
Ruuan hintojen nousun huippu on lähikuukausina, ennakoi Pellervon taloustutkimus PTT.
– Ruuan hinnan ennakoidaan tänä vuonna nousevan keskimäärin 11 prosenttia. Nousuhuippu ajoittuu lähikuukausiin, jolloin nähdään jopa 15–20 prosentin inflaatiokuukausia, kertoo tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg tiedotteessa.
Ruoka on merkittävä yleistä inflaatiota nostava ajuri energian ja korkojen lisäksi.
Lihan, maitotuotteiden, juuston ja kananmunien hintojen arvioidaan nousevan loppuvuonna yli 20 prosenttia. Myös viljan ja leipätuotteiden hintojen nousu kiihtyy. Vihannesten hinnat nousevat merkittävästi syksyllä ja talvella, kun sähkön hinta lisää kasvihuonetuotannon kustannuksia.
– Kriittinen tekijä lähikuukausina koko ruokaketjulle on sähkön saatavuus ja hinta sekä maataloudelle lannoitteiden hintakehitys, sanoo vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala.
Ensi vuonna ruuan hinnan nousu jatkuu, mutta vauhti hidastuu. Alkuvuodesta nähdään vielä korkeita nousuprosentteja.
Ensi vuoden lopulla ruuan hinnan arvioidaan hieman laskevan, mutta hintataso säilyy silti huomattavasti totuttua korkeampana.
Tänä vuonna koetut hurjat hintapiikit muun muassa lannoitteissa ja energiassa taittuvat ensi vuoden aikana, ennakoi PTT. Tuottajahinnat nousevat, mutta siitä huolimatta maatalouden kustannuskriisi jatkuu, mikä heikentää tilojen kannattavuutta.
PTT:n ennuste perustuu oletukseen, jossa Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan jatkuu. Sodan tilannekuva voi muuttua nopeasti, mikä ylläpitää epävarmuutta markkinoilla.