Sairaanhoito: OYSin päi­vys­tyk­ses­sä on kär­sit­ty kesällä poik­keuk­sel­li­sen kovista ruuh­kis­ta

Onnettomuudet: Li­min­gas­sa säh­kö­mo­pon ja ke­vyt­moot­to­ri­pyö­rän ko­la­ris­sa kuoli ylä­kou­lu­ikäi­nen poika

Pul­lo­tet­tua vettä ja tur­va­vä­lit – mus­li­mien py­hiin­vael­lus to­teu­tuu ko­ro­nas­ta huo­li­mat­ta, mutta vain tu­han­nel­le ja tiukoin ra­joi­tuk­sin

Mekkaan ei pääse tänä vuonna ulkomailta lainkaan. Pyhiinvaeltajat joutuvat noudattamaan turvavälejä ja rituaaleja on sovitettu koronavirustilanteeseen.

Tänä vuonna Mekkaan hyväksytyt noin tuhat pyhiinvaeltajaa joutuivat noudattamaan tiukkoja hygieniaohjeita ja turvavälejä.
Tänä vuonna Mekkaan hyväksytyt noin tuhat pyhiinvaeltajaa joutuivat noudattamaan tiukkoja hygieniaohjeita ja turvavälejä.
Kuva: SAUDI MINISTRY OF MEDIA HANDOUT

Muslimien tiistaina alkanut pyhiinvaellus on tänä vuonna sujunut varsin erilaisissa merkeissä kuin yleensä.

Yleensä Mekassa velloo tähän aikaan vuodesta ihmismeri, jossa rukoillaan olkapäät kiinni toisissaan. Matkan taittaa vuosittain 2,5 miljoonaa muslimia ympäri maailmaa. Shiiat, sunnit ja muut lahkot kokoontuvat yhdessä Mekkaan. Ihmiset syövät ja rukoilevat yhdessä. Monet kantavat lapsiaan, aikuistuneet lapset työntävät paikalle pyörätuoleissa istuvia iäkkäitä vanhempiaan, jotta nämäkin saavat suoritettua pyhiinvaelluksen.

Tänä vuonna Mekkaan pääsee koronaviruksen vuoksi noin 1 000 pyhiinvaeltajaa.

Kuva viimevuotiselta pyhiinvaellukselta Mekasta.
Kuva viimevuotiselta pyhiinvaellukselta Mekasta.

Luvan saaneista 300 on saudiarabialaisia turvallisuus- ja terveysalan ammattilaisia, jotka ovat parantuneet koronaviruksesta. Muiden 700:n kansallisuutta tai ammattia ei ole rajoitettu, mutta heidän on oleskeltava valmiiksi Saudi-Arabiassa. He edustavat 160 kansalaisuutta, mutta pyhiinvaelluksen vuoksi maahan ei pääse. Kaikkien osallistujien on lisäksi oltava alle 50-vuotiaita ja perusterveitä.

Lontoolaiset muslimit pettyneitä

Saudi-Arabian ulkopuolella asuville muslimeille rajoitukset ovat kova paikka.

Lontoolainen isännöitsijä Hissam Syed kuvailee Arab Newsille olevansa pettynyt ja masentunut.

– Pyhiinvaelluksen suorittaminen maksaa paljon, ja olimme säästäneet sitä varten pitkään. Emme ole pitäneet paljoa lomia, koska aioimme pitää kuukauden vapaata pyhiinvaelluksen vuoksi. Halusimme viettää mahdollisimman paljon aikaa Mekassa ja Medinassa, koska emme välttämättä saa uutta tilaisuutta matkustaa sinne, hän sanoo.

Kotiin joutuu jäämään myös lontoolainen Husainin pariskunta.

– Olen hyvin surullinen, etten voi suorittaa pyhiinvaellusta tänä vuonna, Sehzad Husain sanoo Arab Newsille.

Pyhiinvaelluksen yhteydessä juhlitaan myös Id-al-Adhaa, eli uhrijuhlaa. Usein tällöin teurastetaan eläin. Kuvan lampaat odottavat myyntiä Erbilissä, Irakissa.
Pyhiinvaelluksen yhteydessä juhlitaan myös Id-al-Adhaa, eli uhrijuhlaa. Usein tällöin teurastetaan eläin. Kuvan lampaat odottavat myyntiä Erbilissä, Irakissa.

Sekä Sehzad että hänen vaimonsa Aziza halusivat pyhiinvaellukselle juuri tänä vuonna sen ajankohdan vuoksi. Aziza Husain työskentelee opettajana ja vuosi on viimeinen, kun pyhiinvaelluksen ajankohta ajoittuu kokonaan kouluvuoden ulkopuolelle.

– Opettajien on hyvin vaikea saada vapaata kouluvuoden aikana, Sehzad Husain sanoo.

Rutiinit korona-ajan säännöillä

Tuhat luvan saanutta alkoivat saapua Mekkaan keskiviikkona. He liikkuvat 20 hengen pienryhmissä vietettyään päiviä eristyksissä. Kaikilla on maskipakko ja määräys noudattaa turvavälejä. Pyhiinvaellukselta palattuaan he joutuvat jälleen viikon karanteeniin.

Pyhiinvaellusrituaaliin kuuluu yleensä Kaaban kiven ja sitä ympäröivän mustan kuution koskettelu ja suutelu. Nyt kiveä saa kiertää, mutta ei koskettaa.

Zamzam-lähteen veden juominen sentään onnistuu – tosin etukäteen pullotetulla vedellä.

Samoin paholaisen kivittämistä symboloivaan kivien heittelyyn käytettävät kivet on kerätty, steriloitu ja pussitettu ennen pyhiinvaellusta, kun yleensä ne kerätään matkan varrelta.

Fakta

Pyhiinvaellus Mekkaan

Pyhiinvaellus Mekkaan eli hajj on yksi islamin viidestä peruspilarista uskontunnustuksen, rukoilemisen, almuveron ja Ramadan-paaston ohella.

Jokaisen kykeneväisen muslimin pitäisi kerran elämässään tehdä pyhiinvaellus. Se on sekä fyysisesti että henkisesti haastava.

Reitti seuraa profeetta Muhammedin lähes 1 400 vuotta sitten kulkemaa reittiä. Sen puolestaan uskotaan seuraavan profeettojen Abrahamin ja Ismaelin kulkemia reittejä.

Hajj kestää viisi päivää ja se suoritetaan islamilaisen ajanlaskun 12. viikolla. Tänä vuonna se alkoi 28.7. illalla ja päättyy 2.8. illalla gregoriaanisen kalenterin mukaan.

Matka voi vaatia vuosien säästämisen. Tänä vuonna Hajj-paketnin hinta oli Britanniassa 5 500 punnasta 13 000 puntaan (6 100 eurosta 14 300 euroon).

Viime vuonna pyhiinvaelluksen teki 2,5 miljoonaa ihmistä. Tänä vuonna pyhiinvaeltajia on vain noin tuhat koronavirusrajoitusten vuoksi.

"Pyhiinvaelluksen suorittaminen maksaa paljon, ja olimme säästäneet sitä varten pitkään."
Hissam Syed