Pu­das­jär­ven len­to­ken­tän vuok­ra­kiis­tan taus­tal­la lukion il­mai­lu­lin­jan op­pi­tun­nit – Su­vi­seu­ro­jen jär­jes­tä­jät odot­ta­vat oi­keu­den pää­tös­tä len­to­ken­tän käy­tös­tä

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) Suviseurojen järjestäminen Pudasjärvellä on siirtymässä vuodelta 2022 vuoteen 2023.

Pudasjärven lentokentällä oli tarkoitus järjestää vanhoillislestadiolaisten Suviseurat kesällä 2022. Nyt tapahtuma pyritään siirtämään kesään 2023.
Pudasjärven lentokentällä oli tarkoitus järjestää vanhoillislestadiolaisten Suviseurat kesällä 2022. Nyt tapahtuma pyritään siirtämään kesään 2023.
Pudasjärven lentokentällä oli tarkoitus järjestää vanhoillislestadiolaisten Suviseurat kesällä 2022. Nyt tapahtuma pyritään siirtämään kesään 2023.
Kuva: Matti Räty

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) Suviseurojen järjestäminen Pudasjärvellä on siirtymässä vuodelta 2022 vuoteen 2023, koska Pudasjärven kaupunki ja vuokralaisena toimiva Jyrkkäkoski Oy käräjöivät Pudasjärven lentokentän vuokrasopimuksen irtisanomisesta.

Pudasjärven kunnan tekninen johtaja Eero Talala kertoo, että Jyrkkäkoski Oy:n kanssa käytiin aikoinaan neuvotteluja siitä, että voisiko kaupunki ottaa yhden lentokentän rakennuksista omaan käyttöönsä. Majoitus- ja kokousrakennuksessa olisi järjestetty Pudasjärven lukion ilmailulinjan oppitunteja ja majoitettu myös oppilaita.

Kun asiasta ei löytynyt yhteisymmärrystä, Pudasjärven kaupunki irtisanoi vuokrasopimuksen. Jyrkkäkoski Oy riitautti asian. Asian käsittely alkanee käräjäoikeudessa ensi helmikuussa. SRK käynnistää selvitys- ja valmistelutyön vuoden 2022 Suviseurojen järjestämisestä Kauhavalla, ja jatkaa vuoden 2023 Suviseurojen valmistelua Pudasjärven kaupungin kanssa.

– Toimiva yhteistyö jatkuu. Me toteutamme ne toimenpiteet, mitä olemme luvanneet, koska ne tukevat muitakin tapahtumia kuin Suviseuroja. Kehitämme kenttää siten, että alueella olisi enemmän tapahtumia ja että aluetta voisivat käyttää hyväkseen laajemmat porukat, Talala perustelee.

-
Kuva: Ella Jokinen

– Valmistelu ei mene hukkaan. Kenttä on hyvä alue ja sillä on tulevaisuutta meidän näkökulmasta myös eteenpäin, SRK:n johtokunnan puheenjohtaja Matti Taskila sanoo.

Järjestäjien kannalta tilanne Taskilaa harmittaa, mutta toisaalta vastuuyhdistyksenä toimivalle Kuusamon Rauhanyhdistykselle jää enemmän aikaa valmistautua, kentän tilanne selkiytyy ja alue saadaan parempaan kuntoon.

Kauhava varautui järjestämään vuoden 2023 Suviseurat, mutta silloin samalla alueella olisi ollut Jukolan viesti. Nyt isot tapahtumat jakautuvat kahdelle eri vuodelle.

Hallinnon työryhmän puheenjohtaja Pekka Kantola Kuusamon Rauhanyhdistyksestä kertoo, että keskeisin asia on ollut varmistaa kentän majoituspinta-alan riittävyys Suviseurojen tulevaisuudessa. Kaupunki kehittää lentokentälle tapahtuma-aluetta.

– Vuoden siirtymä tarkoittaa tälle organisaatiolle yhtä suunnittelu- ja toteuttamisvuotta lisää alueen kehittämiseen. Kaupungin suunnitelmat ovat myös sitten vuoden pidemmällä.

Seurapaikoista päätetään SRK:n vuosikokouksessa ensi kesänä Suviseuroissa.

Kokonaan seurat ovat peruuntuneet kolmesti: vuonna 1915 kulkutautiepidemian vuoksi, 1941 jatkosodan alkamisen vuoksi ja 1944 Neuvostoliiton suurhyökkäyksen vuoksi.

Seurapaikkaa on vaihdettu edeltävän talven aikana vuosina 1948 ja 1953.

Otsikkoa korjattu 20.11. kello 21.25. Kyseessä on lukion ilmailulinja, ei ilmaisulinja.