ettei Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo, ettei Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin.
Kuva: Joel Maisalmi

Kaikkonen sanoi ymmärtävänsä vähemmän sitä, että leirillä olevia naisia autettaisiin.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan hallitus käy lähipäivien aikana neuvotteluja yhteisestä linjasta Syyriassa al-Holin leirillä olevien suomalaisten tilanteeseen. Kaikkonen kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa.

Kaikkonen totesi asiaa vaikeuttavan, että kyse on leirillä olevien aikuisten ohella myös lapsista. Mediatietojen mukaan leirillä on kymmenkunta suomalaista naista ja noin 30 lasta. Kaikkonen kertoi, että hänen tietojensa mukaan lapsista yli puolet on alle 5-vuotiaita.

–  He ovat tietysti täysin syyttömiä osaansa. Kyllä sydän sanoo, että vähintäänkin heitä pitäisi pystyä auttamaan. Vähemmän itse ymmärrän sitä, että näitä naisia sitten pitäisi Suomen valtion verovaroilla auttaa, Kaikkonen sanoi.

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mielestä pitäisi etsiä oikeudellinen perusta sille, että al-Holin leirin äidit ja lapset voitaisiin tarvittaessa erottaa toisistaan. Tällöin leirillä olevia lapsia voitaisiin auttaa ilman heidän vanhempiensa auttamista.

Kulmunin mukaan Isisin alueille terroristiseen toimintaan vapaaehtoisesti lähteneitä äitejä ei tulisi auttaa paluussa.

–  Suomalaisten turvallisuutta ei haluta vaarantaa, Kulmuni sanoi Ylen A-studiossa keskiviikkona.

Hallitus vastaa välikysymykseen tiistaina

Oppositiopuolueet jättivät tällä viikolla hallitukselle yhteisen välikysymyksen al-Holista ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminnasta asiassa. Haavisto kävi torstaina hallituspuolueiden eduskuntaryhmien kuultavana al-Hol-kysymyksestä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus vastaa opposition välikysymykseen eduskunnan täysistunnossa tiistaina. MTV:n mukaan hallitus tekee maanantaina poliittisen linjauksen siitä, miten se aikoo suhtautua al-Holin leirillä oleviin suomalaisiin lapsiin ja naisiin.

Kaikkosen mukaan hallituksen pitää al-Hol-kysymyksessä valita huonoista vaihtoehdoista vähiten huono. Hän kertoi toivovansa, että hallituksen toimintalinja vastaa siihen, miten osaansa syyttömät ja vaikeissa olosuhteissa olevat lapset saadaan pois leiriltä.

Kaikkonen ei osannut sanoa Ylen haastattelussa päivämäärää, jolloin suomalaisten kotiuttaminen al-Holista voitaisiin toteuttaa.

–  Toivoisin, että saisimme kohtuullisen pian asian etenemään, hän sanoi.