Puheet lihan ja maidon vä­hen­tä­mi­ses­tä ai­heut­ti­vat kom­ment­ti­tul­van, suurin osa tyrmää koko aja­tuk­sen – ”Menee tämä hös­sö­tys jo pahasti yli”

Helsingissä suunnitellaan liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamista kaupunkikonsernissa. Käytännössä asia näkyisi esimerkiksi koululaisten ruokalautasilla. Oulun valtuustostakin löytyy halua vähintäänkin pohtia lihan ja maidon käytön vähentämistä.

Lihan ja maidon kulutuksen vähentämistä perustellaan usein ilmasto- ja terveyssyillä.
Lihan ja maidon kulutuksen vähentämistä perustellaan usein ilmasto- ja terveyssyillä.
Kuva: Ossi Ahola

Helsingissä suunnitellaan liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamista kaupunkikonsernissa. Käytännössä asia näkyisi esimerkiksi koululaisten ruokalautasilla. 

Kaleva kysyi neljän Oulun kaupunginvaltuuston suurimman ryhmän – keskustan, kokoomuksen, vasemmistoliiton ja vihreiden – puheenjohtajilta tai varapuheenjohtajilta, pitäisikö Oulussakin alkaa suunnitella vastaavaa.

Ajatus ei saanut mitenkään tyrmäävää vastaanottoa. Varauksellisimmin asiaan suhtautui kokoomusryhmän puheenjohtaja Janne Heikkinen ja kaikkein innostuneimmin vihreiden ryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko. Keskustaryhmän puheenjohtaja Jukka Kolmonen ja vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Mikko Viitanen arvioivat, että asiaa olisi syytä ainakin pohtia.

Lihan ja maidon kulutuksen vähentämistä perustellaan usein ilmasto- ja terveyssyillä. 

Kalevan lukijat kommentoivat hyvin ahkerasti aiheesta tehtyä uutista. Valtaosa tyrmää liha- ja maitotuotteiden tuntuvan vähentämisen, monet varsin värikkäin sanakääntein.

– Kyllä nyt meinaa mopo karata käsistä väkisinkin. Mutta mikäpä siinä. Pelastetaan toki maailma sillä, että lopetetaan lähilihan syönti ja lennätetään sen sijaan Aasiasta tänne pavut ja linssit. Kyllä maailma pelastuu! kirjoittaa nimimerkki Kyllästynyt huitoviin typeryksiin.

– Vaikka koko Suomessa lopetettaisiin syöminen, sillä ei ole mitään vaikutusta globaalitasolla. Kiina, Intia, USA ja Venäjä ovat maailman mittakaavassa avaintekijöitä. Menee tämä hössötys jo pahasti yli, kirjoittaa puolestaan nimimerkki Ilmasto.

– Jokainen syököön ideologiansa mukaisesti mitä opinkappaleet sallivat, mutta älkää puuttuko muiden elämään varsinkaan syömiseen. Nyt kun on puhuttu vanhustenhoidosta, huonosta sellaisesta, ruoka on keskeinen hoidon väline. Vanhusten pitää saada tuttua ja hyvää ruokaa, maukasta, riittävästi lihaa ja rasvaa. Samoin kasvavat lapset. Älkää lähtekö vegaanikäännynnäisten kelkkaan joukkoruokailussa, toteaa nimimerkki Propaganda propagandana.

Vaikka suurin osa lukijakommenteista on hyvin kriittisiä lihan ja maidon käytön vähentämiselle, ymmärtäjiäkin vähentämiselle löytyy.

– En ymmärrä tätä vastustuksen määrää. Ollaanko meillä näin tietämättömiä vielä tällä vuosituhannella. Luullaan ettei kasvisruoalla tulla toimeen. Meidän perhe ollut vegaaneja vuosikausia ja ihan hyvin tultu toimeen. Veriarvot kohdillaan ja elimistö kiittää. Ei ihme että suolistosyöpä ym. suolistosairaudet lisääntyy, kun ihmiset mättää lihaa lautaselleen, kirjoittaa Lady Amanda.

– Esimerkiksi prismoissa on lihahyllyjen lähellä ja pakastehyllyillä tosi hyviä kasvisproteiinivalmisteita. Niistä tekee samanlaiset ruuat kuin lihoistakin. Meidän perheessä syödään niitä paljon. Kala- ja kasvis-ruokavalio vähentäisi sydän ja -verisuonisairauksia merkittävästi! sanoo nimimerkki Guorn merkkistä.

NimimerkkiRauta ja kalsium tärkeitä huomauttaa, että terveydellisesti eläinperäisten tuotteiden syömiselle voi olla tarvetta.

– Aina puhutaan vain proteiinista, ja unohdetaan kalsiumin ja raudan tärkeys kasvavan nuoren elimistössä. Esimerkiksi murrosiässä oleva tyttö, jolla on jo kuukautiset, tarvitsee päivässä 16 mg rautaa. Se on melko iso määrä, ja sitä voi olla vaikea saada, jos ruokavaliosta on karsittu pois liha ja kananmunat. Lounas on yksi päivän tärkeimmistä aterioista, ja siinä pitäisi olla rautaa.

Osa kommentoijista on sitä mieltä, että laitoskeittiön kasvisruoka ei kelpaa esimerkiksi nuorille.

– Kysyin asiaa 15 v. opiskelijatytöltäni. Koulun kasvisruoat ovat kuulemma hirveitä, nimimerkki Aimo sanoo.

– Eiköhän nuorilla pidä olla mahdollisuus itse valita ruokansa. Tiedän, että koulussa jätetään syömättä kun ruoka on niin pahaa kasvismössöä. Onko se sitten parempi, että syödään nälkään karkkia, nimimerkki Valinnanvapaus toteaa.

Nimimerkki Niin no epäilee, että lihan ja maidon kulutukseen tähtäävät tavoitteet ovat turmioksi suomalaiselle maataloudella.

– Laitetaan samalla kertaa kaikki Suomen maatalous vasaran alle ja nuijitaan omavarainen ruuantuotanto kerralla konkurssiin.