Pro­fes­so­ri: Ko­koo­muk­sen ei voi sanoa siir­ty­neen oi­keal­le

Puoluejohtajaksi valitun Alexander Stubbin linjapuheen perusteella kokoomuksen ei voi sanoa siirtyneen oikealle, arvioi Helsingin yliopiston valtio-opin profess

Puoluejohtajaksi valitun Alexander Stubbin linjapuheen perusteella kokoomuksen ei voi sanoa siirtyneen oikealle, arvioi Helsingin yliopiston valtio-opin professori Jan Sundberg.

- Pikemminkin Stubb jatkaa sillä liberaalilla linjalla, jolla kokoomus on ollut jo Juha Rihtniemen ajoista lähtien, Sundberg sanoo viitaten puolueen vuosien 1965-71 puheenjohtajaan.

Sundberg ei usko, että vasta puheenjohtajan nuijaan tarttuneet Stubb ja Antti Rinne (sd.) ottavat vielä pahasti yhteen lähipäivien minihallitusneuvotteluissa, sillä kumpikaan ei halua ajaa uutta kokoonpanoa karille heti alkumetreillään.

- Syksyn budjettineuvotteluista voi tulla huomattavasti kovempi paikka, Sundberg sanoo STT:lle.

Demaritaustaisen Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majanderin mukaan Stubb haki linjapuheessaan selvästi asemia pian alkaviin minihallitusneuvotteluihin.

Puheen paikoitellen jyrkkääkin sävyä selittää Majanderin mukaan se, että Stubbilla on tarve todistaa puolueensa jäsenille johtajuuttaan ja sitä, että hän on tarvittaessa valmis panemaan kampoihin SDP:lle.

- Kokoomuksen kentässä on havaittavissa sellaista ajattelua, että puolueen tavoitteista on tingitty liikaakin tässä ylileveässä koalitiohallituksessa. Tätä ajattelua vastaan Stubb ei voi mennä, vaan päinvastoin hän ratsastaa tämän aallon harjalla, Majander sanoi STT:lle.