Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö al-Ho­lin pa­ko­lais­lei­rin suo­ma­lai­sis­ta: "Lapsia Suomen tulee auttaa"

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi tasavallan presidentin verkkosivuilla julkaisemassaan kirjoituksessa al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten asemaa.

Sauli Niinistö ei halua vaikuttaa eduskunnassa maanantaina käytävään välikysymyskeskusteluun, jonka aiheena on al-Holin pakolaisleirillä olevat suomalaiset. Arkistokuva.
Sauli Niinistö ei halua vaikuttaa eduskunnassa maanantaina käytävään välikysymyskeskusteluun, jonka aiheena on al-Holin pakolaisleirillä olevat suomalaiset. Arkistokuva.
Kuva: Silja Viitala

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen pitää auttaa Syyriassa al-Holin pakolaisleirillä olevia suomalaislapsia. Presidentti näkee, että lasten kohdalla moraalinen velvollisuus auttaa on ilmiselvä.

– Sama velvoite ei ulotu äiteihin, vaikka Suomen kansalaisina heillä on oikeus konsulipalveluihin, presidentti kirjoittaa.

Sauli Niinistö käsitteli al-Holin leirin suomalaisten tilannetta kirjoituksessaan, jonka hän julkaisi tasavallan presidentin verkkosivuilla sunnuntai-iltana.

Oppositiopuolueet ovat tehneet hallitukselle välikysymyksen al-Holin leirillä oleviin suomalaisiin liittyen. Mediatietojen mukaan leirillä on noin kymmenkunta suomalaisnaista sekä kolmekymmentä lasta. Hallitus linjaa kantaansa al-Holin leirin suomalaisiin maanantaina.

– Ongelma tulee, jos lapsen auttaminen estyy siksi, että tosiasialliseksi ehdoksi tulee äidin sisällyttäminen samaan apuun. Linjaus tästä on keskeinen, niin hallituksen päätöksessä kuin välikysymyksessä, presidentti kirjoittaa.

Niinistö ei ota kuitenkaan julkisesti kantaa al-Holin suomalaisten tilanteeseen, sillä hän ei halua vaikuttaa välikysymyskeskusteluun. Presidentti sanoo, että hallitus tietää hänen mielipiteensä.

– Moni näkyy toivovan tukea välikysymyskeskusteluun omalle linjalleen. Sitä en tee, ja syy on yksinkertaisen selvä: välikysymys on niin keskeinen sisäpolitiikan väline, ettei presidentti voi eikä hänen pidä yrittää vaikuttaa sen käsittelyyn.

Niinistö kirjoittaa, että yleinen turvallisuus kuuluu presidentin toimivaltaan. Hänen mukaansa siitä on syytä käydä yhä keskustelua.

Muut Pohjoismaat ovat hakeneet al-Holin leiriltä pois orpoja ja sairaita lapsia. Niinistön mukaan turvallisuusriskien kohtelu ei saa olla Suomessa lievempää kuin muissa Pohjoismaissa. Myös lainsäädännön presidentti toivoo olevan tiukkuudeltaan samalla tasolla.

– Turvallisuuskysymys on syytä selvittää perin pohjin ja riippumatta siitä, miten nyt esillä oleva tilanne ratkeaa, Niinistö kirjoittaa.

Koillis-Syyriassa sijaitsevalle Al-Holin leirille on koottu Isis-taistelijoiden vaimoja ja lapsia. Keskellä aavikkoa olevalla leirillä on arvioitu olevan noin 70 000 henkilöä