Pu­hee­nai­he: Puut­tuu­ko Oulusta yksi iso ke­sä­ta­pah­tu­ma? Helena Pe­täis­tö: "Oulun ehdoton vahvuus on valkeat ke­säyöt"

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa Oulun kesätapahtumiin.

Oulun kesäyöt ovat valoisia, vaikka aurinko käykin keskellä yötä horisontin alapuolella.
Oulun kesäyöt ovat valoisia, vaikka aurinko käykin keskellä yötä horisontin alapuolella.
Kuva: Vuoma Laura

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati ottaa kantaa Oulun kesätapahtumiin.

Oulu Päivät alkavat tänä viikonloppuna noin 40 tapahtumalla. Kaupunkifestivaali jatkuu kolme viikkoa ja pieniä tapahtumia kertyy lähes 150. Oulu Päiviä on järjestetty vuodesta 1962 lähtien, ja nykyään tapahtumajärjestäjäksi voi ilmoittautua miltei mikä taho tahansa.

Tarvitaanko hajanaista festivaalia vai pitäisikö Ouluun puuhata yksi iso valtakunnallisesti vetävä kesätapahtuma?

Ratkaisu äänin 4–1 Oulussa ei ole puutetta isosta kesätapahtumasta.

Toimittaja ja tietokirjailija Helena Petäistön mielestä Oulun pitäisi pysäyttää pariksi päiväksi koko kesän ajan Lappiin menevät turistit. Petäistö kävi nuorena koulunsa Oulussa ja asuu nykyään Pariisissa.

– Oulun ehdoton vahvuus on valkeat kesäyöt. Tehkää toisin kuin muut. Napatkaa Shakespearilta Kesäyön unelma Oulun omaksi jutuksi ja järjestäkää joka yö jotakin vetävää juhannuksesta heinäkuun loppuun. Esimerkiksi keskiyön ulkoilmakonsertteja, keskiyön maratonia tai keskiyön piknikiä, Petäistö neuvoo.

Hän sanoo sanovansa ei "tavallisille isoille" kesätapahtumille.

– Jos joku keksii Savonlinnan oopperajuhlia, Porin jazzeja tai Suomi-Areenaa vastaavan supermegatapahtuman, joka vetäisi joka kesä koko Suomen Ouluun viikoksi tai pariksi, vastaisin kyllä.

Elojazzien festivaalijohtaja Kari Kuivamäen mielestä Oulusta puuttuu iso yleisesti tunnettu valtakunnallinen kesätapahtuma.

– Useilla kaupungeilla on iso omaan nimeen ja tunnettuun miljööseen liittyvä tapahtuma. Tämä brändi tuo vieraita läheltä ja kaukaa tutustumaan kaupunkiin. Oulussa suuret tapahtumat tuovat oululaisten ihmeteltäväksi ihmeitä muualta. Luulen kuitenkin, että matkailijat eivät tunnista kaupunkimme kesätapahtumia. Edes oululaiset eivät oikein tiedä, mitä ja missä tapahtuu.

Kuivamäki huomauttaa, että suuruus ei sinänsä ole kauneutta.

– Pienet sisältöpohjaiset tapahtumat toteuttavat hienosti oman tehtävänsä ja tuovat esille myös oululaisen osaamisen. Matkailijoita tarvitaan elinvoimaisten tapahtumien toteuttamiseksi. Kootaan omat joukot yhteen Oulu-brändin taakse.

Elokuvatuottaja Ilkka Matila MRP Matila Röhr Productions Oy:stä sanoo, että Oulu ei tarvitse lisää festivaaleja vaan olemassa olevia voisi yhdistää ja terävöittää Oulun vahvuuksilla, pohjoisella sijainnilla, valoisilla öillä ja vahvalla omalla identiteetillä. Matilan mielestä Oulu tunnetaan omaleimaisista kulttuuri-ilmiöistä kuten ilmakitaran MM, mieskuoro Huutajat sekä "yksitotiset heavy bändit ja paskanheitto yleisön päälle Turkan aikakauden teatterifestivaaleilla".

– Oulu on Euroopassa urbaanin ja ruraalin rajamaa, jonka välinen kipuilu synnyttää mielenkiintoisia ilmiöitä myös kulttuurin alalla. Tätä kannattaisi käyttää moottorina festivaaleja suunniteltaessa, Matila sanoo.

Taide- ja kulttuurifestivaalien kattojärjestön Finland Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberlan mielestä Oululla on jo yksi iso valtakunnallisesti vetävä kesätapahtuma, Oulun juhlaviikot elokuussa.

– Se kokoaa sateenvarjonsa alle Oulun monipuoliset, korkeatasoiset, tiukan ammattimaisesti järjestetyt ja parhaimmillaan aidosti kansainväliset kulttuuritapahtumat. Juhlaviikot tarjoaa upean kattauksen kamarimusiikista sanataiteeseen, jazzista sirkukseen ja musiikkivideoista ilmakitaransoittoon. Mitä muuta vielä voisi toivoa? Kannattaa mieluummin kehittää Oulun juhlaviikkoja yhä paremmaksi kuin haaveilla jostain uudesta kesätapahtumasta, Amberla sanoo.

Matkailututkimuksen yliopistonlehtori Minni Haanpää Lapin yliopistosta kertoo, että matkailussa kiinnostus paikallisuuteen on kasvava trendi. Pienet tai keskisuuret rajattujen yleisöjen tapahtumat voivat houkutella kaupunkiin erilaisia yleisöjä ympäri vuoden. Hänen mukaansa huomionarvoista on myös tapahtumien merkitys paikallisille yhteisöille ja ihmisille.

– Oulussa järjestetään monia kiinnostavia tapahtumia, pienistä yhteisöperustaisista kokoontumisista aina suurempiin festivaaleihin. Valtakunnallisesti kiinnostavan suuren kesätapahtuman luominen ei ole välttämättä kovinkaan yksinkertaista. Kun kaupungissa on jo monia omaleimaisia ja paikalliseen kulttuuriin kiinnittyviä tapahtumia, kannattaisi kenties suuruuden haikailun sijaan keskittyä vahvistamaan näitä olemassa olevia, erilaisille yleisöille suunnattuja tapahtumia, Haanpään huomauttaa.

Mitä mieltä olet Oulun kesätapahtumista? Puuttuuko Oulusta valovoimainen valtakunnallinen tapahtuma? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.