Mainos

Puheet ja teot

Hyvin yleisesti ja varsinkin vaalien alla puhutaan byrokratian vähentämisestä ja normien purkamisesta. Mutta kuka purkaa ja kenelle? Kuka hoitaa hommat?

Hyvin yleisesti ja varsinkin vaalien alla puhutaan byrokratian vähentämisestä ja normien purkamisesta. Mutta kuka purkaa ja kenelle? Kuka hoitaa hommat? Tämän kysymyksen voi ainakin esittää kiistellyn tulorekisterin kohdalla. Taloushallinnon ammattilaisten mielestä uudessa tulorekisterissä siirretään työtä tilitoimistoille ja pienyrittäjille kohtuuttomasti. Suoraan sanottuna valtionhallinto ja vakuutusyhtiöt purkavat byrokratiaa siirtämällä sitä yrittäjille. Järjestelmää pidetään erittäin jäykkänä ja se ei edes sovellu kaikille. Toivottavasti säästöä syntyy edes jossain, mutta rohkenen epäillä vahvasti.

Tärkeä kysymys kuuluu myös, että kuka maksaa viulut? No yrittäjät tietenkin, heillähän piisaa rahaa, ainakin byrokratiaan on pakko piisata. On tehty satoja tunteja töitä ja uusittu kalliita tietojärjestelmiä ja silti ongelmia riittää. Rahaa palaa ja jopa työntekijät uupuvat puhumattakaan mikroyrittäjistä, jotka ovat lähes hätää kärsimässä asian edessä. Kysymys on ison luokan asiasta.

Hyvällä syyllä voi kysyä, että olisiko taloushallinnon ammattiyrittäjiä pitänyt kuulla asian valmisteluvaiheessa? Juttelin keskikokoisen tilitoimistoyrittäjän kanssa, joka on ollut tulorekisteriä valmistelevassa ryhmässä. Hän sanoi, että kaikki oli jo päätetty ja koko ryhmä oli lähinnä farssi. Mihinkään asiaan ei todellisuudessa, hyvilläkään perusteluilla pystynyt vaikuttamaan. Syntyi käsitys, että järjestelmät ja systeemit oli jo tilattu ja sovittu, sanoi tämä taloushallinnon ammattilainen erittäin turhautuneena. Kuuleman mukaan verottaja ei ole valmis joustamaan tulorekisterin kohdalla mistään, vaan kaikesta pidetään kiinni, vaikka turhaa ylimääräistä työtä voitaisiin välttää. Ei koska hommat tekee yrittäjä. Se siitä yrittäjien kuulemisesta.

Jyrki Drushinin, PPY, toinen varapuheenjohtaja
Jyrki Drushinin, PPY, toinen varapuheenjohtaja

Joku tai jotkut pääsevät taas sanomaan, että yrittäjät valittavat turhasta. Jos ns. tavallisen ihmisen kukkarosta ollaan viemässä vaikka eurokin kuukaudessa, niin johan poru syntyy ja lakkojakin viritellään. Yrittäjä ei voi mennä lakkoon vaan on maksettava kiltisti kaikki, mitä ylhäältä vaaditaan. Vaihtoehtoja ei ole. Yrittäjä taipuu, mutta ei taitu, ainakaan helpolla.

Käydäänhän äänestämässä eduskuntavaaleissa.