Pro­fes­so­ri: Pää­mi­nis­te­ri-Stubb vaikeni Natosta

Nato-jäsenyyden kannattajana tunnettu Alexander Stubb vaikeni tyystin Natosta sunnuntaisessa linjapuheessaan kokoomuksen uutena puheenjohtajana, mutta tämä ei yllätä Helsingin yliopiston valtio-opin professoria Jan Sundbergia.

Nato-jäsenyyden kannattajana tunnettu Alexander Stubb vaikeni tyystin Natosta sunnuntaisessa linjapuheessaan kokoomuksen uutena puheenjohtajana, mutta tämä ei yllätä Helsingin yliopiston valtio-opin professoria Jan Sundbergia.

Sundbergin mukaan Stubb oli kääntänyt jo pääministerimoodin päälle.

– Pääministerin rooli on aivan toisenlainen kuin eurooppaministerin rooli, Sundberg sanoi STT:lle.

Stubbin linjapuheen perusteella kokoomuksen ei voi sanoa siirtyneen oikealle, Sundberg arvioi.

– Pikemminkin Stubb jatkaa sillä liberaalilla linjalla, jolla kokoomus on ollut jo Juha Rihtniemen ajoista lähtien, Sundberg sanoo viitaten puolueen vuosien 1965–71 puheenjohtajaan.

Sundberg ei usko, että vasta puheenjohtajan nuijaan tarttuneet Stubb ja Antti Rinne (sd.) ottavat vielä pahasti yhteen lähipäivien minihallitusneuvotteluissa, sillä kumpikaan ei halua ajaa uutta kokoonpanoa karille heti alkumetreillään.

– Syksyn budjettineuvotteluista voi tulla huomattavasti kovempi paikka.

Kampoihin SDP:lle

Demaritaustaisen Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majanderin mukaan Stubb haki linjapuheessaan selvästi asemia pian alkaviin minihallitusneuvotteluihin.

Puheen paikoitellen jyrkkääkin sävyä selittää Majanderin mukaan se, että Stubbilla on tarve todistaa puolueensa jäsenille johtajuuttaan ja sitä, että hän on tarvittaessa valmis panemaan kampoihin SDP:lle.

– Kokoomuksen kentässä on havaittavissa sellaista ajattelua, että puolueen tavoitteista on tingitty liikaakin tässä ylileveässä koalitiohallituksessa. Tätä ajattelua vastaan Stubb ei voi mennä, vaan päinvastoin hän ratsastaa tämän aallon harjalla, Majander sanoi STT:lle.

Stubbin puheen ruotsinkieliset osuudet olivat Majanderin mukaan puheenjohtajan kannanotto kielipolitiikkaan, josta kokoomusnuorten keskuudessa on viime aikoina keskusteltu taajaan. Samalla Stubb halusi luoda mielikuvaa kokoomuksesta suvaitsevana sivistyspuolueena.

Kaiken kaikkiaan Stubbin puhe oli Majanderin mielestä taitava ja hyvin rakennettu esiintyminen.

– Kokoomus on taitava valtaamaan itselleen osaamisen, luovuuden, ahkeruuden, tulevaisuudenuskon ja yritteliäisyyden käsitteet. Samalla demareista tehdään säilyttäjä ja ei-puolue. Kokoomus on ollut hyvin taitava tässä koko 2000-luvun, Majander sanoo.