
Uuden sadon punajuuret ovat parhaimmillaan uunissa paahdettuna, voisulan tai piparjuurisen ranskankerman kera tarjoiltuna.
Punajuuri on paljon muutakin kuin etikkapunajuuria, borssikeittoa tai punajuurilaatikkoa. Punajuuri on huiman syvän makuinen juures, joka maistuu niin keitossa, risotossa kuin pastassa.
Juustoista se huolii kavereikseen epäröimättä kaikki. Se kukoistaa myös balsamicon, hunajan ja dijonsinapin seurassa eikä vierasta wasabia, piparjuurta tai chiliäkään.
Uunipunajuuret maistuvat pitkin talvea, paahtuessaan niistä irtoaa ihana makeus. Paahdetut punajuuret ovatkin oiva pohja monelle punajuuriruoalle.
Ohjeet ovat neljälle.
Paahdetut punajuuret ja piparjuurikerma
1 kg punajuuria

1 rkl öljyä
1 prk ranskankermaa
2 rkl raastettua piparjuurta
1 tl raastettua sitruunankuorta
suolaa, mustapippuria
Jos käyttämäsi punajuuret ovat kauniita uuden sadon punajuuria, ei kuoriminen ole välttämätöntä, pesu riittää. Halkaise punajuuret, kierittele öljyssä, mausta suolalla ja pippurilla ja paahda uuninpellillä 200 asteessa noin 30 minuuttia haluttuun kypsyyteen.
Punajuuria on lähes mahdoton ylikypsentää, uunissa ne vain makeutuvat paistoajan pidentyessä. Punajuuret voi kypsentää myös kokonaisina uunivuoassa karkealla merisuolapedillä, jolloin paistoaika on noin 1 tunti.
Sekoita ranskankermaan raastettu piparjuuri ja sitruunankuori ja mausta suolalla ja pippurilla.
Paahdetut punajuuret maistuvat sekä alkupalana, pääruoan lisukkeena että mezepöydän pikkutarjottavien joukossa.
Punajuuritartar
4 punajuurta

1 rkl voita
2 rkl tummaa balsamicoviinietikkaa
suolaa, pippuria
3 rkl kokonaisia tattarisuurimoita
2 rkl pistaasipähkinöitä
2 dl turkkilaista jogurttia
½ mango
Kuori punajuuret ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Sulata voi pannulla ja paista punajuurikuutioita pannulla noin 15 minuuttia napakan kypsiksi. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa balsamico ja anna haihtua. Mausta suolalla ja pippurilla.
Paahda pistaasipähkinöitä muutama minuutti kuivalla pannulla, siirrä jäähtymään ja rouhi hiukan pienemmiksi.
Huuhtele tattarisuurimot lävikössä, valuta ja kuivaa. Paahda tattarit rapeiksi kuivalla pannulla noin 3 minuuttia. Siirrä odottamaan.
Kuori ja soseuta mango.
Kokoa annokset neljälle lautaselle: levitä pohjalle jogurtti, ripottele pinnalle paahdetut punajuurikuutiot, pistaasipähkinät ja tattari ja asettele viimeiseksi lusikallinen soseutettua mangoa kuin keltuaiseksi ikään. Tarjoile aterian alkupalana.
Punajuurta, kardemummaa ja kahvia
800 g punajuurta

1 rkl öljyä
1 tl kardemummarouhetta
1 tl suolaa
1 dl turkkilaista jogurttia
1 tl pikakahvijauhetta
2 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
2 rkl pinjansiemeniä
½ dl silputtua tuoretta minttua
Pese punajuuret, leikkaa pois molemmat päärönsyt ja lohko tai kuutioi suupalan kokoisiksi uuninpellille. Kierittele öljyssä, mausta kardemummalla ja suolalla. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia napakan kypsiksi. Anna jäähtyä.
Valmista kastike sekoittamalla jogurttiin pikakahvijauhe, sitruunanmehu ja hunaja.
Paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla.
Sekoita punajuurilohkot, kastike, pinjansiemenet ja silputtu minttu keskenään. Tarkista suola. Tarjoile salaattipedin päällä.
Rouhea punajuurihampurilainen
4 keskikokoista punajuurta

600 g naudan jauhelihaa
1 rkl sipulijauhetta
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 dl silputtua lehtipersiljaa
1 muna
1 punasipuli
3 rkl tummaa balsamicoviinietikkaa
170 g sinihomejuustoa
1 annos piparjuurikermaa (paahdettujen punajuurien ohjeesta)
4 hampurilaissämpylää
erilaisia salaatteja
öljy-voiseosta paistamiseen
Kuori ja raasta raa’at punajuuret. Sekoita punajuuriraaste jauhelihan kanssa ja mausta sipulijauheella, suolalla, mustapippurilla ja lehtipersiljalla. Sekoita joukkoon myös kananmuna. Taikinasta saa 4 tosinälkäisen pihviä, mutta voit tehdä myös useamman pienemmän tai pyöräyttää loput vaikka lihapulliksi.
Muotoile siis 4 pihviä ja ruskista ne molemmin puolin voi-öljyseoksessa kuumalla paistinpannulla. Sen jälkeen voit laittaa ne 200-asteiseen uuniin 15 minuutiksi loppukypsymään.
Kuori punasipuli ja viipaloi se mahdollisimman ohueksi. Laita viipaleet kulhoon ja kaada päälle balsamico, jossa ne saavat pikamarinoitua.
Kokoa hampurilaiset paahtamalla puolitetut sämpylät ja levittämällä pohjimmaisille puolikkaille piparjuurikermaa. Seuraavaksi tukku salaatinlehtiä, joille nostat mehevän pihvin. Aseta pihvin päälle reilut palat sinihomejuustoa, punasipuliviipaleet ja päällimmäiseksi sämpyläkansi.