Oulu

Helsingissä suunnitellaan lihan ja maidon kulutuksen puo­lit­ta­mis­ta, pitääkö Oulun seurata esimerkkiä? "Kyllä ehdottomasti"

Oulun kaupungin tilapalvelut tuottaa ruoan esimerkiksi kouluille. Kuvituskuva. KUVA: Tomi Vuokola
Oulu 14.2.2019 20:54
Heikki Uusitalo

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli keskiviikkona valtuustoaloitetta, jossa esitettiin liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamista kaupunginkonsernissa. Tarkoitus olisi päästä tavoitteeseen vuoteen 2025 mennessä. Asia koskisi konkreettisesti esimerkiksi kouluja.

Äänestyksen jälkeen asia palautettiin valmisteltavaksi ja Helsingin kaupungilta edellytetään nyt suunnitelmaa tavoitteen toteuttamiseksi. Lopullisesti asiaa ei siis ole vielä taputeltu.

Kasvisten lisäämistä ja maito- sekä lihatuotteiden vähentämistä perustellaan tavanomaisesti ilmastosyillä, sillä kasviksilla on yleensä pienempi hiilijalanjälki.

Pitäisikö Oulussa seurata Helsingin esimerkkiä ja alkaa suunnitella maidon ja lihan kulutuksen vähentämistä? Kysyimme asiaa Oulun kaupunginvaltuuston neljän suurimman puolueen – keskustan, kokoomuksen, vasemmistoliiton ja vihreiden – puheenjohtajilta. Vasemmistoliitosta emme tavoittaneet varsinaista puheenjohtajaa, joten puolueesta ääneen pääsi valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Mikko Viitanen

Vastaukset eivät olleet tyrmääviä, vaan valtaosa piti lihan ja maidon kulutuksen tuntuvaa vähentämistä ainakin pohtimisen arvoisena. 

– Tämä on mielenkiintoinen aihe, sillä kaikkiaan suuntaus on kasvisten lisäämisessä. Kyllä tämä keskustelun arvoinen asia on, keskustan Jukka Kolmonen sanoo. 

Jukka Kolmonen (kesk.) sanoo, että maito- ja lihatuotteiden vähentämisestä on syytä käydä keskustelua Oulussakin. KUVA: Jukka Leinonen

– En pitäisi pahana, että asiaa selvitettäisiin, vasemmistoliiton Mikko Viitanen puolestaan kommentoi. 

Hän pitää varsin ymmärrettävänä, että kehitys näyttää menevän siihen suuntaan, että kasviksia suositaan enemmän.

– Se liittyy ilmastoasioiden ymmärtämiseen. Hyödyt tulevat sitä kautta.

Kaikkein myönteisimmin ehdotukseen suhtautuu vihreiden Jenni Pitko, joka teki jo vuonna 2017 valtuustoaloitteen, jossa koulujen kasvisruokapäivien osuutta toivottiin lisättävän merkittävästi. Pitkon aloitteessa haluttiin, että suurin osa koulupäivistä opiskeltaisiin kasvisruoan voimalla ja punaista lihaa tarjottaisiin maksimissaan yhtenä päivänä viikossa. Aloitetta ei toteutettu Oulun kaupungissa. 

Pitkon mielestä Oulun pitäisi nyt seurata Helsingin esimerkkiä. 

– Kyllä ehdottomasti. Kaupunki on tosi suuri hankkija, Pohjois-Suomen suurimpia hankkijoita. Meidän päätöksillämme on oikeasti merkitystä päästöihin. Samalla voisimme luoda kasviproteiineille markkinoita meidän alueellamme. 

Jenni Pitko on sitä mieltä, että Oulun pitäisi vähentää tuntuvasti lihan ja maidon kulutusta. KUVA: Jarmo Kontiainen

Pitkon mukaan lihaa voitaisiin korvata kasvisten lisäksi osittain myös villikalalla. 

Varauksellisimmin lihan ja maidon määrän tuntuvaan vähentämiseen valtuuston päätöksellä suhtautuu kokoomuksen Janne Heikkinen. Hän suhtautuu kasvisruokiin positiivisesti, mutta uskoo asiassa yksilön valinnanvapauteen eikä hallinnolliseen päätökseen. 

– Lähden itse siitä ajatuksesta, että jokainen ihminen on itse paras päättämään, mitä haluaa syödä. Uskon siihen, että kun tarjolla on joka päivä kasvisruokavaihtoehtoja, se on oikeampi reitti, Heikkinen sanoo. 

– Tuntuisi aika kummalliselta, jos vaikka työmaaruokaloissa tai vanhustenhuollossa ruvettaisiin pakottamaan ideologisesti, Heikkinen jatkaa. 

Kalevan haastattelemat puheenjohtajat olivat yhtä mieltä siitä, että lähiruoan osuutta hankinnoissa pitäisi lisätä entisestään.

Mitä mieltä sinä olet: pitäisikö Oulussa pyrkiä vähentämään tuntuvasti maito- ja lihatuotteiden kulutusta? Kommentoi alla olevaan kommenttilaatikkoon.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (239)

Ruokaympyrästä tai kolmiosta kaikkea ( suositukset laskettu ja tiedetty iät ajat) silloin ei tartte miettiä puuttuuko jotain... ihan hukassa nämä ihmiset nykyään. Suorastaan päästään ihan sekaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oha se hyvvää krapulaan palvi lihaa ja päälle kylmää Litra punaista mammaa aah.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viikottainen sisäfile- ja pihvipäivä kouluihin ja päiväkoteihin. Jos ei vakaumus salli vihaanesten syöntiä. Nyt äkkiä lihavetoomusadressi allekirjoitettavaksi. Kyllä liha on ruokaa sanookot vihervassarit mitä haluavat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pittää alkaa Brasiliasta tuomaan koululaisille sisäfilettä, taitaa olla lähiliha liian kallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Idioottimaisuuden huippu. Kansalainen syö sitä minkä hän itse valitsee. Minä tuln syömään lihaa hautaani asti. Mistä näitä esitysidiootteja oikein sikiää, ei voi kuin ihmetellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nami nami . Jenkeissäkin on lautasen kokoiset pihvit . Hampurilaisissa oikea kananrinta. Nami pitää mennä tonne chicos ravintolaan syömään brasilialainen kana ja maitolasillinen päälle . Ah kun hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole ollut ikinä yhdestäkään asiasta tämän Pitkon kanssa samaa mieltä. Sen vaan sanon että näiden Pitkojen Suomesta tulisi hyvin nopeasti Venezuela ilman aurinkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin maito aiheuttaa useille vatsavaivoja. Omakohtaisesti voi asian hoitaa.Jättää maidon pois. Elintarvikkeiden ym.kulutus vähenee kun maapallon väestö vähenisi pariin miljardiin. Miten se tapahtuisi on jo toinen juttu se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maito käy vatsavaivoille . Sellaisia pikkusia maitopurkkeja. Ulkomaalaiset ainakin ostaa monia litroja maitoja afrikkalaisen näköiset. Meillähän on viety köyhiin maihin maitojauhetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei, ei. Nyt alkaa mennä liian pitkälle! Kyllä jokaisen valintoja tulee kunnioittaa mitä ne sitten ovatkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole kokoomuslainen, mutta Heikkinen puhuu asiaa. Nykyään ei sais poikia pitää poikina eikä tyttöjä tyttöinä, mutta sitten sanotaan että liha ei ole ok. Tässä on ristiriita, vai onko sittenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lihan syöminen on ihan yhtä tunteellista ja ideologista kuin kasvisruuankin. Toisen syöminen on 2000-luvulla perusteltua ja toisen ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites käy suomen maidon ja lihantuottajien, Eikös keskustan pitäisi ajaa maaseudun kehittämistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maatalouden pitää mukautua kysyntään. Maalla kai suurin osa kasviksistakin kasvatetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ole kysyntää jos sitä ohjataan väkisin poliittisin voimin tiettyyn ränniin. Jos ihminen alkaa vaihtaa ravintoaan enemmän kasvispainoitteiseksi, niin saadaan pian taas kulkea puiden oksia pitkin! Liha on saanut ihmisen puista alas ja on tulos siitä, mitä ihminen nykyään on. Jos haluaa päästöt alas, niin ottaa sen tehtaiden päästöistä, autojen päästöistä - kieltäkää esimerkiksi pullinki kisat... Siellä yks traktori lähtönsä aikana tuottaa saman verran savua ku mä kuukaudessa... Missä järki - täh?!?!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen osittain samaa mieltä. Olen maalta lähtöisin, työni tehnyt tehtaassa, eläkkeellä pienessä kaupungissa. Kaikennäköistä saastetta nähnyt. Nyt kyllä nuo esitykset ovat taas erikoisia. Aloittakkon kaikki ajatukselle myötämieliset toimia itsetykönään ajatustensa mukaan. Olipahan vastikään juttua että itäsuomen puolella koulussa lapset eivät halunneet kasvisrasvoja. Onko niin että ilmastonmuutoksen nimissä ihminen ei saisi syötäväksi sitä mitä on syönyt tähänkin asti?? On hyvä että jokainen joka haluaa luopua perinteisestä ravinnosta tekee sen. Se on heidän oma asiansa. Täytyykö pakolla sopeutua tuollaisten ajatusten edessä. No ei tietenkään. Annetaan innokkaiden lämmetä edelleen. Ei ne pärjää ilman sähköä, eikä muita nykyajan mukavuuksia ja sitä myötä saasteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai on vanhus68 huolissaan perinteisestä ravinnosta mitä on syönyt tähänkin asti. Taidat sitten olla poikkeustapaus kun Suomessa lihaa syödään nykyään kolminkertaisesti verrattuna aikaan kuusikymmentä vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (239)

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image