Prons­sia hiih­tä­nyt Iivo Nis­ka­nen ta­sa­pai­noi­li pet­ty­myk­sen ja ilon vä­li­maas­tos­sa – "P­rons­si on parempi kuin ei mitään"

Iivo Niskanen sai neljänsissä peräkkäisissä arvokisoissa mitalin palkinnoksi, mutta 27-vuotiaan kuopiolaisen oli keskiviikkona vaikea nauttia täysin siemauksin 15 kilometrin kilpailun pronssista.

Iivo Niskanen puhalteli maalissa pitkään hurjan loppukirin jälkeen. Iivo Niskanen onnitteli uransa ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisakultansa ottanutta Norjan Martin Johnsrud Sundbyta maalissa.
Iivo Niskanen puhalteli maalissa pitkään hurjan loppukirin jälkeen.
Iivo Niskanen puhalteli maalissa pitkään hurjan loppukirin jälkeen.
Kuva: Hendrik Schmidt

Pettymyksen happamuus suli hetkittäin mitali-iloksi, kun Iivo Niskanen kertasi tuntojaan suomalaismedialle runsas tunti maaliintulonsa jälkeen. Niskanen jatkoi arvokisojen mitalitahtiaan, mutta Seefeldin aurinkoisessa iltapäivässä kaikki ei mennyt putkeen.

–  En tiedä, muuttuiko keli. Verryttelyssä ei ollut ongelmia pidon kanssa, mutta kisassa olin aika paljon käsien ja ylävartalon varassa. Raskas kisa, Niskanen kertasi.

Niskanen otti suksiongelmat täysin omaan piikkiinsä, sillä hän valitsi kahdesta suksiparista ja koki valinneensa väärin. Hän sanoi hävinneensä muille ylämäissä, paitsi sellaisissa kohdissa, joissa latu oli varjossa.

–  En pystynyt hiihtämään mäkiä niin kuin ne parhaimmillaan hiihdetään. Ei ollut helpoin päivä itselle, Niskanen huokaisi.

Iivo Niskanen hämmästeli kuinka tiukassa mitali oli.
Video: MTV

Niskanen jätti kaiken ladulle

Myönteisiäkin mietteitä Niskasen mieleen mahtui. Mitali on sentään mitali, eivätkä muut suomalaishiihtäjät ole yltäneet sellaisiin Itävallan arvokisaladuilla.

–  Pronssi on parempi kuin ei mitään, Niskanen sanoi.

Viime lauantaina hän oli neljäs yhdistelmäkilpailussa ja totesi silloin, ettei nelossijalla tee mitään.

–  Kaikki jäi ladulle. En olisi pystynyt tekemään yhtään parempaa suoritusta. Hyvä, että se riitti pronssiin.

Niskanen on armoitettu arvokisahiihtäjä, joka on osannut valmentajansa Olli Ohtosen kanssa ajoittaa kuntonsa kauden tärkeimpiin kilpailuihin. Trendi alkoi jo viiden vuoden takaisissa Sotshin olympialaisissa, joissa juniori-ikäinen Niskanen ylsi pariviestin kultaan Sami Jauhojärven kanssa ja oli 15 kilometrillä sensaatiomaisesti neljäs.

Sotshin jälkeen Niskasella oli välillä vaikeaakin, sillä Falunin MM-vuosi 2015 kariutui sairasteluun. Kotikisoissa Lahdessa 2017 Niskasesta tuli taas sankari, kun hän voitti 15 kilometrin MM-kultaa ja pariviestin pronssia Jauhojärven parina. Viime talven olympialaisissa Etelä-Koreassa hän oli 50 kilometrin kiistaton valtias.

Niskanen arveli, että Seefeldin pronssikin kirkastuu ajan myötä. Silti hän ehti miettiä jo tulevaakin.

–  Menen nyt morjenstamaan tuttuja ja toivon, että tutut tulevat katsomaan myös kahden vuoden kuluttua, Niskanen sanoi ja viittasi vuoden 2021 MM-kisoihin Saksan Oberstdorfiin. Heitto osoittaa, että 27-vuotiaalla kuopiolaisella riittää motivaatiota jatkaa huipulla, vaikka palkintokaapissa on jo olympia- ja MM-kultaa.

Välillä voitettu, välillä hävitty

Seefeldissä Niskasen mitali antoi odottaa itseään päämatkaan asti, vaikka yhdistelmäkisassa ja pariviestissä oli mitaleihin jo saumaa. Lauantaina Niskanen kaatui, ja sunnuntaina oli Niskasen parin Ristomatti Hakolan vuoro pyllähtää.

Tuntuvasti pidempi odotus oli 34-vuotiaalla Norjan Martin Johnsrud Sundbyllä, joka on kuulunut vuosia maailman kärkeen, mutta sai vasta nyt henkilökohtaisen kullan palkinnoksi.

–  Ei tässä nyt jossitella. Välillä ollaan voitettu ja välillä hävitty. Se kuuluu tähän lajiin. Joskus Sundby on ollut absoluuttisesti paras, mutta ei ole silti saanut voittoa.

–  Titteliottelut ovat kovia paikkoja. Kaikki lataavat näihin kaiken minkä pystyvät. Kaikilla on mahdollisuus onnistua tai hävitä myös välineillä, Niskanen kertasi.

Hopealle keskiviikon kisassa hiihti Venäjän Aleksandr Bessmertnih.

Juttua täydennetty 27.2. kello 20.38.