Kadonneet: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Peruskoulu: Ou­lu­lais­opet­ta­ja kertoo, mikä kä­si­työn ope­tuk­ses­sa meni pieleen

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Markkinointitoimisto Kolmas Polvi etsii markkinoinnin asiantuntijaa - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Psy­kiat­ri­nen pak­ko­hoi­to poik­keus­ai­ka­na – ilman lä­heis­ten tu­ki­verk­koa osas­to­po­ti­laat ovat oman onnensa nojassa

Haluan nostaa esille vaietun ihmisryhmän kohtelun julkisessa terveydenhuollossa näinä poikkeusaikoina. Skitsofreenikkoja on väestöstämme noin yksi prosentti ja muita psykoosisairaita kuten bipolaarisia ja ensipsykoosin (kuten synnytyksen jälkeisen psykoosin) saaneita tätäkin runsaammin.

Mitä tapahtuu psykoosisairaalle pahimmassa tapauksessa, kun hänen todellisuudentajunsa pettää ja psykoosi aktivoituu esimerkiksi lisääntyneen stressin vuoksi korona-ahdistuksessa?

Pahimmassa tapauksessa hullu saa M1-lähetteen (tahdosta riippumaton tarkkailulähete), M2-lausunnon ja M3-päätöksen (pakkohoitopäätös), joka epää häneltä ihmisoikeuksia osastohoidon aikana.

Hänen kulkuaan vapaana saatetaan rajoittaa viikkoja, jopa kuukausia. Tällöin osastohoitoaikana ei pääse esimerkiksi kauppaan, vaikka se sijaitsisi sairaalan lähellä.

"Ainakin toukokuussa rajoitettiin jopa busseissa kulkemista: miten menet kotilomalle, kun autoakaan ei saa ajaa?"

Tällöin on täysin riippuvainen hoitajista, jotka saattavat pahimmassa tapauksessa rajoittaa myös oman kännykän käyttöä, jos se on edes tullut mukaan hoitoonhakeutumistilanteessa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.