Ilmastonmuutos: Ra­port­ti: Ete­lä-Suo­mes­sa lunta ja pak­ka­sia esiin­tyy jat­kos­sa yhä har­vem­min, poh­joi­ses­sa lu­mi­mää­rä voi jopa li­sään­tyä

Rakentaminen: Ter­veel­li­sem­piä ja tur­val­li­sem­pia ra­ken­nuk­sia luvassa - Oulussa aloi­te­taan ra­ken­nus­ter­veys­tee­man DI-kou­lu­tus

Pre­si­dent­ti ja muu­sik­ko tu­tus­tu­vat eri mu­siik­ki­tyy­lei­hin uu­tuus­pod­cas­tis­sa – Tarja Halonen osoit­tau­tuu haus­kak­si kult­tuu­ri­kes­kus­te­li­jak­si

Muusikko Iiro Rantala ja presidentti Tarja Halonen keskustelevat musiikista, kulttuurista ja elämästä radio-ohjelmassa Tunne ja järki.
Muusikko Iiro Rantala ja presidentti Tarja Halonen keskustelevat musiikista, kulttuurista ja elämästä radio-ohjelmassa Tunne ja järki.
Kuva: Jukka Lintinen

Tunne ja järki

Voi, kuinka mukavaa on kuunnella sivistynyttä ja hyväntuulista keskustelua. Sellaista tarjoaa radio-ohjelma, jossa muusikko Iiro Rantala ja presidentti Tarja Halonen keskustelevat musiikista.  Suomessa presidenttikin voi edustaa kansan syviä rivejä!

Nyt ei puhuta lempimusiikista, vaan Rantala ja Halonen koettavat ottaa selvää sellaisistakin lajeista, joita eivät ymmärrä tai joista eivät ehkä edes pidä. Voiko musiikkia oppia tajuamaan järjen avulla?

Ohjelmassa käydään läpi esimerkiksi rap-musiikkia, oopperaa, iskelmää ja aatteellista musiikkia. Monesta genrestä lyödään tiskiin tyhmimmät kliseet ja ennakkoluulot. Onneksi keskustelut laajenevat nopeasti yllättäviinkin suuntiin: arkkitehtuuriin, kuvataiteeseen, ajankuvaan ja henkilömuistelmiin.

Moderni taidemusiikki haastaa

Heti aloitusjaksossa otetaan kuulijasta mittaa, kun käsiteltävänä on moderni taidemusiikki ja nykymusiikki. Kling-klong! Kilinää, kolinaa, ujellusta ja riitasointuja riittää, mutta niistäkin keskustelijat löytävät mielenkiintoisia näkökulmia.

Halonen osoittautuu vitsikkääksi kulttuurikeskustelijaksi. Musiikkimaultaan hän on jopa monipuolisempi kuin muusikko Rantala, joka tunnustaa, ettei pidä monista nykymusiikkiteoksista.

Keskustelun lomassa kuullaan toimittaja Olga Ketosen humoristisia esseitä ja soitetaan eri musiikinlajien tekijöille. Kokonaisuus toimii.

Yle Radio 1 klo 12.10 ja Yle Areena

Oikaisu 5.8.2020 kello 10.07: jutussa mainittiin aiemmin toimittaja Olga Ketola. Hänen oikea nimensä on Olga Ketonen.