Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Pääkirjoitus: Salman Rush­dien puu­ko­tus avaa ikävän näkymän eteen­päin

Pro­fes­so­ri: Suomi on siir­ty­mäs­sä Sipilä kak­ko­seen - "Har­voin on Suomen po­li­tiik­ka ollut näin mie­len­kiin­tois­ta"

Suomi on siirtymässä Sipilä kakkosen kauteen, sanoo Helsingin yliopiston yleisen oikeustieteen professori Panu Minkkinen STT:lle.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Arkistokuva.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Arkistokuva.
Kuva: Joel Maisalmi / arkisto

Vaikka Suomella olisi jatkossakin samat ministerit kuin tänään, Suomi on siirtymässä Sipilä kakkosen kauteen, arvioi Helsingin yliopiston yleisen oikeustieteen professori Panu Minkkinen STT:lle. Professorin mukaan puitteet ovat muuttuneet niin merkittävästi, ettei hallitusta voi enää "hyvällä tahdollakaan" pitää samana kuin aiemmin.

- Näyttää siltä, että meidät (suomalaiset) saadaan vakuutettua siitä, ettei hallitus muodollisesti kaadu. Samoista henkilöistä huolimatta tilanne on kuitenkin niin erilainen, että jonkinlainen Sipilä kakkonen on kyseessä, vaikka virallisia tanssiaskeleita uuden hallituksen muodostamiseen ei otettaisikaan, Minkkinen sanoo.

Minkkinen huomauttaa ymmärtävänsä, että kuka tahansa pääministerin asemassa oleva haluaa epävarmassa tilanteessa korostaa jatkuvuutta ja sitä, että työ jatkuu hallitusohjelman mukaisesti. Näin on erityisesti siksi, että nykyhallitus on saanut alulle soten kaltaisia suuria hankkeita, jotka ovat kuitenkin vielä kesken.

Poliittinen draama jatkunee

Valtiotieteen professori Göran Djupsund Åbo Akademista toteaa uutistoimisto TT:n haastattelussa, että hallituksen legitimiteetti voidaan kyseenalaistaa, koska ministerit eivät enää edusta sitä puoluetta, jonka edustajina heidät valittiin hallitukseen. Hän pitää menettelyä erittäin poikkeuksellisena.

Minkkinen pitää erityisen kiinnostavana sitä, mitä tapahtuu Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän ja perussuomalaisten välillä. Hän uskoo, että vaikka pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pääsisi jatkamaan töitä verrattain rauhallisesti, poliittinen draama jatkuu kahden eduskuntaryhmän välillä.

Hallituksen ja Sipilän kannalta tärkeää on Minkkisen mukaan se, että pääministerin on voitava luottaa uuden ryhmän haluun edistää hallitusohjelmaa.

- Nyt kun puhutaan uudesta, vastamuodostuneesta ryhmästä, ei ole todisteita, että kykeneekö se tämän tyyppiseen työskentelyyn. Tässä suhteessa voi olla, että Sipilän ja Timo Soinin (uv.) henkilökohtaiset suhteet ovat vakiintuneita ja Sipilä luottaa Soinin saavan ryhmän toimimaan halutulla tavalla.

"Politiikka on teatteria"

Minkkisen mukaan tilanteen ainutlaatuisuudesta kielii se, kuinka ennakoimattomasti asiat ovat näyttäneet edenneen. Hän tosin huomauttaa, että ilmeisesti on paljonkin tahoja, jotka ovat aavistaneet tilanteen ennalta. Pääministeri on esimerkiksi saattanut kuulla perussuomalaisten entiseltä puoluejohdolta etukäteen, miten viikonlopun puheenjohtajavaalin tulokseen reagoitaisiin.

- Politiikka on hirveän paljon teatteria, jota esitetään meille muille. Keskustelut paljastuvat sitten, kun julkaistaan muistelmateoksia ja pengotaan arkistoja, Minkkinen kuvailee.

Nyt poikkeuksellista on myös se, että kipupisteet ovat yleisön nähtävillä.

- Olen päivän kuluessa keskustellut monien kanssa, että harvoin on Suomen politiikka näin mielenkiintoista, Minkkinen sanoo ja naurahtaa.